Reperi su nastavljači tradicije koju je Homer uspostavio sa "Ilijadom"

Profesor Brendon Buržoa modernim muzičkim izrazom upoznaje svoje učenike sa antičkom književnošću
537 pregleda 1 komentar(a)
Brendon Buržoa, Foto: Screenshot
Brendon Buržoa, Foto: Screenshot

Grupi studenata koja je ispunila prostoriju biće servirana lekcija iz književnosti starog vijeka pomoću vrlo neočekivanog metoda. Profesor Brendon Buržoa, odjeven sav u crno, sa zlatnim medaljonom na kojem je lice Meduze koji mu visi oko vrata, počeo je da repuje krvavu priču o desetogodišnjem ratu Grka za srce jedne žene čije je ime Helena.

Kako bi prenio studentima što želi, on je brzinski preko matrice koju je napravio uz pomoć Appleove aplikacije “GarageBand” izrimovao prolog “Ilijade”, odnosno njegove hip hop adaptacije. Buržoa je na svoj način antički ep, jedan od osnovnih tekstova zapadne civilzacije, učinio relevantnim modernoj publici. Ali ispod tog čina krije se mnogo više.

Vjekovima se “Ilijada” prenosila sa koljena na koljeno usmenim putem. Njen autor Homer je živio u osmom vijeku prije Hrista i prenio priču koja datirala iz 12. vijeka prije nove ere. Tek je nekih sedam, osam vjekova od tad ova epopeja zabilježena na papiru, učinili su to učitelji iz Aleksandrije.

Buržoa vjeruje da je usmena tradicija koja je održala “Ilijadu” u životu toliko dugo vremena dok ona nije zabilježena, vrlo slična modernom repu. Oboje govore priče o svakodnevnom životu, o teškim vremenima i izazovima, o nasilju, izgubljenim i pronađenim ljubavima, i jedno i drugo su istorijski zapisi.

“Homer se nalazi na kraju dugačke loze bardova koji su bili poput njega, a ispostavilo se da je on bio najbolji. Ispostavilo se da je on sa tim pričama radio stvari kakve nije niko drugi. On je nešto poput Džej Zija. Džej Zi nije prvi reper ikad, ali je dio te tradicije”, objašnjava Buržoa za “USC News”.

On je ovog ljeta došao na Dornsajf koledž kao novi asistent profesora klasične umjetnosti. Njegovo primarno područje izučavanja je politička tradicija antičkog Rima.

Buržoa, koji je Amerikanac afričkog porijekla, priznaje da su klasici kojima se bave dugo bili smatrani domenom bijelih profesora. Slava Grčke i Rima često su bili argumenti koje su bijeli suprematisti potezali kako bi dokazali svoju superiornost. Međutim, profesor je primijetio i da su ovi naslovi često služili za emancipaciju.

Frederik Daglas, slavni afroamerički političar, je bio inspirisan učeći iz knjige o klasičnim usmenim predanjima iz sobe sina njegovog vlasnika. Afrički robovi širom Amerike su u 18. vijeku prisvajali ove priče kako bi promovisali ideju pobune.

I nije se završilo na tome. Buržoa dodaje da je jedan od osnivača partije Crnih pantera Hjui Njuton naučio da čita čitajući Platonovu ”Republiku”. Njutonova autobiografija “Revolucionarno samoubistvo” zapravo je po formatu zasnovana na Platonovoj “Alegoriji pećine”.

Bilo je teško zamisliti da će Buržoa završiti kao profesor, još manje kao ostvareni reper, na osnovu njegovih ranih akademskih aspiracija. Sin medicinske sestre i izvršnog direktora farmaceutske kompanije, Buržoa je na Univerzitetu u Čikagu studirao ekonomiju.

“Želio sam da budem bogataš. Da budem jedan od onih likova koje gledamo u limuzinama ili tako nešto, za kojim ljudi trče i viču mu: ‘Umri, svinjo kapitalistička’. Toliko sam želio da budem pun para”, priznaje on.

No postojao je tu i jedan problem. Buržoa je mrzio ekonomiju. Njegov životni put počeo je da se mijenja zahvaljujući prijatelju iz bratstva koji je znao 16 jezika i bio posvećen klasičnoj literaturi, pa je zainteresovao Buržou. Njegovo interesovanje završilo se doktoratom na Univerzitetu države Ohajo.

Sposobnost Buržoe da “Ilijadu” pretvori u rep pjesmu potiče iz njegovog poznavanja antičkih tomova. On je bio strastveni glumac u srednjoj školi, čak i nacionalni predsjednik Juniorskog društva glumaca. Pored toga, zna da svira gitaru i klavir. Sve to je pretočio u svoj izvođački projekat koji naslovio “Hype 4 Homer” (Hajp za Homera), sa konačnim ciljem da cijelu “Ilijadu” pretvori u rep epopeju pod nazivom “Trilijada” (“trill” je hip hop sleng za istinito).

“Ovaj projekat nije samo brak hip hopa i antičke grčke poezije, već i brak između Homera i mene”, ističe on. Njegovo izvođenje “Trilijade” može se vidjeti na YouTube servisu.