Vanesa Mej krajem februara u "Areni"

Atraktivna i popularna violinistkinja Vanesa Mej, poznata po jedinstvenom spoju klasike i tehno muzike, održaće koncert u Beogradskoj areni 27. februara, karte u prodaji od 12. januara
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2011. 15:22h

Super zvijezda, harizmatična umjetnica, čije nastupe prate ocjene poput "Džimi Hendriks na violini", " rok superstar na violini" i slično, pomjerila je muzičke granice kada je imala samo 16 godina objavljivanjem prvog "pop" albuma "Violin Player" i to ne samo načinom sviranja u kojem formira neuobičajen miks klasičnog, pop, džez i tehno zvuka, već i svojim scenskim izgledom.

Mej je ušla u knjigu Ginisovih rekorda kao najmlađi instrumentalista koji je snimio violinske koncerta i Betovena i Čajkovskog. Njena "obrada" Bahove "Tokate i fuge" u d mollu i dalje je rado slušana i često kopirana.

Mej (33) je rođena u Singapuru, a sa tri godine se sa majkom odselila u London gdje i dalje živi.

Nekadašnje "čudo od djeteta", Mej je prvi solistički koncert imala sa devet godina, a u desetoj je nastupila sa simfonijskim orkestrom.

Već do 13 godine imala je tri objavljena albuma sa klasičnim kompozicijama i bila poznata u Britaniji nastupajući u brojnim televizijskim emisijama.

Harizmatična violinistkinja neobičnim stilom oblačenja i atraktivnim nastupima, kao i kompozicijama, brzo je očarala publiku širom sveta netipičnim izvođenjem klasične muzike.

Album "Violin Player" odmah po objavljivanju se našao na top listima u više od dvadeset zemalja. Za BRIT nagradu za "najboljeg ženskog izvođača" nominovana je 1996. godine i time dobila titulu prvog instrumentaliste i klasičnog muzičara koji je ušao u izbor za ovu isključivo pop nagradu.

Deset godina kasnije, 2006. godine, Mej se našla na listi najbogatijih mladih izvođača sa zaradom od preko 32 miliona funti od koncerata i prodaje 10 miliona albuma širom svijeta, čime rijetko koji violinista može da se pohvali.

Do sada je objavila brojne klasične i pop albume, a nedavno je izdala "Best of Vanessa-Mae" kolekciju koja uključuje i nikada ranije objavljenu pjesmu "Art of War".

Na svojim nastupima Mej svira na klasičnom modelu Guadagnini iz 1761. godine čija se vrijednost procenjuje na 150 hiljada funti, a koju je dobila na poklon od roditelja, i električnoj violini Zeta džez.

Karte za koncert Vanese Mej biće u prodaji od srijede, 12. januara.

Bonus video: