IKONA TRIP HOPA

Tricky objavljuje autobiografiju

Izdavač je najavio da će njegova priča biti fascinantna i dirljiva, bitna za društvenu i multikulturalnu istoriju, sa zanimljivim anegdotama iz muzičkog biznisa i drugih segmenata života
1879 pregleda 0 komentar(a)
Edrijan Tos, Foto: Twitter
Edrijan Tos, Foto: Twitter

Trip hop ikona Edrijan Tos, poznatiji kao Tricky, objaviće svoju autobiografiju i otkriti do sad javnosti nepoznate detalje iz svog života i karijere, tokom koje je bio i član grupe Massive Attack i jedan od pokretača novog žanra nastalog u britanskom gradu Bristolu.

Tricky će knjigu koja nosi naslov jedne od njegovih poznatih pjesama “Hell Is Round the Corner” za Blink, a da ispriča svoju priču od ranih dječačkih dana do osvajanja britanske muzičke scene tokom 90-ih pomogao mu je novinar Endru Peri.

Zvuk koji je Tricky lansirao početkom 90-ih osvojio je top liste i postao himna post rejv generacije. Njegov studijski debi “Maxinquaye” osvojio je zlatnu ploču sa 800 hiljada prodatih kopija, “NME” magazin ga je izabrao za album godine 1995, a nominovan je i za Merkuri nagradu.

Od tad je objavio još 12 albuma, ali prije ove uspješne muzičke karijere Tricky je bio dječak koji je živio u jednom od najsiromašnijih krajeva Britanije, Bristolskom Noul Vestu koji je opisao kao “bjelački geto”, odrastajući uz članove porodice koji su bili gangsteri i ulični borci.

Izdavač je najavio da će njegova priča biti fascinantna i dirljiva, bitna za društvenu i multikulturalnu istoriju, sa zanimljivim anegdotama iz muzičkog biznisa i drugih segmenata života. On će takođe otvoreno u svojoj autobiografiji govoriti o samoubistvu njegove majke i kako je to na njega uticalo.

Čitaoci će moći i da otkriju detalje vezane za tadašnje andergraund kulture kao što su britanska hip hop scena, jamajčanski saundsistemi, festivali i skvotovi, kako je izgledalo Trickyevo učešće u grupi Wild Bunch, kasnije Massive Attack, te kada je poslije toga pokrenuo solo karijeru sve do njegove selidbe u Los Anđeles, pa Berlin gdje živi sada.

“Trikijev zvuk i tekstovi zaustavili su svojom originalnošću svakoga da se zamisli početkom 90-ih. Uzbuđen sam zbog prilike da sarađujem sa ovako autentičnim umjetnikom na njegovoj jedinstvenoj životnoj priči”, izjavila je urednica ovog izdanja Keri Šarp.

O Tricky-u će u knjizi pričati i članovi njegove porodice, kao i muzičke legende - od Terija Hola do Šona Rajdera.

Ideju da objavi autobiografiju Tricky je dobio tokom intervjua za “Q magazine” u vrijeme promovisanja njegovog posljednjeg albuma “Ununiform”, koji je 2017. objavljen za njegovu etiketu False Idols.

Objavljivanje knjige “Hell Is Round the Corner” zakazano je za 31. oktobar.

Preporučujemo za Vas