Sassja: Snalaženje je jedini način za uspjeh

"Spremam numere, ne opterećujem se planovima, a nadam se da ću do kraja godine izbaciti još barem jedan singl”
4044 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz spota za pjesmu “Moj dragi”: Sassja, Foto: Adnan Huremović
Scena iz spota za pjesmu “Moj dragi”: Sassja, Foto: Adnan Huremović

Najpoznatija žena sa hip hop scene Bosne i Hercegovine, Sanela Halilović, koju mnogi znaju kao Sassju, nedavno se vratila karijeri nakon kraćeg odsustva i to sa dvije pjesme - singlom “Moj dragi” i numerom “Kupi nas Ali”, koju je snimila u saradnji sa čuvenom grupom Zabranjeno pušenje.

Pjesma “Kupi nas Ali” našla se na albumu Zabranjenog pušenja “Šok i nevjerica” iz 2018, ali je spot snimljen u junu ove godine, dok je singl “Moj dragi” prva žena FMJama, kako je mnogi nazivaju, objavila prije desetak dana.

O saradnji sa Davorom Sučićem, odnosno Sejom Sexonom frontmenom Zabranjenog pušenja, novom materijalu, ali i roditeljstvu zbog kojeg je kratko odsustvovala sa muzičke scene, Sassja je pričala za dodatak “Magazin”.

Na početku razgovora, bosanskohercegovačka reperka kaže da je zadovoljna reakcijom publike na prvi singl, što i ne čudi, s obzirom na to da je za samo jedan dan, na Youtube platformi spot brojao više od devet hiljada pregleda.

“Reakcije su tačno onakve kako sam mislila da će biti. Ja sam prezadovoljna i zvukom i spotom, a odlično je i to što su se fanovi pronašli u svemu tome. Prirodno je da se čovjek godinama mijenja, pa tako i muzika koju pravi ili sluša”, objašnjava ona.

Za pjesmu “Moj dragi” može se reći da ima društveno angažovani tekst, s obzirom na to da se muzičarka u njemu dotiče problematike mladih ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i cijelog regiona, pa i Crne Gore, što najbolje pokazuju stihovi “Moj dragi za minimalac radi i ja ti dragi za istu siću radim”, kojima počinje numera.

Na pitanje šta joj je poslužilo kao inspiracija prilikom pisanja teksta Sassja odgovara da ju je pronašla u svom, ali i načinu života njenih prijatelja.

“Snalaženje je jedini način za uspjeh, rijetko ko može sebi priuštiti da radi samo jedan posao i da od toga živi ili se pohvali nekim luksuzom. Rijetko ko radi za nešto više od minimalca i uglavnom su to neprijavljeni radnici bez zdravstvenog ili penzionog osiguranja. Zato dolazi do snalaženja i traženja i drugih izvora zarade”, smatra ona.

“To je OK, srećom države nam još nisu potpuno uređene, pa se zaobiđu neka pravila i uspijeva se i sa strane nešto zaraditi”, dodaje reperka.

Ovo nije prvi put da Sassja u tekstovima svojih pjesama ukazuje na neke od problema sa kojima se veliki dio ljudi na Balkanu susreće, pa je to bio slučaj i u zajedničkoj numeri sa Zabranjenim pušenjem - “Kupi nas Ali”.

“Istog dana kada smo se Sejo i ja upoznali, on mi je rekao da ima neku pjesmu gdje vjeruje da bih ja mogla da se uklopim. Ja sam dopisala svoj dio teksta, snimila i baš mi je odlična ta pjesma na kraju”, prisjeća se ona.

“Pušenje je velika firma i institucija i čast je raditi sa njima. Bila sam im gošća na velikom koncertu u Sarajevu i to mi je definitivno jedan od najdražih nastupa. Veselim se sljedećim koncertima s njima”, pohvalila se Sassja i ujedno nagovijestila još nastupa na kojima će dijeliti binu sa sarajevskim bendom.

Sassja
Ne planira koncerte do sljedećeg ljeta: Sassja(Foto: Adnan Jašarević)

Ipak, kada su u pitanju samostalni koncerti i nastupi, kao i eventualni dolazak u Crnu Goru, prva žena FMJama kaže da će fanovi morati da se strpe još malo, jer je prije nekoliko mjeseci postala mama i ta uloga joj je sada najbitnija.

“Ne planiram da radim koncerte do sljedećeg ljeta. Ne želim još uvijek da provedem ni dan bez ćerke, a ona je još premala za tempo putovanja koje bi imala sa mnom”, pojasnila je muzičarka.

Upitana da li će naredni period iskoristiti za rad u studiju, te da li je objavljeni singl možda i najava za album, Sassja kaže da o tome trenutno ne razmišlja.

“Ne želim raditi sa izdavačima, a iskreno, nemam ni dovoljno spremljenih pjesama za album. Spremam numere, ne opterećujem se planovima, a nadam se da ću do kraja godine izbaciti još barem jedan singl”, obećala je ona.

Muzika mi je sada manje važna

Od posljednjeg intervjua za “Vijesti” u privatnom životu Sassje dosta toga se promijenilo, između ostalog postala je i majka, pa sada otkriva koliko je to i na koji način uticalo na posao.

“Muzika mi je sada manje važna nego prije. To je otprilike najveća promjena koja bi vas mogla zanimati. Prije bih, bez problema otišla u drugu državu, grad, na sastanak ili snimanje, a na intervjue sam se uvijek odazivala. Sada je to sve na drugom mjestu i najradije bih samo provodila dane sa porodicom. Možda se to promijeni poslije prvog rođendana, ali za sada ću još uživati u društvu moje djevojčice”, sigurna je ona.

Projekti su često pokriće za prevare

Osim što je društveno angažovana u svojim pjesmama, kao u na primjer “Etikete” gdje sa hrvatskom koleginicom Mirelom Priselac Remi ukazuje na probleme sa kojima se svakodnevno susreću žene, Sassja je aktivna i na društvenim mrežama.

Tako je nedavno na svojoj zvaničnoj Facebook stranici pružila podršku Sigurnoj kući, a za “Magazin” objašnjava koliko je bitno kada poznate ličnosti koriste svoju popularnost da ukažu na važne društvene teme.

“Naravno da je bitan takav angažman. Problem je što smo se doveli do toga da je teško vjerovati organizacijama koje prave razne projekte. Projekti su prečesto pokriće za prevare i pranje novca, a ako ja pozovem fanove u neki projekat, onda se stiče dojam da i ja učestvujem u toj prevari”, objašnjava ona.

“Zato se jako teško odlučujem za takve angažmane i ne volim sarađivati sa nevladinim organizacijama. Pokušavam da nađem druge načine edukacije mladih i jačanja zajednice”, tvrdi Sassja.

Bonus video: