Redosled nastupa na Eurosongu i kvote kladionica

Inače, na kladionicama se trenutno najbolje kotira pjesma Francuske, a tu je i Dino Merlin, koji je na trećem mjestu, što se tiče šansi za pobjedu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2011. 16:36h

Prvo polufinalno veče ovogodišnjeg 55. Eurosonga, koje će biti održano u njemačkom gradu Diseldorfu 10. maja, otvoriće predstavnik Poljske, dok će uvod u drugo polufinale (12. maj) napraviti predstavnik Bosne i Hercegovine Dino Merlin s pjesmom "Love in Rewind", odlučio je žrijeb, održan u Areni u kojoj će biti organizovano i samo takmičenje.

Što se tiče crnogorskih komšija (pošto samo na njih možemo da računamo) prvo polufinalno veče donijeće i nastupe Albanije, koja će se predstaviti treća, nakon Poljske i Norveške, Srbije čija će predstavnica Danica Radojičić pjevati šesta, odmah poslije Jermenije i Turske, kao i Hrvatske, koja je na žrijebu zauzela (ne)srećno 13. mjesto.

Osim nabrojanih zemalja, prvo polufinale upoznaće Evropljane s pjesmama Rusije, koja nastupa sedma, a zatim redom i Švajcarske, Gruzije, Finske, Malte, San Marina, Islanda, Mađarske, Portugala, Litvanije, Azerbejdžana i Grčke, koja je, uz Poljsku, dobila mogućnost da ove godine bira broj pod kojim će nastupiti.

Grci su, očigledno, smatrali da će im zatvaranje večeri donijeti sreću, a da li će zaista biti tako, vidjećemo.

Što se tiče druge polufinalne večeri, osim BiH, gledaoce iz regiona će interesovati i pjesma Makedonije, koja će biti predstavljena kao 11, kao i slovenačka numera, koja drži 13. poziciju.

Nakon BiH, evropskoj publici će se predstaviti Austrija, Holandija, Belgija, Slovačka, koja je birala svoju poziciju, Ukrajina, Moldavija, Švedska, Kipar i Bugarska.

Drugi dio drugog polufinala, nakon nastupa Makedonaca i Slovenaca, donijeće pjesme Izraela, Rumunije, Estonije, Bjelorusije, Letonije, Danske i Irske.

Takođe, na jučerašnjem žrijebu svoje mjesto našla je i Velika petorka, koja, kao i svake godine ide pravo u finale. Tako će Francuska u finalnoj večeri (14. maj) nastupiti 11, Italija odmah nakon nje, dok će se Velika Britanija, Njemačka i Španija, koja je dobila mogućnost da bira poziciju, predstaviti na pozicijama 14, odnosno 16 i 22.

Raspored nastupa u polufinalima i finalu, kao i svake godine, probudio je mnoge spekulacije o tome kakav će ko plasman na kraju imati, jer se pozicije na kojima izvođači nastupaju smatraju veoma bitnim.

Naime, tokom godina bilo je poželjno izaći iz žrijeba na nekom od mjesta na kraju polufinalnih večeri, ali je iskustvo pokazalo da i pjesme pjevača koji nastupaju u prvoj polovini večeri dobro prolaze.

Francuska pri favorit

Inače, na kladionicama se trenutno najbolje kotira pjesma Francuske, a tu je i Dino Merlin, koji je na trećem mjestu, što se tiče šansi za pobjedu.

U prvih deset najboljih pjesama, po kladionicama, trenutno su i Azerbejdžan, Estonija, Rusija, Njemačka, Norveška, Velika Britanija, Turska i Švedska.

Srbija je na osrednjem 19. mjestu, dok su Slovenija i Makedonija na 26, odnosno 38. mjestu. Najmanje šanse za pobjedu po kladionicama imaju Hrvatska i Albanija koje su na pretposljednjem i posljednjem mjestu.

Predstojeći 55. Eurosong biće održan u Fortuna Areni, koja može da primi oko 54 hiljade gledalaca. Ipak, zbog prostora koji je potreban za tehniku i scenu, ovogodišnji Eurosong pratiće uživo oko 24 hiljade posjetilaca.

Arena je sagrađena 2004. godine, a u njoj su tokom godina nastupali Brus Springstin, Bon Jovi, Coldplay, Fil Kolins, "Depeche Mode", Madona, "Linkin Park", "The Police", "The Rollingstonesi" i mnogi drugi.

Bosanac autor britanske pjesme

Prijedorčanin Nermin Harambašić napisao je pjesmu "I Can" s kojom će se Velika Britanija predstaviti na ovogodišnjem takmičenju za najbolju pjesmu Evrope.

Ovaj angažman Bosanca, koji se 1993. godine odselio u Norvešku, nastao je iz njegove saradnje sa grupom "Blue", koja će u Njemačkoj njegovu numeru i otpjevati.

Nermin je rođen u Prijedoru prije 37 godina, a pisanjem pjesama počeo se baviti prije šest godina zajedno s prijateljem Ronijem Svendsenom.

Godinu nakon toga se pridružio En Džudit i Robin Jensen iz produkcijske kuće Design Music As, a rad sa njima doveo ga je do potpisivanja ugovora sa Universalom 2007. godine.

Posljednje četiri godine života proveo je u Londonu, gdje je nastavio muzički angažman.

Bonus video: