Priznanje začetnici rokenrola Rozeti Tarp

Američka kantautorka iz Arkanzasa svojevremeno je bila velika gospel zvijezda koja je pomjerila granice svojim stilom sviranja električne gitare i tekstovima u kojima se bavila sekularnim temama
506 pregleda 0 komentar(a)
Rozeta Tarp, Foto: Screenshot/Youtube
Rozeta Tarp, Foto: Screenshot/Youtube

Objavljena su imena muzičara koji će ove godine ući u Kuću slavnih rokenrola, a pored grupa Dire Straits i Bon Jovi, te legendarna džez pjevačica Nina Simon, konačno je priznanje dobila Sister Rozeta Tarp, pionirka žanra koji je praktično definisala.

Američka kantautorka iz Arkanzasa svojevremeno je bila velika gospel zvijezda koja je pomjerila granice svojim stilom sviranja električne gitare i tekstovima u kojima se bavila sekularnim temama, na taj način otvorivši put mnogim drugim izvođačima koji će krenuti njenim stopama.

“Tarp je svojim unikatnim glasom i nekonvencionalnim stilom privlačila fanove sredinom 30-ih godina prošlog vijeka, kada su ženski gitaristi bili rijetka vrsta, a još manje je bilo onih koji su se bavili i religijskim i sekularnim temama, što je tada alarmiralo društvo gospel muzičara. Ali mlada i inovativna Tarp nije odustajala od eksperimentisanja sa zuvkom i u 23. godini života postala je rezident ‘Cotton Club Revuea’, kultnog njujorškog kluba koji je postao poznat tokom vremena prohibicije”, napisao je “NPR”.

Američki publicista i muzički kritičar Vil Hermes je za magazin “Rolling Stone” objasnio koliko je Tarp bila uticajna i zašto se smatra jednim od začetnika rokenrola.

“Njen prvi hit bio je transformisana duhovna pjesma ‘Rock Me’, snimljena sa visokim notama i seksi režanjem 1938, u vrijeme kad je ‘kralj rokenrola’ Elvis Presli još bio dijete. Ona je kasnije nastupala sa grupom Jordanaires, godinama prije nego što su one svirale sa Preslijem, koji je bio njen veliki fan. On je volio njeno pjevanje, ali je posebno bio oduševljen načinom na koji je svirala gitaru”, istakao je Hermes.

Ceremonija na kojoj će i zvanično biti proglašeni novi članovi Rokenrol kuće slavnih, njeno 33. izdanje, održaće se u Klivlendu 14. aprila naredne godine.

Bonus video: