Debi Hari: Muzička industrija je poput ludnice

Debi Hari u memoarima otkrila anegdote i detalje iz doba njene najveće slave sa grupom Blondie, kao i druženje sa najvećim zvijezdama tog vremena među kojima je bio i Dejvid Bouvi
1262 pregleda 0 komentar(a)
Debi Hari, Foto: Vianney Le Caer/AP
Debi Hari, Foto: Vianney Le Caer/AP

Pjevačica Debi Hari i njen partner, gitarista Kris Stein, 1974. godine napustili su bend The Stilettoes i formirali novi - Blondie, a za ime su ih inspirisali kamiondžije koje su plavokosoj muzičarki dobacivali kada bi je vidjeli na ulici.

Tu anegdotu, kao i prisjećanja na vrtoglavi uspjeh benda, ali i seksa, droge i rokenrola koji su tada sačinjavali svakodnevicu muzičara Heri je podijelila u svojim memoarima. “Slava je donosila senzualni osjećaj. Bilo je kao kada imaš seks, elektricitet bi strujao tijelom od stopala do prstiju na rukama. Bilo je uzbudljivo”, prisjeća se pjevačica.

“Sada mogu da zaključim da je najbolji period benda Blondie bio u prvim danima osnivanja, kada smo bili umjetnici koji se bore sa egzistencijom, kada smo lutali Njujorkom pokušavajući da uradimo nešto, a niko od nas nije imao para”, prepričava ona i dodaje da nisu ni sanjali o komercijalnom uspjehu.

“Blondie je postalo poznato ime i do toga smo došli sporednim putem, ali niko u industriji muzike nije obraćao pažnju na nas. Kris je primao socijalnu pomoć, a ja sam radila kao šankerica u bikiniju. Povremeno bi prodavali travu kako bi zaradili nešto”, priznaje Hari, a zatim se prisjeća prvih nastupa.

“CBGB je vremenom postao legendarni klub ali u to vrijeme je bio običan lokal u kojem smo nastupali svakog vikenda. Nismo dobijali novac za to, plaćali su nas u pivu. U publici su bili naši prijatelji, drugi muzičari i čudaci. To je bio mnogo manji i intimniji svijet tada. Svi koji su bili na sceni su se drogirali. To je bio način života”, otvoreno piše Hari u svojim memoarima.

“Prvi put kada sam probala heroin je bilo sa mojim tadašnjim momkom Gilom Fildsom, koji je bio bubnjar u bendu The Wind In The Willows. Pomislila sam kako je osjećaj dobar i opuštajući i kako ne moram ni o čemu da mislim. Zato sam počela da ga koristim svaki put kada sam bila depresivna. Niko od nas tada nije mislio o posljedicama. Mislim da nismo ni znali šta su posljedice”, nastavlja ona.

“Tada nisu postojale klinike za odvikavanje. Ako bi se razbolio ostao bi sam”, ističe ona, a zatim se prisjeća svog odnosa sa Steinom.

“Živjeli smo u potkrovlju gdje je Kris često znao da me fotografiše. Znala sam da sam lijepa, ali sam uvijek bila nesigurna zbog svog tijela, a on je pravio takve fotografije da bih na njima uvijek izgledala mnogo bolje. Nakon svakog slikanja bismo završili u krevetu”, nastavlja Hari.

“Živjeli smo u tom stanu godinu dana, a onda nas je stanodavac izbacio bez razloga. Bilo je to u najgorem momentu, jer smo radili na prvom albumu benda Blondie. Nekoliko godina kasnije taj čovjek, očigledno lud, nam je rekao da je naše izbacivanje bio pakt sa đavolom kako bi naš sastav postao uspješan”, ispričala je ona.

“Nakon objavljivanja albuma zaista smo uzletjeli. Bio je to lud period kojeg se sjećam u izmaglici. Uslijedili su nastupi po Njujorku, a te ‘77. godine smo prvi put krenuli na turneju i na njoj smo ostali.

Kako ističe, uzlaznom putanjom je krenula njihova karijera kada su iste večeri imali nastup sa grupom Ramone, a tada su upoznali i najvećeg muzičkog producenta Fila Spektora.

“Jedne večeri ušao je čovjek obučen sav u crno, a iste boje bili su njegova kosa, brada i brkovi. Imao je veliki krst na lancu i pratile su ga bliznakinje koje su mu bile zaštita te noći. Izbacili su sve iz sobe osim nas, a on nas je pozvao u njegovu vilu. Izgledala je poput striptiz kluba. Dočekao nas je sa pištoljem u jednoj i flaši vina u drugoj ruci. Svi gosti su sjedeli, jer on nije volio da ljudi šetaju po kući”, opisuje Hari.

“U jednom trenutku počeo je da svira klavir, a meni je rekao da sjednem pored i pjevam. Nisam željela jer sam imala puno nastupa tih dana, ali Fil je bio u elementu kada nije želio odbijanje, pa je to trajalo satima”, sjeća se ona.

“Dok sam sjedela na kauču, prišao mi je i gurnuo mi pištolj u čizmu, a zatim rekao - beng, beng. Bio je genije sa velikom paranojom i pištoljem, što se nikada ne završi dobro”, zaključuje pjevačica, a zatim prepričava doživljaje sa Iggy Popom i Dejvidom Bouvijem.

“Bila je to naša prva prava turneja i imali smo više od 20 nastupa sa njima. Van scene bismo se družili, ali je bilo malo čudno jer sam bila jedina djevojka među muškarcima. Jedne večeri Dejv i Igi su željeli kokain, ali je njihov diler umro. Meni je prijatelj dao jedan gram, ali nisam ga koristila, jer bi čudno uticao na mene i uticao na moj glas, pa sam ga dala njima. Ušmrkali su sve za sekund”, tvrdi ona.

“Dejvid je muzičku industriju opisivao kao ludnicu - možeš da izađeš na slobodu samo da bi ispromovisao novi album, a nakon toga se vraćaš. I to zaista zvuči tačno. Kada je grupa Blondie dostigla vrhunac slave, pritisak je bio prevelik. Tražili su nam još materijala, još nastupa, još intervjua. Gurnuli su nas do naših limita”, pojašnjava ona.

Bonus video: