Pronaći tišinu u sebi

“Uzbuđen sam što se vraćam sa novim albumom, od Beatlesa 2016. je prošlo dosta vremena, sad sam se vratio i spreman sam za sve”, napisao je gitarista na svojoj Facebook stranici
1139 pregleda 0 komentar(a)
Slavni muzičar na novoj misiji: Miloš Karadaglić, Foto: Universal Music
Slavni muzičar na novoj misiji: Miloš Karadaglić, Foto: Universal Music

Globalno slavni crnogorski gitarista Miloš Karadaglić nakon tri godine pauze objavio je novi singl “The Sound of Silence”, koji najavljuje njegov istoimeni predstojeći album. Četvrto studijsko izdanje jednog od najvećih imena među gitaristima današnjice izlazi 13. septembra u izdanju Decca Classicsa.

Biće to nasljednik albuma “Blackbird” iz 2016. koji je muzičaru, koji živi i radi u Londonu, donio samo pohvale, a na kojem je iznenadio publiku odlučivši se da umjesto klasičnih kompozicija obradi pjesme kultne rok grupe Beatles.

“Uzbuđen sam što se vraćam sa novim albumom, od Beatlesa 2016. je prošlo dosta vremena, sad sam se vratio i spreman sam za sve”, napisao je gitarista na svojoj Facebook stranici.

Nakon izlaska pomenutog izdanja, a uoči početka zakazane svjetske turneje uslijedila je međutim povreda ruke, zbog koje je Karadaglić morao da pauzira godinu sa sviranjem.

Vratio se na KotorArtu 2017. i od tad je nastavio da niže uspješne nastupe širom svijeta, a novi album kulminacija je povratka u formu. Najavljeno izdanje takođe, prema saopštenju izdavača, predstavlja Karadaglićev osvrt na težak period koji je prošao tokom povrede, a obuhvata numere koje je svirao i slušao dok se oporavljao.

Tako će se na albumu naći “Sour Times” grupe Portishead, “Street Spirit” Radioheada, “Famouse Blue Raincoat” preminule muzičke legende Leonarda Koena, te djela Emilija Pujola i Fransiska Tarege.

Otkriveno je i da su gosti na albumu poznati saksofonista i Karadaglićev prijatelj Džes Gilijam na dvije, te česti saradnik slavne islandske umjetnice Bjork - Manu Delago na jednoj pjesmi.

Karadaglić je najavio da će u narednom periodu krenuti na koncertnu turneju po Velikoj Britaniji, ali je otkrio i da ima novu misiju - da pomogne drugim umjetnicima koji su se našli u sličnoj situaciji kao on u onoj koja je inspirisala novo izdanje.

“Između ostalog, želim da započnem inkluzivnu, otvorenu i konstruktivnu seriju razgovora o pitanjima u vezi s problemima performansa. Toliko toga nam je nepoznato i nejasno. Poslije svega što sam prošao, jednostavno ne želim da drugi muzičari pate u tišini”, izjavio je muzičar kojeg često nazivaju i najprivlačnijim gitaristom na svijetu.

Karadaglić je već odavno ne gaji imidž prosječnog klasičnog muzičara, već više liči na pop zvijezdu, pa je tako krasio naslovnice brojnih magazina, osvajao top-liste, pojavljivao se u modnim časopisima, dizajnirao ručni sat od čije prodaje je novac donirao u humanitarne svrhe i bio mentor u TV serijalu “Guitar Star” Sky Artsa.

Prošle godine mu se ostvario san da nastupi u legendarnom Rojal Albert Holu u Londonu, a BBC-ev “Music Magazine” dvije godine ranije svrstao ga je među najveće majstore klasične gitare svih vremena.

Karadaglić je gitaru počeo da svira sa osam godina, a sa 17 je aplicirao za školarinu na Kraljevskoj akademiji muzike u Londonu gdje je primljen.

Preselio se u septembru 2000. i od počeo da gradi karijeru koja će poprimiti svjetske okvire nakon tri nagrađivana albuma koje je objavio u periodu od 2011. do 2013. i osvojio top liste još prije pomenutog “Blackbirda”.

Bonus video: