TREĆI SAJAM AUDIO UREĐAJA

Crnogorski muzičari na ploči

“Imamo ideju da na ploči napravimo kompilaciju izvođača sa ovih prostora koji predstavljaju novu scenu. Pokrenućemo taj projekat poslije Nove godine, pričali smo sa nekima i reakcije su vrlo pozitivne"
835 pregleda 0 komentar(a)
Sajam audio uređaja i ploča, Foto: Privatna arhiva
Sajam audio uređaja i ploča, Foto: Privatna arhiva

Treći Sajam audio uređaja, opreme i nosača zvuka koji će se sa početkom održan je ovog vikenda u tržnom centru Delta City u Podgorici i prirodno je označio korak naprijed u odnosu na prethodne tako što je proširen u mnogim segmentima. Organizatori iz NVU Gramofonske ploče Crna Gora već planiraju naredno izdanje za koje kažu da će biti još veće. Njihove godišnje aktivnosti ne uključuju samo sajam, već više puta tokom godine organizuju i berze, a za narednu 2020. planiraju još jedan projekat koji ima epitet istorijskog.

Iz pomenutog nevladinog udruženja “Vijestima” su otkrili da žele da na ploči objave kompilaciju pjesama modernih muzičkih grupa iz Podgorice, a eventualno i šire.

Organizatori sajma kažu da i van Crne Gore postoji veliko interesovanje za ploče crnogorskih izvođača, pogotovo izdanja Miladina Šobića i Ramba Amadeusa, ali i rijetkih dobro očuvanih vinila grupa kao što su Makadam i Perper. Kolekcionari ploča međutim preko njih su se raspitivali i za vinilna izdanja aktuelnih izvođača, ane samo starijih. I dok u Srbiji i Hrvatskoj sve češće mlađi bendovi objavljuju svoja izdanja na vinilu, to u Crnoj Gori nije slučaj, ali članovi NVU Gramofonske ploče imaju želju da to promjene.

“Imamo ideju da na ploči napravimo kompilaciju izvođača sa ovih prostora koji predstavljaju novu scenu. Pokrenućemo taj projekat poslije Nove godine, pričali smo sa nekima i reakcije su vrlo pozitivne. Biće to prvi put da se naši izvođači nađu na ploči koja je izdata u Crnoj Gori”, istakao je jedan od organizatora sajma Damir Murseljević, koji je na ovom događaju bio i DJ i posjetiocima ukazao priliku da sa čuju kako zvuče neki od dostupnih vinila. On je kazao da za sada ne može da otkrije koji izvođači su u pitanju, ali da su mnogi od njih kontaktirani i da su svi željni da učestvuju u ovom projektu na kojem NVU Gramofonske ploče radi već neko vrijeme. Crna Gora je veoma slabo aktivna u diskografskom smislu i kad su CD-ovi u pitanju, pa su muzičari sa ovih prostora uglavnom primorani na saradnju sa izdavačkim kućama iz zemalja okruženja ili objavljivanje svojih djela u digitalnom formatu putem Interneta. “Mislim da je vrijeme da se to promijeni i da stavimo Crnu Goru na mapu i u tom smislu. Neki od članova našeg udruženja su u kontaktu sa ljudima iz, recimo, srpskih bendova koji su se potpuno okrenuli izdavanju svoje muzike na vinilu. Eventualno i u digitalnom formatu pored toga, da ima za svakoga ponešto. U pitanju su veoma dobri bendovi, a pokazalo se da postoji i interesovanje za novu crnogorsku scenu, što nas je i inspirisalo da pokrenemo ovaj projekat”, otkrio je Murseljević. On je dodao da se nada da će ovaj projekat privući pažnju države i privatnih firmi kako bi se obezbijedili i sponzori za njega, ali i podrška za naredna izdanja Sajma audio uređaja, opreme i nosača zvuka. Ove godine sajam je imao dvadesetak izlagača, među kojima su prvi put bila i pravna lica, odnosno zastupnici određenih brendova, kao i gosti iz Srbije. Pored ploča predstavljeni su i razni vintidž kolekcionarski audio uređaji. Budući da je ideja organizatora da Sajam audio uređaja i nosača zvuka svake godine mijenja lokaciju, četvrto izdanje će vjerovatno biti na novoj, a osim šire ponude najavljeno je mnogo više gostiju iz inostranstva.