OCIJENJEN KAO NAJBOLJI DO SADA

Organizatori Sea Dancea: Festival Crnoj Gori donio 9,7 miliona eura

Kroz kapije na plaži Buljarica tokom tri dana i noći prošlo je preko 63.000 posjetilaca iz 42 zemlje svijeta
1387 pregleda 1 komentar(a)
Sa ovogodišnjeg Sea Dance festivala, Foto: Sea Dance
Sa ovogodišnjeg Sea Dance festivala, Foto: Sea Dance

Istraživanje publike koje svake godine tokom Sea Dance festivala sprovodi "TIM Centar", pokazalo je da je ovogodišnje izdanje ekonomiji Crne Gore donijelo doprinos od 9,7 miliona eura, saopštili su organizatori festivala.

Kroz kapije na plaži Buljarica tokom tri dana i noći prošlo je preko 63.000 posjetilaca iz 42 zemlje svijeta.

"Posjetioci festivala su u Crnoj Gori u prosjeku trošili 446 eura, dok su tradicionalno najveću potrošnju imali gosti iz Zapadne Evrope i to u prosjeku 573 eura, kao i gosti iz prekookeanskih zemalja koji su ostavili prosječno 594 eura crnogorskim kompanijama i ugostiteljima. Više od dvije trećine gostiju, čak 67,8 odsto posjetilaca Sea Dance festivala dolazi iz inostranstva, a pored zemalja regiona, najviše ih je bilo iz Njemačke, Švajcarske, Francuske, Bugarske, Austrije, Velike Britanije, Turske i Italije. Zanimljivo je da je ocjena organizacije dosad najviša u proteklih šest godina, čime je publika ovo izdanje Sea Dance festivala proglasila za najbolje dosad", naveli su organizatori.

Dodaju da je istraživanje pokazuje i da je najveći broj stranih turista - 80 odsto posjetilo plažu Buljarica i Crnu Goru zahvaljujući festivalu, u čemu prednjače gosti iz Zapadne Evrope sa 92,9 odsto onih kojima je Sea Dance bio glavni motiv dolaska.

Tradicionalno najbrojniji na festivalu su bili gosti iz Srbije (32,8%) i Bosne i Hercegovine (12,5%). Ove godine 79,1odsto posjetilaca odsjelo je u hotelima, hostelima, privatnom smještaju koji čine plaćeni apartmani i sobe, ili kampu.

U saopštenju se navodi da je ove godine porastao procenat posjetilaca koji su za vrijeme festivala smješteni u samoj Buljarici - 69,1%, u Petrovcu (6,8%), Budvi (6,6%), Baru (4,2%) i u okolnim mjestima.

Prosječna starost publike Sea Dance festivala je 25 godine, dok visokoobrazovani i studenti čine 74 odsto posjetilaca.

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku i anketirani su isključivo posjetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija izuzeti.

Preporučujemo za Vas