NAKON 33 GODINE

Novi singl najavljuje turneju kultnih pankera iz Rijeke

Jugoslovenski pank pioniri, grupa Paraf objavili su singl “Bez lica”
687 pregleda 0 komentar(a)
Grupa Paraf, Foto: Grupa Paraf
Grupa Paraf, Foto: Grupa Paraf
Ažurirano: 18.11.2019. 09:40h

Pioniri jugoslovenskog panka, kultna riječka grupa Paraf objavila je novi singl pod nazivom “Bez lica”, što je njihova prva pjesma koja je puštena u etar nakon 33 godine diskografske pauze.

Grupa Paraf važi za prvi hrvatski, a drugi jugoslovenski pank bend u istoriji muzike sa ovih prostora, zbog čega riječke muzičare nazivaju i “očevima pank pokreta”, a smatraju se i pokretačima “Ri-rocka” uz bend Termiti. Prvi nastup imali su 31. decembra 1976, a album prvijenac pod nazivom “A dan je tako lijepo počeo” objavili su 1980. Prethodno su Parafi publici servirali nekoliko singlova, od kojih su se neki našli i na kompilaciji “Novi punk val”.

Posljednji album “Zastave” objavili su 1984, da bi tri godine kasnije prestali sa radom, mada se bend nikada nije zvanično raspao. Originalna postava se 90-ih okupila kako bi svirala na nekoliko festivala u Hrvatskoj, kao i 2008. zbog promocije boks seta neobjavljenih snimaka riječkih bendova “Riječki novi val”. Na 40. godišnjicu od prvog nastupa Parafa održana je tribina “Proljeće s Parafima”, a pritom je oformljen i bend Perspektiva koji je predvodio originalni frontmen Valter Kocijančić, koji je izveo niz pjesama iz inicijalnog razdovlja benda.

Krajem prošle godine Dallas Records je objavio boks set “Sabrana djela 1976. - 19787.” na kojem su se pored sva tri studijska albuma i dva singla našli i neobjavljeni lajv album i brojni demo snimci. Na promociji tog boks seta nastupila je Perspektiva, ali i Paraf sa Vimom Colom za mikrofonom, da bi im se pridružio i Kocijančić. Upravo takva postava krenuće narednog mjeseca na regionalnu turneju, a za sad su zakazani koncerti u Novom Sadu, Beogradu, Ljubljani i Zagrebu.

Preporučujemo za Vas