Autogeni Trening i Demodemolls zatvorili AVI fest

Zakonska zabrana održavanja koncerata na KIC-u poslije ponoći onemogućila je da se koncert privede kraju, Kapetanović je zahvalio prisutnima što su došli, a publika je bend pozdravila aplauzima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2011. 11:54h

Zatvaranje ovogodišnjeg AVI festa obilježila je svirka za tvrde glave bendova Demodemolls i Autogeni Trening, tehnički problemi i naprasni prekid koncerta od strane komunalne policije koja nije dozvolila da se događaj privede kraju onako kako je planirano I pored naglog završetka, utisak je da je oko 300 prisutnih ljubitelja domaćeg rokenrola otišlo kućama zadovoljno vrlo energičnim nastupima dva benda.

Sa nekih sat vremena zakašnjenja u odnosu na najavljeni početak, Demodemolls su otvorili svoj set numerom "Ko je ta" natjeravši prisutne, do tada raštrkane po terasi KIC-a, da priđu bini.

Trio koji sačinjavaju Boban Pejović (gitara, vokal), Ilija Kojović (bas) i Zarija Pavićević (bubanj) isporučio je niz autorskih pjesama minimalističkog, za domaće prilike donekle avangardnog i jedinstvenog zvuka, iskoristivši priliku da pruži jedan od svojih boljih nastupa. Demodemolls lirički vuče na grupe poput Obojenog programa, dok muzička slika benda asocira na britanske post-punk bendove iz kasnih osamdesetih.

Bend na bini djeluje uigrano i svaki član ima svoju ulogu koje se striktno pridržava. Sjajni Pavićević za bubnjevima svojim ritmovima stvara bazu na kojoj se održava ostatak benda, dok ga melodičnim bas linijama dopunjava Kojović stvarajući plesni gruv, ostavivši Pejoviću, koji je ovom prilikom bio manje ekstravagantno kostimiran nego što je to obično slučaj, dovoljno prostora da se uz minimalan rad na gitari posveti animiranju publike.

Demodemolls

Uz ironičnu teatralnost Pejović na momente šizofreničnim glasom u pjesmama progovara o socijalnim zbivanjima koja nas okružuju, a publika aplauzom, uz povremeno skandiranje grupice ljudi u prvim redovima, ispraća završetke pjesama "Podrum","Budi virus", "Igrajte se lijepo"... Našlo se mjesta i za numeru posvećenu cetinjskim gimnazijalcima nakon koje su Demodemolls najavili kraj svoje svirke poručivši "nama je bilo dobro, a vama?".

Ipak, na nagovor publike bend je na bis izveo numere "Aktivista DPS-a" i "Imaj u vidu" posvećene vladajućoj garnituri u Crnoj Gori, kao i psihodeličnu "Hodam" nakon koje se konačno i pozdravio sa publikom.

Komunalci prekinuli Autogeni

Uslijedila je dodjela nagrada "Vrabac", a zatim je najavljen nastup Autogenog treninga uz ovacije prisutnih ljubitelja njihove muzike. Podgoričko-nikšićki trio post-rock introm uveo je u svoj set publiku, a zatim je razmrdao numerom "Mene i mene". Momci iz Treninga se ne šale na bini, već odrađuju svoj posao maksimalno profesionalno, ne prepuštajući ništa slučaju, uglavnom kombinujući tiše i melodične cjeline sa izrazito bučnim i agresivnim.

Energije nije falilo, s obzirom da je u pitanju jedan od najbučnijih nastupa ovog sastava u posljednje vrijeme, pa su "Očima verujem","Ćehotinu","Idem gore", "Mulj", "Uvek ti sebe nađi" i novi singl "Nema više priče s tobom" prisutni entuzijastično ispratili skakanjem i ovacijama. Do kulminacije u atmosferi je došlo u trenutku izvođenja numere "Kakvi su to moji snovi" koju je rasplesana publika ispjevala u glas sa bendom.

Frontmen Autogenog treninga, Dino Kapetanović je zatim uz pomoć publike izveo a cappela verziji pjesmu "Zvižduk u osam" Đorđa Marjanovića, te zapitao prisutne "Hoćete još?" i dobio potvrdan odgovor.

U toku svirke započelo je i skandiranje grupice prisutnih "Koja ti je grupa milija, Ilija", na što je Ilija Kojović, koji je imao ulogu basiste u oba benda koja su nastupila, odgovorio "Jel vas pitao neko nekad volite li više mamu ili tatu?".

"Imamo vremena za još jednu stvar" objasnio je Kapetanović, a zatim je bend krenuo da svira uvod u numeru "Radost". U tom trenutku kulminirali su tehnički problemi koji su se na momente provlačili kroz gotovo čitav nastup Treninga, a nakon što je to ispravljeno komunalna policija spriječila je nastavak koncerta.

Uz izvinjenje zbog dotičnih problema koji su onemogućili da se koncert privede kraju, Kapetanović je zahvalio prisutnima što su došli, a publika je bend pozdravila aplauzima.

Galerija

Bonus video: