ROKUMENTARNI DANI

Priče o regionalnim rok legendama

Tokom tri dana publika u Nikšiću može pogledati desetak dokumentarnih filmova sa muzičkom pozadinom, ali i uživati u svirkama
393 pregleda 0 komentar(a)
Iz filma Laibach (Glasba je časovna umetnost), Foto: Promo
Iz filma Laibach (Glasba je časovna umetnost), Foto: Promo

U okviru trećeg izdanja manifestacije dokumentarnih filmova “Rokumentarni dani”, koja je počela juče u Podgorici, a danas se nastavlja u Nikšiću, crnogorska publika ima priliku da pogleda veliki broj filmova sa muzičkim pričama. Predstavljamo dokumentarce koji će se danas (petak, 24. maj), u subotu 25. i nedjelju 26. prikazivati u Nikšiću, a mogu se pogledati besplatno, kao i cijeli program “Rokumentarnih dana”, koji će se odvijati u Gradskoj kući i baru Blues Brothers.

E play video dnevnik

Polučasovni dokumentarac reditelja Milana Kilibarde bio je snimljen povodom izlaska drugog albuma “Crime” (2005), a govori o razvoju benda E play od osnivanja 1998. godine i objave debija “E-Play” (2000). U filmu se pored frontmenke Maje Cvetković pojavljuju i govore nekadašnji članovi Biljana Todorovski, Marko Milivojević i Damjan Dašić.

Vojvođanska rok scena

Grupa novosadskih entuzijasta napravila je veliki podvig ekranizujući čuvenu ’’Ilustrovanu enciklopediju rok muzike u Vojvodini’’ Bogomira Mijatovića. Oni su razgovarali sa svim vojvođanskim rokerima koji su obilježili muzičku scenu ‘Panonskog mora’ u posljednjih pola vijeka. Više od 250 članova legendarnih rok grupa pričali su o svojoj inspiraciji, o mukama, o lijepim trenucima i raznim anegdotama koje su imali na sceni.

Pankrti (Glasba je časovna umetnost)

Film govori o vremenu kada je muzika i dalje imala moć da promjeni svijet. Ovo je priča o 36-minutnom i 6-sekundnom debiju slovenačkog pank benda Pankrti, koji je 1978. i 1979. sa koncertima i komadima kao što su ‘Lepi in prazni’, ‘Totalna revolucija’, ‘Kdo so ti ljudje’, ‘Jest sm na liniji’, ‘Metka’, ‘Kruha in iger’ su uticale na događaje na jugoslovenskoj rok sceni. U sivom socijalističkom svakodnevnom životu, ovo je bila prva pank ploča za željeznu zavjesu. Album je uticao na generacije muzičara i još uvijek je jedna od prekretnica slovenske popularne muzike.

Okupirani bioskop

Film prati mlade aktiviste i događaje oko okupacije bioskopa ”Zvezda”. Različite društvene grupe ujedinile su se sa istom namjerom - da mijenjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebalo da izgleda nijesu bile iste.

Laibach (Glasba je časovna umetnost)

Film prikazuje prelomne trenutke prvih pet godina u životu benda Laibach i predstavlja članove osnivače grupe, uključujući i tragično preminulog frontmana Tomaža Hostnika. Dokumentarac objašnjava strategiju i taktike Laibacha i Laibach Kunsta u prvoj polovini osamdesetih, njihovu viziju, duhovitost, proboj željezne zavjese i okupaciju Evrope. Film je ispričan kroz svjedočanstva članova, njihovih kolega i savremenika, u kombinaciji sa arhivskim snimcima i drugim relikvijama.

Rumble

Film o ulozi starosjedilaca sjevernoameričkog kontinenta u istoriji popularne muzike predstavlja malo poznatu priču, isprepletenu oko nevjerovatnih karijera nekih od najvećih muzičkih legendi koje su porijeklom Indijanci. Rumble nam predstavlja istinske muzičke ikone, kao što su Link Rej, Čarli Paton, Džimi Hendriks, Robi Robertson, Mildred Bejli, Džesi Ed Dejvis.

Ogenj Folk Rock Story

Folk rok bend Ogenj iz Koprivnice donosi vam svoju priču, od panka, podruma, do velikih pozornica i izdavačkog ugovora.

Dok nas glazba ne rastavi (Mnogi drugi)

Dokumentarac “Dok nas glazba ne rastavi” autorice Anite Nađmožemo gledati kao početak druge etape benda Mnogi drugi. Film prati sedmorku u njihovom pomaknutom svijetu punom melodije i igre riječima, kroz tri godine festivala i klupskih svirki, a razgovori su propraćeni snimcima sa koncerata i situacijama prije i poslije nastupa.

Vojvođanska strip priča

Dokumentarni serijal u deset nastavaka o novosadskom i vojvođanskom stripu govori o tome kako je svijetski strip osvojio Vojvodinu i kako su vojvođanski autori osvojili svijet. O svom radu i o stripu uopšte, govori većina najznačajnih protagonista domaće i svjetske strip scene, kao što su strip autori Branislav Kerac, Zoran Janjetov, Saša Rakezić Zograf, Dejan Nenadov, Radič Mijatović i mnogi drugi, urednici i izdavači kao što su Sreten Drašković, Slavko Draginčić i Momčilo Rajin koji su na vrijeme prepoznali značaj “devete umjetnosti” i talente mnogobrojnih strip autora.

Buldožer (Glasba je časovna umetnost)

Pljuni istini u oči je dokumentarac o jednom od najuticajnijih jugoslovenskih rok albuma svih vremena. Iako je snimljen prije više od 40 godina, ovaj album benda Buldožer ostaje značajan i nastavlja da inspiriše nove generacije. Cijeli album, od početka do kraja, čuje se u pozadini tokom filma. Izjave članova benda, njihovih prijatelja i fanova kombinovane su sa igranim, arhivskim materijalom i animacijom, stvarajući svjež i nadrealistično ironičan dokumentarac.

Program festivala

Petak, 24. maj:

12 sati - E Play video dnevnik 12.30 sati - Vojvođanska rok scena - ‘80 17 sati - Otvaranje i predavanje: “Bori se za svoju muziku”, Igor Bašin 18 sati - Pankrti (Glasba je časovna umetnost) 19 sati - Okupirani bioskop 20.30 sati - Tribina: Osvajanje slobode 22 sata - DJ set Blues Brothers - Jahač ploča BIGor

Subota, 25. maj:

12 sati - Vojvođanska rok scena - ‘90 12.30 sati - Vojvođanska rok scena: Obojeni program 20 sati - Laibach (Glasba je časovna umetnost) 21 sat - Rumble - Indians Who Rock the World 23 sata - Koncert: Ana Ćurčin

Nedjelja, 26. maj:

12 sati - Ogenj Folk Rock Story 12:30 sati - Dok nas glazna ne rastavi (Mnogi drugi) 15 sati - Bazar umjetnosti & Vojvođanska strip priča 20 sati - Buldožer (Glasba je časovna umetnost) 21 sat - New Rock Year, filmovi sa Party Busa, Lake i Bedem festa & Proglašenje najboljih filmova Lake festa 22 sata - Open Guitar Night

Preporučujemo za Vas