MistakeMistake: Elektronika sa šarmom greške

MistakeMistake je vokalno-elektronski sastav iz Beograda nastao krajem devedesetih godina. Osnivači su vajar Ivan Bon i astrofizičar Edi Bon.
189 pregleda 0 komentar(a)
MistakeMistake, Foto: MTV
MistakeMistake, Foto: MTV
Ažurirano: 10.03.2011. 11:10h

MistakeMistake je vokalno-elektronski sastav iz Beograda nastao krajem devedesetih godina. Osnivači su vajar Ivan Bon i astrofizičar Edi Bon.

Muzika koju grupa pravi i izvodi je bazirana na kombinaciji nekoliko elektronskih pravaca.

Nedavno su objavili su novi studijski album MMORPG, dostupan za besplatan download na sajtu mtv.rs. O novom albumu, ali i nekim drugim temama, za Vijesti je pričao Edi Bon.

Gdje i kad je aktuelni album sniman, kako je tekao proces snimanja, ko ga je producirao, šta sadrži?

Sniman je u kućnoj produkciji, bez skupe opreme. Muzika je rađena na semplerima i grooveboxovima, kao što je inače izvodimo uživo, što se može i čuti na snimcima, kako kroz taj živi momenat, tako i kroz produkciju.

Album smo producirali Ivan i ja, a neke numere su snimane uživo da bi se dobio dodatni neponovljivi efekat, kao šarm greške, koja nedostaje hladnoj isprogramiranoj elektronici.

Ima 11 numera, raznih žanrova sa retro prizvukom kako elektro-popa sa početka osamdesetih, tako i acid housea sa kraja 80-ih i reggaea.

Album ste objavili i u elektronskoj formi. Smatrate li da su pojavom Interneta diskografske kuće izgubile na značaju?

Album je postavljen kao free download na sajtu lokalnih MTV portala, što je mnogo bolja distribucija od onih koje lokalni izdavači mogu da ponude.

Treba imati u vidu da je zarada od prodaje veoma mala, pa se postavlja pitanje da li se uopšte treba obavezivati veoma striktnim ugovorima koje izdavači obično nude, sa gotovo obaveznim zahtjevom za ekskluzivnim pravima, nakon čega taj materijal praktično ostaje zarobljen od strane izdavača.

Uz sve probleme na tržištu vrlo lako se može desiti da se distribuiranje CD-ova ne odvija po željenom scenariju.

Prodaja preko Interneta na ovim prostorima je takođe veoma nerazvijena. Sve ovo nas je navelo na zaključak da je free download najbolje rješenje.

Šta je MMORPG?

MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game) se odnosi na igrice koje se masovno igraju na Internetu, poput Warcrafta i sličnih, pa je ovaj socijalni i kulturološki problem predstavljen u naslovnoj numeri.

Njime se pozabavila naša nova pjevačica, Aleksandra Krstić, ali iz ženskog ugla.

Ova numera bi se lijepo uklopila u film "Electric Dreams", koji se bavio sličnim temama.

Da li smatraš za prednost to što ti je najbliskiji saradnik u grupi neko iz tvoje porodice?

Naravno. Mi inače slušamo skoro iste stvari, tako da zajedno i težimo sličnoj produkciji. Ivan je autor muzike gotovo svih numera koje imamo, a ja sam tu više kao pomoć u realizaciji i produkciji.

Jedan ste od rijetkih sastava čije su pjesme emitovane na MTV-u prije pojave domaće verzije istog, izdavali ste za Masterplan Records iz Austrije... Koliko ste uspješno promovisali svoju muziku van ex-Yu prostora i imate li u planu da se malo više pozabavite sa tim u budućnosti?

To je malo kompleksnija priča i nije se linearno odvijala. Masterplan je bio zainteresovan jer je čuo naše pjesme sa Elenom Lange, koja je inače zvijezda VIVA kanala sa svojim bendom iz Hamburga, "The Stella".

Dva hita koja smo napravili tada sa njom (Move On, Don`t be so Bad) su se im se svidjela i zapravo su samo za to bili zainteresovani. Naravno, za realizaciju im je trebalo dosta vremena, pa smo mi u međuvremenu formirali tada novu postavu, a za njih je napravljen i EP sa šest numera koje su završile na 12” vinilu, pored vinila za singl "Move On".

To su bila i jedina dva izdanja za ovu austrijsku kuću. Što se tiče ex-Yu prostora, dio promocije dugujemo Exitu, a za ostalo smo se sami snalazili.

Zanimljiv koncept je bio vezan za zagrebačkog izdavača EgobooBits, koji je objavljivao free download izdanja pod Creative Commons licencama, pa smo preko njih objavili neke numere, poput "Produži", a onda smo kao dio kampanje za promovisanje tih licenci nastupali na Creative Commons festivalima po Hrvatskoj.

Pretpostavljam da vam, s obzirom na situaciju, muzika nije osnovno zanimanje. Koliko je teško uskladiti borbu za sopstvenu egzistenciju i ljubav prema stvaranju muzike?

Iskreno, veoma je zahtjevno, kako što se tiče produkcije, tako i promocije. Naravno, u našem slučaju ovo je ipak hobi koji mnogo volimo.

Svi imamo svoja osnovna zanimanja: Ivan je magistar vajarstva, Elena je doktor filozofije i radi kao profesor u Cirihu, Zoran Simić (gitarista) i ja smo doktori astrofizike i radimo na opservatoriji, Aleksandra (vokal) je magistrirala na Muzičkoj akademiji i radi kao profesorka klavira u školi u Vršcu, Maja Makarić (vokal) je profesorka portugalskog, Adam Rakić (MC) radi kao dizajner, dok je Milana Popović (vokal) na studijama džez pjevanja...

Mnogi izvode naše numere

Šta misliš o novom talasu beogradskih muzičara koji su vam na ovaj ili onaj način bliski kao što su SevdahBaby, Zemlja Gruva, Svi na pod, Inje, Gramophondzie... ?

Veoma nam je drago da su neki sada aktuelni bendovi direktno proizašli iz našeg sastava (Zemlja Gruva, Svi na pod...), dok su neki imali inspiraciju u našem radu.

U trenutku kad smo se pojavili, na elektronskoj sceni nije bilo mnogo autora. Malo smo pomjerili granice time što se nijesmo držali isključivo jednog uskog potpravca elektronske muzike, već smo bili veoma raznovrsni i muziku smo izvodili uživo, uvodeći mnoštvo vokala u priču.

Cilj nam je bio da se stvori što bolja atmosfera, uz našu autorsku muziku, kod koje nijesmo htjeli da pravimo kompromise.

Bili smo prezadovoljni sa odzivom koji smo imali, koji je naravno neuporediv sa uspjehom kakav je zadesio Gramophonedzie na primjer, sa njegovim planetarnim hit-remiksom. SevdahBaby nam je radio dva odlična remiksa (za Leave in summer i Out There) i pretpostavio sam da će postati popularan još od kako su se pojavili njegovi remiksi Olivera Mandića.

Mislim da je on uz Šobaju ključan u proboju Zemlje Gruva - naših nekadašnjih pjevača. Mada to ne bi bilo moguće bez odličnog hita "Najlepše želje".

Više od pola pjesama koje oni izvode i jesu pjesme MistakeMistakea, ali su neke prevedene na srpski jezik i prerađeni su aranžmani u nešto pitkiju formu, pa smo polaskani raznim priznanjima koje su pokupili u prethodnoj godini.

Bonus video: