"DA BI ODBRANILI PRIRODU JEDINI NAČIN JE GRAĐANSKA NEPOSLUŠNOST"

Rundek: Treba stati ispred bagera

Početkom avgusta jedan od najvećih balkanskih rok muzičara ušao je u kampanju za očuvanje Nacionalnog parka u Crnoj Gori, i tom prilikom pozvao da se prekine svaka dalja sječa i gradnja. Tada je, kao gost u Nadgori kod aktivista pokreta “Dalje nećeš moći” Durmitoru posvetio stihove, a na pitanje da li očekuje da kao pozitivna ličnost može uticati na druge i promijeniti mišljenje po pitanju ekologije, Rundek je kazao da “pokušava i nada se da hoće”
7925 pregleda 10 komentar(a)
“Sviram za jednog čovjeka, a ne za deset hiljada ljudi”, Foto: Filip Roganović
“Sviram za jednog čovjeka, a ne za deset hiljada ljudi”, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 13.09.2019. 13:35h

Hrvatski muzičar, Darko Rundek, rado je viđen gost u Crnoj Gori, čemu svjedoči i veliki broj publike na njegovim nastupima, čak i kada ih je nekoliko za jedno ljeto. To je bio slučaj i ove godine, kada smo Darka Rundeka & Ekipu, mogli čuti u Budvi, Nikšiću i u Baru.

Pričajući za “Vijesti”, ne samo o muzici, već i ekološkim problemima, muzičar se osvrnuo i na činjenicu da je u tekućoj godini više puta dolazio u Crnu Goru.

“To je nekako kamperski. Mislim da smo prije šest godina imali sličnu situaciju kada sam imao šest koncerata u Crnoj Gori, pa par godina ništa, a onda opet puno, tako to ide... Ali sa publikom u Crnoj Gori imam baš prisan kontakt i nekako kao da dolazim kući”, priznaje on.

Početkom avgusta jedan od najvećih balkanskih rok muzičara ušao je u kampanju za očuvanje Nacionalnog parka u Crnoj Gori, i tom prilikom pozvao da se prekine svaka dalja sječa i gradnja. Tada je, kao gost u Nadgori kod aktivista pokreta “Dalje nećeš moći” Durmitoru posvetio stihove, a na pitanje da li očekuje da kao pozitivna ličnost može uticati na druge i promijeniti mišljenje po pitanju ekologije, Rundek je kazao da “pokušava i nada se da hoće”.

“To kreće sa različitih strana, pa će se, nadam se, spojiti u neku kritičnu masu i onda će stvari početi da se mijenjaju. Jer u ovom trenutku neke stvari se dešavaju daleko od nas, u Sibiru, Amazoniji... Ali planeta Zemlja ne poznaje granice i mislim da nas brzo očekuju nagle klimatske promjene, a to će dovesti do gladi, ratova, užasa...”, pojasio je muzičar.

“U ovom trenutku, ono čime se ja bavim je, kako da nekako u sebi, a onda i oko sebe pripremim neki novi svijet koji će možda, u nekom malom razmjeru ostati i zamijeniti ovaj krivo posloženi koji zbog toga srlja u vlastitu propast”, dodao je on.

Rundek se složio da je jedan od većih problema ne samo u Crnoj Gori, već i regionu, izgradnja mini hidroelektrana, koje naziva užasom, pa daje i svoj savjet kako se boriti protiv njih.

“Mislim da je jedini način građanska neposlušnost, jer mislim da stvarno treba stati ispred bagera. Treba biti spreman na žrtvu. To je ono što je bitno. Kada padne prva žrtva, to možeš biti i ti, onda to već postaje nešto na granici rata i malo se drugačije o tome razmišlja”, ispričao je sagovornik “Vijesti”.

Kao neko ko opstaje u svojoj profesiji godinama, Rundek se osvrnuo i na muzičku scenu, smatrajući da mladih talentovanih muzičara ima.

“Ima tu dovoljno mladih, a i mi lagano odlazimo... I u mom bendu ima mladih ljudi, na primjer Roko Crnić. Mnogi kažu da danas ne fali dobrih muzičara nego dobrih autora pjesama... Roko je taj neko ko je došao kao novi i koji piše dobre pjesme i mislim da ima super muzičare i bend Porto Morto i da da nema straha za njega u budućnosti”, pohvalio je kolegu Rundek. “Mladi se sada moraju probijati na drugi način u odnosu na nas u naše vrijeme... Ali ja ne sviram niti zbog slave, niti zbog para, nego zato što mislim da to ima smisla i ne želim nikome da uzima prostor”, tvrdi on.