Obilježava se 45 godina postojanja grupe "Queen"

Za ovu godinu i Holivud lansira prvi veliki film o grupi "Queen", a legendarni pjevač Fredi Merkjuri (preminuo 1991) će biti predstavljen kroz lik koji će igrati Saša Baron Koen.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2011. 17:32h

Preko 170 miliona prodatih albuma, 18 albuma na prvom mjestu top lista, 10 DVD izdanja koja su bila najprodavanija u svoje vrijeme, 700 velikih koncerata širom svijeta - tako u brojevima može da izgleda karijera grupe “Queen”.

Ako se doda i sedam Ivor Novelo nagrada, inauguracija u Rock & Roll Hall of Fame i Ginisov rekord za najuspešniji bend u istoriji britanskih top lista, jasno je da su Fredi Merkjuri, Brajan Mej, Rodžer Tejlor i Džon Deakon prije 40 godina započeli projekat koji je promijenio modernu muziku.

Za ovu godišnjicu najavljena je serija događaja i izdanja: u Londonu se za 25. februar najavljuje izložba pod nazivom "Stormtroopers in Stilettos", na kojoj će fanovi putem interaktivnih video i audio instalacija moći da se još detaljnije upoznaju sa radom grupe “Queen” do prerioda iz polovine 70-ih godina prošlog vijeka, a najavljuju se i "eksponati koji do sada nikada nisu izlagani".

Za tu priliku izdavačka kuća "Island Records" najavljuje i luksuzna reizdanja prvih pet albuma benda u različitim formatima, dok će se i sva ostala njihova izdanja ponovo objaviti do kraja 2011. Medijska kuća BBC najavljuje i veliki dokumentarni film, u kojem će se pojaviti do sada neprikazan intervju u kojem o bendu govore bubnjar Rodžer Tejlor i gitarista Brajan Mej.

Za ovu godinu i Holivud lansira prvi veliki film o grupi "Queen", a legendarni pjevač Fredi Merkjuri (preminuo 1991) će biti predstavljen kroz lik koji će igrati Saša Baron Koen.

Poslije četiri decenije od osnivanja, mnogi savremeni muzičari i danas navode upravo "Queen" kao jedan od bendova koji su ih inspirisali u radu - u tekstu se pominju Lejdi Gaga (koja je izabrala svoje umjetničko ime prema hitu iz 1984. grupe "Queen", pjesmi pod imenom "Radio Ga Ga"), Aksl Roiz, Kejti Peri i mnogi drugi.

Bonus video: