Ratza objavio prvu pjesmu: Na sjeveru misle da će im auto-put riješiti sve probleme

Ratza posvetio pjesmu “projektu vijeka” crnogorskih vlasti
2786 pregleda 0 komentar(a)
Počeo sa brejkdensom: Radoje Šćekić Ratza, Foto: Privatna arhiva
Počeo sa brejkdensom: Radoje Šćekić Ratza, Foto: Privatna arhiva

Crnogorska hip hop scena od početka jeseni doživljava bum novih izvođača, a nizu repera koji su u posljednjih mjesec dana objavili prve singlove pridružio se Radoje Šćekić, koji nastupa pod pseudonimom Ratza. Reper iz Andrijevice objavio je pjesmu “Autoput”.

“Pjesma je nastala kad sam primijetio da ljudi sa krajnjeg sjevera naše države misle da će im toliko pominjani auto-put riješiti probleme i da će konačno nešto da se ‘desi’. Ideja za pjesmu je stara godinu dana i najavljuje EP ‘Z Brda Z Dola’”, otkrio je za “Vijesti” 27-ogodišnji reper koji inače radi kao koktel majstor i kaže da ne vjeruje da će se to uskoro promijeniti.

Hip hop kultura privukla ga je još u osnovnoj školi kad je igrao brejkdens, da bi nakon što se njegova grupa rasformirala počeo da repuje.

“Kod hip hopa me privuklo to što praktično iz ničega možeš da napraviš nešto što ima smisla. Počeo sam negdje 2008. ili 2009, a prije par godina odlučio da ozbiljnije radim na vještini rimovanja. Prethodno sam uradio neke demo snimke. Obično krenem da pišem vers, pa gdje me povede, ne sjedam sa namjerom da obradim neku temu. Stilski mi je najbitnije da sam ‘real’, to mislim da je najbitnije u repu - da reper govori svoju istinu, istinu svoje okoline, da izvještava onako kako jeste”, objašnjava Šćekić.

Brejkdensom se, kaže, više neće baviti, ali zato priprema svoje debitantsko izdanje. Tako je poslije numere “Auto-put”, za koju je muziku, miks i master radio Red Lite, a koja je snimana u studiju “6th World”, najavio da će za mjesec dana izaći i singl “Milov čoek”.

“Što se nastupa tiče, ako ko bude zvao tu sam. Ranije smo nastupali skoro redovno u par lokala na sjeveru, međutim prestao sam da se eksponiram, jer tada nisam bio dovoljno dobar. Bar je meni tako izgledalo i zvučalo”, priznaje Ratza.

Ocjenjujući crnogorsku rep scenu, on je kazao da mu djeluje da je “koliko-toliko okej”, a za sad nema u planu saradnje, što ne znači da se neće desiti..

“Na sceni ima par baš ozbiljnih priča, a pored njih i dosta solidnih. Da li će biti saradnji zavisi od pjesme. Ako mi se učini da bi dobro bilo da se neko nadoveže na nešto što radim, gledao bih da dođem do njega”, objašnjava reper.

On je najavio da će njegov debitantski EP sadržati šest ili sedam pjesama. S. S.

Bonus video: