Moguće ponovno okupljanje grupe „Hole”

Sirov, predivan i ekstremno agresivan - 25 godina ranije grandž pokret izrodio je jedan od moćnijih albuma, bijesni napad na fašizam izgleda, sumnju u sebe i seksualne napade u Americi mnogo prije #MeToo pokret
670 pregleda 0 komentar(a)
Kortni Lav, Foto: Wikimedia Commons/Andrea Fleming
Kortni Lav, Foto: Wikimedia Commons/Andrea Fleming

Predvodnica grandž benda “Hole” Kortni Lav otkrila je da postoji mogućnost da se taj bend ponovo okupi, nakon skoro skoro dvije decenije neaktivnosti. Bilo bi to pravo podsjećanje na pjesme koje svojevremeno možda nisu dobile pažnju koju zaslužuju. Posebno sa jednog izdanja.

Sirov, predivan i ekstremno agresivan - 25 godina ranije grandž pokret izrodio je jedan od moćnijih albuma, bijesni napad na fašizam izgleda, sumnju u sebe i seksualne napade u Americi mnogo prije #MeToo pokreta.

Album “Live Through This” grupe Hole je snažno je zastupao feminizam. Ali njegov izlazak obilježila je tragična smrt Kurta Kobejna, tadašnjeg supruga predvodnice “Holea” Kortni Lav, samo četiri dana nakon što se našao u prodavnicama. Dva mjeseca kasnije basistkinja Holea Kristen Pfaf je preminula prekomjerne upotrebe narkotika.

“Kad je taj album izašao, toliko se užasnih stvari dešavalo u mom životu da više nisamželjela da razmišljam o njemu”, kaže Lav za “Gardijan”.

Na 12 pjesama koje su se našle na tom izdanju Lav se suočavala sa svojim iskustvima najbolje što zna.

“Mi smo bile spremne da udaramo i vrištimo dok nas ne puste na miru, a kombinacija toga sa gitarskom generacijom je bio jezik kakav nismo imali. Ideje za pjesme dolazile su lako. Zapitala sam se da li imam što da poručim ljudima, a kad si mlad želiš puno toga da kažeš”, istakla je ona.

Mada je tematika albuma “Live Through This” bila mračna i sirova, te pjesme su zvučale hitično, a pjevačica priznaje da su flertovali sa pop zvukom od početka, ali da su u početku izbacivali dosta bijesa iz svog zvuka.

“Ubrzo nakon što smo snimili naš debi ‘Pretty on the Inside’ stvari su počele da se mijenjaju, ne samo za nas, već za sve na takozvanoj andergraund sceni u to vrijeme”, dodaje gitarista “Holea” Erik Erlandson.

On se prisjetio koliko je za njegovu grupu bitan bio koncert Nirvane kojem su prisustvovali, a na kojem je kultna grupa tada izvodila pjesme sa još neobjavljenog albuma “Nevermind”.

“To je bio prvi put da smo počeli da shvatamo kako dinamika “Pixiesa” i popična konstrukcija pjesama “Bitlsa” mogu biti upareni sa pankom i bukom”, dodao je muzičar. Iz toga se izrodio “Live Through This”.

Osim sviranja na izboru za Mis svijeta sa nasljednicom Pfafove Melisom Auf der Mauri dokumentarca “Hit So Hard” o bubnjarki grupe “Hole” Peti Šemel, postava benda iz 90-ih nije nastupala zajedno još od 2002. Budući da se stiglo do cifre od 25 godina od izlaska pomenutog albuma, postavlja se pitanje da li se može očekivati tim povodom ponovno okupljanje grupe. Lav ne odbacuje tu mogućnost.

“Definitivno pričamo o tome. Nema ništa loše u odavanju počasti svojoj prošlosti, to je nešto što sam tek otkrila. Ako to ne radiš, ljudi će iznova napisati istoriju i postaćeš samo nepodesna žena”, zaključila je pjevačica.

Bonus video: