Mr. Lekka: Back2back setovi su uzbudljiviji

Podgorički DJ i producent Luka Leković uoči nastupa na “Sea Dance” festivalu gdje će dijeliti miks pult sa Rayom
474 pregleda 0 komentar(a)
Mr. Lekka, Foto: Privatna arhiva
Mr. Lekka, Foto: Privatna arhiva

Podgorički DJ i producent Luka Leković, poznatiji kao Mr. Lekka, polako krči svoj put ka uspjehu. Za razliku od mnogih kolega koje su prvo počele sa DJ-ingom, da bi se onda upustili u produkciju, kod njega je bio obrnut slučaj, a nakon godina rada tokom kojih je objavio niz izdanja za inostrane etikete od kojih su se neka mogla čuti u uticajnoj emisiji “Essential Selection” BBC Radija 1 i setovima poznatih DJ-eva, došlo je vrijeme sve češćih nastupa.

Tako je u posljednje vrijeme Mr. Lekka nastupao na gotovo svim značajnijim festivalima u Crnoj Gori gdje se može čuti elektronski zvuk, a kao kruna mu predstoji onaj na najvećoj manifestaciji tog tipa - “Sea Danceu”. Tamo će Leković imati back2back set sa Rayom. To ne znači da je produkcija pala u drugi plan, pa je muzičar najavio i da će sljedećeg mjeseca objaviti novo izdanje.

Kako je došlo do toga da radiš b2b sa Rayom? Da li imaš neku vrstu pripreme pred nastup i ako imaš, kako izgleda taj proces? Što je po tebi čar b2b nastupa, što ih izdvaja od ovih klasičnih?

Organizatori su donijeli tu odluku jer su smatrali da bi nas dvojica mogli biti zanimljiv duo. Nemam neki specijalan način pripreme, meditiram kao i skoro svakog dana, a pred sam nastup se trudim da sam smiren i fokusiran na to što treba da radim. Back2back nastupi su spontaniji, gotovo ih je nemoguće isplanirati i samim tim su uzbudljiviji. Mogućnost da dođe do greške je veća, ali veća je i satisfakcija kad sve prođe kako bi trebalo.

Gdje sežu tvoja trenutna muzička interesovanja, što ti je privuklo pažnju u posljednje vrijeme, kakav zvuk i koliko to utiče na ono što puštaš kad nastupaš?

Zanimaju me skoro sve vrste muzike i zaista uživam u svemu, od metala pa do mejnstrim popa, sve zavisi od raspoloženja. U posljednje vrijeme uživam u novom albumu Rammsteina, koji je jedan od mojih omiljenih bendova, slušam i dosta britanskog grajma koji sam relativno skoro otkrio, a što se tiče elektronike tu su sjajan sintvejv producent FM Attack kojeg toplo preporučujem svima i nova izdanja španskog Stereo Productionsa. Sva muzika koju slušam jako utiče na trake koje produciram i na to što puštam na nastupima, doduše malo više eksperimentišem kao DJ nego kao producent.

Najavio si novi EP za Great Stuff Recordings, izgleda kao da si baš zadovoljan saradnjom sa njima, jesi li preko njih možda stupio u kontakt sa nekim od kolega čiji ti je rad interesantan?

Sa Great Stuffom imam sjajan odnos, izdali su neke od mojih najboljih i najuspješnijih traka tako da sarađujemo već nekoliko godina na obostrano zadovoljstvo. U kontaktu sam, naravno, sa mnogim kolegama, doduše u posljednje vrijeme preferiram da radim sam, ali mislim da će uskoro biti i nekih zanimljivih saradnji.

Tvoje trake našle su se u setovima brojnih poznatih DJ-eva, koji ti je od tih momenata najmiliji ili na koji si najviše ponosan?

Definitivno sam bio najviše ponosan kada je Riči Hotinprepoznao moje kvalitete i puštao moju muziku i kada sam čuo Pita Tonga kako izgovara ime Mr. Lekka na BBC Radiju 1. Naravno, jako mi znači i podrška Stefana Noferinija, Lorana Garnijea, Kenija Doupa i mnogih drugih, sve su to legende za koje nisam mogao ni zamisliti da će cijeniti moj rad.

Što se EP-a tiče što možemo očekivati: koliko traka, kakvog zvuka? Kako je i u kom periodu nastajao taj materijal?

U pitanju su dvije dinamične tech house trake koje sam uradio prije nekoliko mjeseci, “Pop Stars” i “Paradise”. Standardno u mom stilu, dosta vokala i “groovy” bas linije.

Imaš li planova za još neke nastupe ili izdanja u narednom periodu?

Biće još nekoliko nastupa na primorju u septembru, a nakon toga ćemo vidjeti. Što se tiče produkcije, uskoro stižu i EP na True Story Comicu, BLKSL LTD-u, remiksi na Blockheadu i Mooncirclesu i još dosta toga do kraja godine. Svi oni koji vole to što radim mogu da me prate na Instagramu i Fejsbuku i uvijek će biti blagovremeno obaviješteni o svim novostima.

Posljednjih mjeseci dobio si dosta pohvala i podrške poznatih magazina kao što su “DJ Mag” i “Mixmag”, koliko ti i u kojem smislu to znači?

Znači mi naravno mnogo u svakom smislu. “DJ Mag” i “Mixmag” su globalni brendovi i njihovi urednici su uglavnom stručni ljudi sa višedecenijskim iskustvom u muzičkoj industriji i uvijek je lijepo kad neko takav prepozna moj rad.

Bonus video: