Psihoaktiv trip za "Vijesti": Od nas očekujte samo najbolja izdanja

Mladi beogradski hip hop sastav Psihoaktiv trip nastupio u Podgorici sa Smoke Mardeljanom i Killom 33
1438 pregleda 0 komentar(a)
Psihoaktiv trip, Foto: Privatna arhiva
Psihoaktiv trip, Foto: Privatna arhiva

Trep je u posljednjih par godina postao dominantan podžanr kako na globalnoj, tako i na regionalnoj sceni, a hitičnost njegovih repetitivnih refrena i ponekad i plesnost elektronskog ritma učinila ga je dovoljno interesantnim da se probije u mejnstrim, pa da i neki popularni izvođači drugih muzičkih žanrova počnu da pozajmljuju od njega.

Sa druge strane, njegov materijalistički pogled na svijet smeta mnogima, a očigledno posebno onima koji sebe vide kao nastavljače tradicije bumbep zvuka iz zlatnog doba američkog repa, te drugog talasa srpskog hip hopa.

Grupa mladih izvođača koji se uklapaju u ovaj opis - Psihoaktiv trip, Smoke Mardeljano i Killa33 nastupila je na hip hop koncertu koji je u subotu održan na terenu košarkaškog kluba “Budućnost” u Njegoševom parku u Podgorici.

Za mladu beogradsku rep grupu Psihoaktiv trip biće to prvi nastup u Crnoj Gori. Sastav koji čine Marko Rajić, Marko Ćalić, Miloš Aničić, Srđan Živković i Marko Grujić sebe ponosno vidi kao predstavnika novobeogradskog Bloka 38.

Do pažnje šire publike Trip je prije četiri godine stigao sa hitom “Puna stotka”, a svoj debitantski studijski album “Razlika” objavio je 2016.

Prošlog ljeta Beograđani su uoči Svjetskog prvenstva napravili himnu košarkaške reprezentacije Srbije “Zemlja košarke (Ajmo, ajde), a sve to, uz neke nove stvari, će podgorička publika biti u prilici da čuje večeras, na koncertu uoči kojeg je Trip prvi put pričao sa “Vijestima”.

U kakvom vajbu dolazite u Podgoricu, kakva su očekivanja i što biste poručili publici da očekuje od vas, hoće li se na repertoaru naći i nešto novo, neobjavljeno?

U Podgoricu dolazimo pozitivno naelektrisani i spremni da napravimo šou, jer znamo da oduvijek Podgorica važi za ozbiljno uporište ljubitelja pravog repa, a pogotovo Psihoaktiv tripa. Poručujemo publici da dođe u što većem broju i da zajedno napravimo nastup za pamćenje. Publika će imati priliku da premijerno čuje jednu od naših novih pjesama.

Prošlo je dvije godine od albuma “Razlika”, jeste li zadovoljni kako je primljen i pripremate li sljedeći?

Našim prvim albumom “Razlika” smo i više nego zadovoljni. Od Tripa uvijek očekujte nešto novo!

Gdje vidite vašu poziciju na rep sceni - neki vas porede sa Sindikatom, a zajedno sa kolegama sa kojima ćete nastupiti u Podgorici jasno je da predstavljate ekipu privrženu old skul zvuku i vrijednostima, kao kontra danas popularnom trepu i derivatima? Koga cijenite sa domaće scene i za koga biste rekli da je uticao na vas?

Kao i uvijek, skromno - na samom vrhu! Drago nam je da nas ljudi porede sa takvim veličinama. Ostali smo vjerni istom zvuku koji smo od početka radili, pa je i saradnja sa kolegama sa kojima nastupamo došla prirodnim putem. Cijenimo sve izvođače koji svoju muziku rade iz srca i stoje iza svojih djela. Samo takvi su i uticali na nas.

Kako je nastala grupa, što vas je privuklo hip hopu i kako funkcionišete budući da imate dosta članova, a i da kažete da “trip nije bend, trip je banda” - što to zapravo znači?

Naše poznanstvo datira još iz djetinjstva, jer smo odrasli u istom bloku na malo kvadratnih metara. Zajednička ljubav prema repu nas je natjerala da i mi usnimimo stvari koje smo vidjeli i doživjeli zajedno. I rodio se Trip koji sada slušaš. A što se djelovanja organizacije tiče: “Trip nije bend, trip je banda - original blok rep, razlika je jasna”.

Gdje je vaše mjesto u “blok ekosistemu” o kojem repujete, ko je na vrhu, a ko na dnu lanca ishrane?

Svako zna svoje mjesto u takozvanom blok ekosistemu, pa tako i mi. Kao i u svakom lancu, na vrhu su najjači, a na dnu najslabiji.

Često ističete iskrenost, da je vaš rep istinit, djeluje da vam je to prilično bitno, jel’ mislite da toga fali kako u repu, tako i muzici generalno našim prostorima?

Generalno mislimo da nedostaje istine, kako u muzici, tako i u samom društvu. Nama je to vrlo bitno, što smo pokazali svakim svojim tekstom.

Što je sljedeće što možemo očekivati od vas, kad će neka nova pjesma?

Kao što smo i rekli - od Tripa očekuj samo najbolja izdanja.

Bonus video: