KRAJ ERE

Smrt Baneta 187 šokirala mnoge: Neuspjeh solo karijere ga demotivisao i uticao na zdravlje

Popularni Bane 187 preminuo je u 41. godini života nakon neuspješne operacije srca, a vijest o njegovoj smrti šokirala je mnoge s obzirom na njegove godine, te činjenicu da se nije mnogo znalo o njegovim zdravstvenim problemima
10286 pregleda 0 komentar(a)
Bane 187, Foto: Prva
Bane 187, Foto: Prva

Posljednji mjeseci 2019. ostaće zapamćeni po tome što su odnijeli muzičare uz čije hitove su odrastale generacije na kraju 90-ih, a koji su u to vrijeme popularizovali hip hop na ovim prostorima. Poslije rep legende Grua, koji je preminuo nakon tragične nesreće u Zemunu tokom vožnje kajta u septembru, na "onaj svijet" preselio se i njegov bliski saradnik sa hip hop scene, nekadašnji član beogradske rep grupe 187 - Bane Kovačević.

Popularni Bane 187 preminuo je u 41. godini života nakon neuspješne operacije srca, a vijest o njegovoj smrti šokirala je mnoge s obzirom na njegove godine, te činjenicu da se nije mnogo znalo o njegovim zdravstvenim problemima. Od raspada grupe 187 članovi su se većinom povukli iz javnog života, a Bane je privukao pažnu kada je u julu ove godine na svom Facebook profilu objavio fotografiju ispred Kliničkog centra Srbije na kojoj nosi gazu na vratu poslije hirurške intervencije, uz koju je napisao da pobijedio bolest. Vijest o Banetovoj smrti za srpske medije potvrdio je njegov prijatelj i reper Nebojša Minić Hele, sa kojim je reper sarađivao na svojim posljednjim pjesmama.

187
187(Foto: Blic)

"Nažalost, informacija je tačna. Imao je operaciju na srcu i nije mogao da izdrži", kazao je Hele.

"Počivaj u miru, kapetane moj... Putuj i nađi neku mirnu luku i čekaj me kad dođu i po mene. Nikada te neću zaboraviti", napisao je kasnije na Instagramu.

Povezani članci

27. Novembar 2019.

Preminuo Bane iz grupe "187"

Kovačević je sa Markom Jankovićem i Peđom Radosavljevićem bio član svojevremeno jedne od najpopularnijih rep grupa u Jugoslaviji koja je na vrhuncu bila na prelazu između dva milenijuma. Njih trojica upoznali su se u Srednjoj grafičkoj školi na Novom Beogradu, a spojila ih je muzika koja je bila potpuno strana tadašnjem mejnstrimu kad su 1994. osnovali grupu 187, inspirisani istoimenom pjesmom Dr. Drea. Ovaj broj označava šifru koju koriste američki policajci kada dođe do ubistva ili ranjavanja na ulici.

Tokom karijere grupa 187 posebno dobru saradnju imala je sa Gruom, sa kojim je popularizovala hip hop na ovim prostorima krajem 90-ih i početkom 2000-ih. U intervjuima su se često zahvaljivali Gruu, koji im je uvijek bio velika podrška, a napisao im je prvu pjesmu "Tamna strana" sa kojom su bili gosti na njegovom koncertu u maju 1995. Komuna je te godine objavila kompilaciju "Crni je zvuk za svaki struk", na kojoj se našla njihova pjesma "Da li osećaš želju", a u septembru su objavili debi album "Tamna strana" za PGP RTS, dok im je prvi spot bio za numeru "Kako me želiš" koja je odmah postala hit među ljubiteljima hip hopa.

Veliku popularnost 187 je počeo da bilježi od trećeg albuma koji je nosio ime grupe, za što su zaslužni hitovi kao što su "Nikada nećeš znati", "Slikaj (je)" i "Sex" koji su govorili o muško-ženskim odnosima, a pratili su ih često seksi spotovi što je beogradske repere pretvorilo u miljenike tinejdžerki.

"Upoznali smo se još '95 ili '96 preko DJ Preme (Peđa Radosavljević) koji je bio tada u 187 (svi smo isto godište - '78) i bio je stvarno gotivac, dobar lik. Može se reći da je 'prvi domaći Nate Dogg' - prvi majstor za pjevanje refrena u domaćem repu, a uz to je bio i rođeni šoumen i čovjek za binu i to je došlo do izražaja tek od, čini mi se, drugog albuma 187 i dosta je značilo i samoj grupi, a i rep sceni što se tiče tržišnog proboja. Čuli su se ti njegovi refreni i u saradnjama sa CYA i drugim reperima iz tog perioda", prisjetio se Predrag Vukčević, hip hop teoretičar, novinar i beogradski DJ i reper koji nastupa pod pseudonimom Bege Fank.

I pored toga što su uz Grua postali prvi reperi koji su na ovim prostorima bilježili velike komercijalne uspjehe, grupa 187 raspala se 2004, godinu nakon izlaska posljednjeg, četvrtog albuma "Turbulencija". Kovačević će kasnije kao uzrok raspada grupe navesti Marka Jankovića.

"Uzimao je veći procenat, odbijao nastupe i nije poštovao ugovore", otkrio je reper.

Janković je počeo da se bavi grafičkim dizajnom, Radosavljević da nastupa kao DJ Prema, a Bane je nastavio da se bavi repom i pod umjetničkim imenom B-One 87 objavio dva solo albuma "Kapetan" (2006) i "Upitaj se" (2016) koji nisu bili ni blizu uspjeha koje je imala grupa 187.

"Sa tržišnim uspjehom koji je napravio sa 187 je uspio da u velikoj mjeri promjeni na bolje životne okolnosti iz kojih je krenuo, ali mi se čini da se u drugoj polovini 2000-ih, poslije prestanka rada grupe, pa (za njegove standarde) nedovoljno uspješne solo priče i promjene situacije na muzičkoj sceni, jako demotivisao i da se to odrazilo na njegov život i zdravlje. Rjeđe sam ga viđao u posljednjih desetak godina, ali uvijek kada bih ga sreo ispričali bismo se i potajno sam se nadao da će ipak uspjeti da se vrati na scenu u okviru ovog novog trap/R'n'B fazona jer bi tu sigurno mogao da uradi nešto zanimljivo, međutim život je to udesio drugačije", ispričao je Vukčević za "Vijesti".

Kad je u pitanju Banetova solo karijera, najviše pažnje privukao je prije tri godine sa pjesmom "Ja bih pošao za njom", koju je posvetio tragično preminuloj pjevačici Kseniji Pajčin sa kojom je svojevremeno bio u romantičnoj vezi, a 2004 je sa njom sarađivao na hit numeri "Škorpija". Mnogi su "Ja bih pošao za njom", koju je takođe posvetio borbi protiv nasilja nad ženama, okarakterisali kao morbidnu.

"Ksenijina majka zna da ja nisam htio da na konto te pjesme neku slavu povratim... Ja sam samo ono što mi je bilo u duši, srcu prenio na taj video", objasnio je u Kovačević u TV emisiji "Exkluziv" po izlasku spota za pomenutu numeru.

Kovačević je rođen 10. novembra 1978, a iza sebe je ostavio 4-ogodišnju ćerku Taru i nevjenčanu suprugu Ivanu. Od njega su se putem društvenih mreža oprostili i bivši partner iz grupe Marko, kao i nekadašnji član Monteniggersa, Igor Lazić Niggor.

"Bane je bio pravi rastafaraj, privlačila ga je afrička kultura. Peđu je oduvijek zanimao DJ-ing, a ja sam bio dizelaš koji sluša rep. Javnosti smo postali poznati 2000. sa našim trećim albumom, jer prva dva nisu bili komercijalni. Teme o kojima smo pjevali su uglavnom one kojima smo bili inspirisani. U tim godinama su to bili dobra kola, žurke i djevojke", ispričao je Marko prije par godina za srpske medije.

Kraj scene ili prilika za restart?

Blisko vremenski povezani odlasci dva zapažena predstavnika rep scene 90-ih: Grua i Baneta 187 mogu se tumačiti i kao simbolički kraj te scene, smatra Vukčević, mada je većina tih izvođača i ranije izgubila pažnju šire javnosti.

"Međutim, meni se čini da, koliko god tužni bili, ova dva događaja mogu da povežu i motivišu sve te ljude da se vrate. Igrom slučaja sam često u Sick Touch studiju i tamo sam imao priliku da malo više pričam sa Kizom iz Robin Hooda, čujem njegove nove solo stvari i vjerujem da će njegove nove pjesme, a i album koji bi trebalo da se desi, biti baš dobri. Sunshine ponovo nastupa, Straight Jackin već par godina sviraju, Ila nikad nije ni prestajao da objavljuje i ide jako i dalje, CYA s vremena na vrijeme nastupa, a Marko iz CYA je objavio solo album prije par godina, Voodoo Popeye takođe snima, Juice i Sha su i dalje tu kao jedini iz 90-ih koji su uspjeli da se prebace na te neke novije žanrove, MC Best je ponovo pokrenuo emisiju Geto na Sick Touch Youtube kanalu u kojoj sam bio i gost-voditelj u epizodi u kojoj su gostovali članovi Who is the Besta i kod njih sam prepoznao želju da ponovo objave nešto. Tako da na svemu tome zasnivam bar nekakvu nadu da Gruov i Banetov odlazak može da proizvede nešto dobro na muzičkoj sceni. Inače, stvarno je tragedija kad bilo ko umre u četrdesetima, o tome nema priče. Saučešće Banetovoj porodici, bio je mnogo dobar lik", kazao je Vukčević.