STAVILI TAČKU NA TURNEJU PO CRNOJ GORI

"Čelo rok" spektakl: Break of Reality oduševio podgoričku publiku

"Prvi put smo u Crnoj Gori i ovo je jedna od najljepših zemalja koje smo posjetili u karijeri", kazao je jedan od članova njujorškog sastava
1767 pregleda 0 komentar(a)
Sa nastupa, Foto: Zoran Đurić
Sa nastupa, Foto: Zoran Đurić

Nakon nastupa na crnogorskom primorju - u Herceg Novom, Ulcinju i Baru prethodnih dana - američka grupa violončelista Break of Reality svoju malu turneju po Crnoj Gori zaključila je koncertom na Skalinama u Podgorici.

Sastav koji je 2015. američki Stejt dipartment proglasio za ambasadore muzike pokazao je i publici u glavnom gradu što podrazumijeva pod etiketom čelo rok, kako opisuju muziku kojom se bave, kombinujući klasičnu sa popularnom muzikom.

Počeli su malo sporije da bi vremenom ubrzali tempo sa sve više rok obrada, a u skladu sa tim na početku ih je dočekala publika koja je popunila sjedeća mjesta oko bine sa tek ponekim znatiželjnikom koji bi posmatrao scenu sa obližnjeg mosta ili stepenica na drugoj strani obale, ali se kasnije i tamo okupio značajno veći broj ljudi.

"Hvala što ste došli, ovo je poseban koncert za nas. Prvi put smo u Crnoj Gori i ovo je jedna od najljepših zemalja koje smo posjetili u karijeri. Čast nam je što smo ovdje, hrana je nevjerovatna, a ljudi topli i predusretljivi", poručio je prisutnima perkusionista Ivan Trevino.

Svaki od prisutnih muzičara naizmjenično se obraćao publici, a objasnili su da im jedan violončelista fali i da nije mogao da dođe sa njima jer je bolestan, ali da su ipak naučili da prevaziđu taj nedostatak.

Njujorški sastav je izveo repertoar sastavljen od klasičnih djela (Bah), tradicionalne američke muzike (kao kompozicija "Julie-O" Marka Samera) i rok hitova (Soundgarden, Radiohead, Metallica, System of a Down...).

Posebno su oduševili publiku odsviravši i crnogorsku narodnu pjesmu "Još ne sviće rujna zora", a publika je ritam numera koje su izvodili povremeno pratila pljeskanjem.

"Predivna pjesma, uživali smo svirajući je. Kad god dolazimo u neku zemlju naučimo i nešto od njenog muzičkog nasljeđa, pa je tako i sad slučaju", objasnio je violončelista Endru Jans i istakao zašto je za njega violončelo tako moćan instument.

"Može da svira bas, može da svira veoma visoke tonove, može da svira rifove", kazao je on, a Break of Reality i dokazao.

Još jedan od istaknutih momenata tokom koncerta bilo je izvođenje popularne teme iz serije "Game of Thrones" koja je idealna za ovakve sastave, a Trevino je otkrio da su počeli da je sviraju na nagovor njegove supruge i da snimak njihove obrade na YouTube servisu danas ima 20 miliona pregleda. Na YouTubeu su pronašli i violončelistkinju Sisti, koja je kazala da joj je Break of Reality proširio horizonte i pokazao da klasična muzika, koju je isključivo do tada svirala, može da se kombinuje sa popularnom na impresivne načine.

Trio muzičara je takođe i improvizovao tokom koncerta, mada su kazali da kao klasičari to ne bi trebalo da rade, ali se ne mogu oduprijeti svojoj ljubavi prema spontanošću improvizacije.

Koncert grupe Break of Reality je realizovan u organizaciji Ambasade SAD i Sekretarijata za kulturu i sport, a u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto.

Galerija

Preporučujemo za Vas