UTISCI NAKON SEA DANCE-A

DJ Gaizer: Riči Hotin je zaslužan što se bavim muzikom

Američki DJ i producent Gaizer o “Sea Dance” festivalu, odnosu sa publikom, zaljubljenosti u muziku i vezom sa jednim od najznačajnijih tehno izvođača ikad
701 pregleda 0 komentar(a)
"Nikad nisam želio da budem zvijezda": DJ Gaiser, Foto: Johannes Kraemer
"Nikad nisam želio da budem zvijezda": DJ Gaiser, Foto: Johannes Kraemer

Ovogodišnje izdanje “Sea Dance” festivala, koje se od 30. avgusta do 1. septembra održalo na plaži Buljarice, osim dobre žurke za publiku donijelo je i muzičarima priliku za međusobno druženje na bini i iza nje.

Tako su hrvatski i srpski reperi Kukus, Surreal i Fox, iako su njihovi nastupi bili u različitim danima, pružali podršku kolegama na bini i u njihovim terminima.

Sa druge strane, američki DJ i producent Gaizer je imao priliku da pušta muziku neposredno prije svog dobrog prijatelja Ričija Hotina, koji je na neki način i zaslužan za njegovu karijeru, kako je otkrio u razgovoru za “Vijesti”.

U istom intervjuu, Gaizer je pričao i o tome koliko često ima priliku da nastupa na festivalima koji se održavaju na plaži, kada je posljednji put nastupao na prostoru Balkana, te kakvu muziku sluša privatno.

Na početku razgovora, Gaizer je pojasnio da se ne može reći da je na “Sea Dance” došao u sklopu turneje, jer je “stalno na nastupima”.

“Ja sam uvijek na turneji na ovaj ili onaj način. Uglavnom sam ljeti na festivalima i nastupam, jer je zimski period najbolji da se zaključaš u studio, budeš produktivan”, objasnjava on.

“Tokom ljeta imam mnogo više prilika da nastupam na ovakvim tipovima festivala. Baš prošle sedmice sam bio u Rumuniji i bilo je prelijepo, veoma slično ovome. Mislim da ipak to ne znači automatski da je festival dobar, “Sea Dance” je jedan od rijetkih koji je uspio i radi to dobro”, udijelio je kompliment organizaciji, američki DJ, koji ne nastupa često u ex-Yu državama.

“Mislim da nisam imao često priliku da nastupam u ovom dijelu Evrope... Bio sam u Hrvatskoj, ali ne mogu da se sjetim tačno prije koliko vremena je to bilo. Zato je i veoma uzbudljivo. Ovo je bio moj prvi dolazak u Crnu Goru”, otkrio je on.

Za sve uspješne DJ-eve je karakteristično da pripremljenu set–listu tokom nastupa modifikuju, ako posmatrajući publiku primijete da nešto izaziva bolju reakciju ili prisutne ostavlja ravnodušnim, a isti je slučaj i sa Gaizerom.

“Ako vidim ljude nesrećne - i ja sam, jer sam ja ovdje da ih zabavim i usrećim. Jedan od najboljih komplimenata koje mogu da dobijem je kada vidim kako plešu zatvorenih očiju. Kao muzičar ne možeš da tražiš više, jer to znači da uživaju. Osim toga, ako puštaš energičniju muziku, ljudi su uzbuđeniji”, obrazložio je on.

Kako je otkrio za “Vijesti” muzikom se bavi od dječačkih dana, ali je tek kasnije to postala njegova profesija.

“Bio sam zainteresovan za muziku od... zapravo u isto vrijeme kada sam počeo i da pričam. Možda sam imao tri ili četiri godine. Moja majka bi me stavila ispred muzičkih igračaka i ja bih udarao po njima, želio sam da budem bubnjar, pa sam počeo da učim da sviram perkusije, sa pet ili šest godine”, prisjetio se DJ i producent.

“Nikada nisam mislio da će to biti moj posao, jer sam jednostavno volio to da radim, a kako sam postajao stariji, nastavio sam da se bavim muzikom iz strasti. Nikada nisam gurao tu svoju stranu, slao demo–snimke ili želio da budem zvijezda. Čuvao sam to za sebe”, nastavlja on.

“Zapravo posvetio sam se studiranju, završio školu i onda jednog dana moj prijatelj mi je rekao: hajde da objavimo tvoju muziku, inače Riči Hotin, što je puno olakšalo sve”, uz smijeh otkriva Gaizer.

“Bukvalno me je gurnuo na scenu kada ja to nisam ni želio i ubrzo mi rekao ‘pa ovo može da funkcioniše’.

Nakon toga sam dao otkaz u kancelariji i počeo prvu turneju”, prepričao je muzicar.

“Ipak to nije bio moj prvi nastup, jer sviram otkako sam bio mali, od školskih predstava do žurki mojih prijatelja, samo to nije bio moj posao već zabava. Kada sam objavio svoj prvi album počela su zakazivanja nastupa i sve je brže napredovalo dok nisam shvatio – ovo je sada moj posao. Bio je to prirodni proces”, njegov je zaključak.

Na pitanje koliko često ima priliku da nastupa na istom festivalu ili manifestaciji sa svojim prijateljem Ričijem Hotinom, kaže:

“Ne toliko često, bar ne onoliko koliko bih volio. Nastupamo zajedno veoma dugo, skoro 15 godina. On ima puno više nastupa od mene, ja ne mogu da postignem njegov tempo, jer on je poput robota”, uz smijeh konstatuje američki DJ i producent.

“Tokom ovog ljeta smo pokušali da odemo na što više festivala zajedno i bilo je vrlo lijepo, jer još uvijek dijelimo istu strast i prijateljstvo, stil i ljubav prema muzici. To je zaista posebno i rijetko”, priznao je Gaizer.

Kad dođem kući poslije turneje ne slušam tehno

Američki muzičar u razgovoru za “Vijesti” otkrio je i šta voli privatno da sluša:

“Kada si na turneji ili na festivalima svakog vikenda, kada odeš kući ne želiš da pustiš tehno”, uz smijeh priznaje Gaizer.

“Kada su u pitanju prijatelji i njihov rad, to je nešto drugo – jer želiš da vidiš šta rade. Recimo Riči je jedan od rijetkih sa kojim dijelim svoj studijski rad i od koga dobijam komentare i savjete. To je drugačije slušanje. Ne kao kada pustiš muziku dok kuvaš ili čistiš kuću”, slikovito objašnjava DJ i producent.

“Ali kada radim to, onda slušam muziku koje nema na ovakvim festivalima, to je uglavnom klasika, ambijentalna muzika i stvari koje su opuštajuće. U određenim trenucima kada nemaš energije poželiš da slušaš i muziku koja je tehno”, priznao je on.

Preporučujemo za Vas