Acid Radio: Nadamo se pozivima na festivale

Sastav je osnovan 2015, tada pod imenom Polar Shift koje Podgoričani brzo mijenjaju, a predstavio se publici kroz singlove “Fobija” i “Aeon”
89 pregleda 0 komentar(a)
Acod Radio, Foto: Privatna arhiva
Acod Radio, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.03.2018. 14:20h

Podgorički metal sastav Acid Radio objavio je svoj zvanični debi album za beogradsku etiketu Metropolis Music. Izdanje sadrži deset pjesama i nosi naziv benda, a biće dostupan isključivo u digitalnom formatu na muzičkim servisima kao što su iTunes, Deezer, Napster i Tidal.

“Svi singlovi koje smo do sada imali prilike da čujemo se nalaze na albumu. Prva dva ‘Fobija’ i ‘Homo non sapiens’, kao i njihove engleske verzije koje su slušaoci mogli da čuju ranije, uz još šest pjesama”, naveo je gitarista Luka Bošković u razgovoru za “Vijesti”.

Pomenute singlove “Acid Radio” objavio je prije nego što je postignut dogovor sa Metropolisom o izdavanju albuma, ali Bošković kaže da je i ostatak albuma zvučno i tematski blizak njima.

“Pjesme su vidno srodne, karakteristične za period u kojem su nastale, što me raduje jer album onda zvuči kao homogena masa, zajednički trag u vremenu, ali su opet dovoljno različite da mogu da stoje same za sebe i budu realizovane ranije kao singl, a u budućnosti kao spot”, objašnjava gitarista.

On je kazao i da zasada ne postoji tendencija da se debi podgoričkih metalaca objavi i u fizičkom formatu, odnosno na CD-u.

“To nam se iskreno i više sviđa, jer je onlajn varijanta prije svega jeftinija, a ne mora ni da se kupi kompletan album, jer je moguće skinuti i samo jednu pjesmu, ukoliko slušalac to želi”, dodao je Bošković uz kojeg Acid Radio čine i pjevač Radoje Albijanić, basista Damjan Vujošetvić i bubnjar Miloš Pupović.

Sastav je osnovan 2015, tada pod imenom Polar Shift koje Podgoričani brzo mijenjaju, a predstavio se publici kroz singlove “Fobija” i “Aeon” koji su najavljivali tada planirani EP. Ipak, nakon što je dogovorena saradnja sa izdavačima iz Beograda, EP je zamijenio album snimljen pod producentskom palicom Baneta Jugovića, iz čije kuhinje je izašla većina crnogorskih metal izdanja posljednjih godina.

U međuvremenu, “Acid Radio” nije previše svirao, pa će se sada baciti na promotivne svirke, a nadaju se i pozivima sa predstojećih ljetnjih festivala koji će se održati u Crnoj Gori i regionu. Izlazak albuma biće propraćen i ekranizacijom jedne od pjesama.

“Spot će biti gotov uskoro, nakon čega ćemo organizovati premijeru i onda krenuti sa promotivnim svirkama: u Beogradu, biće tu standardno Nikšić, Podgorica, a nadamo se da nas neće zaobilaziti ni domaći festivalski organizatori koji koketiraju sa rok muzikom”, kazao je Bošković.

Dobili više nego što su sanjali

Mada koncerata i dalje ima malo, crnogorska metal scena u posljednje vrijeme se probudila kada je u pitanju izdavanja albuma. Uz “Abhoth” i “Hostis” koji su izdavali u inostranstvu, lani je “Goblin Zeppelin” objavio debi za srpsku etiketu Take It Or Leave It, a trend je nastavio “Acid Radio”. Bošković je istakao da im je saradnja sa izdavačkom kućom donijela dosta toga.

“Prije svega, donijelo nam je izloženost radijskoj i televizijskoj publici u Srbiji, i to prije nego je album i izašao. Donijelo nam je nova poznanstva sa Vladom Džetom, Mitom iz “Block Outa”, Bobom Živkovićem, tim nekim herojima iz djetinjstva. Donijelo nam je makar jednu promotivnu svirku u Beogradu koju bi mnogo teže bilo zavrijediti bez izdavačke kuće. Sve to nas podjednako raduje, kao i činjenica da iza svog imena imamo oficijelno izdanje zabilježeno za legitimnu izdavačku kuću, a to je mnogostruko više nego što smo ikad sanjali da možemo postići za godinu, posebno sa tvrđim zvukom”, skromno je ocijenio Bošković.

Bonus video: