Prilagođavamo se uhu ljubitelja dobre muzike

“Te večeri sviraćemo kompozicije različitih žanrova. Radi se o pažljivo odabranom repertoaru koji podrazumijeva evergreen, pop rock, blues i aranžmane sa tradicionalnim prizvukom naših prostora. Ono što se danas sluša nije zvuk kom težimo. Prilagođavamo se uhu ljubitelja dobre muzike”, objasnila je Matović
876 pregleda 0 komentar(a)
Mjesna muzika Đenović, Foto: Privatna arhiva
Mjesna muzika Đenović, Foto: Privatna arhiva

Mjesna muzika Đenović predstaviće se podgoričkoj publici 7. februara, koncertom koji će održati u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”. Tamburaški orkestar “Mjesne muzike Đenović” osnovan je 1919. godine, a godinu kasnije osnovan je i duvački orkestar. Smjenjivale su se generacije, mijenjali repertoari, ali muzika je nastavila da živi. Trenutno okupljaju 35 stalnih članova različitih generacija, a prije dvije godine proslavili su i 100 godina postojanja. Nakon više nego uspješne jubilarne, stote godine postojanja, povećao se broj publike, pa se nadaju da će nastup u Podgorici biti veoma posjećen.

“Kao i uvijek, Mjesna muzika Đenović na scenu izlazi sa osvježenim repertoarom, tako da će publika biti u prilici da čuje i premijerna izvođenja”, obećala je u razgovoru za Vijesti Milica Matović, potpredsjednica Mjesne muzike Đenović.

“Te večeri sviraćemo kompozicije različitih žanrova. Radi se o pažljivo odabranom repertoaru koji podrazumijeva evergreen, pop rock, blues i aranžmane sa tradicionalnim prizvukom naših prostora. Ono što se danas sluša nije zvuk kom težimo. Prilagođavamo se uhu ljubitelja dobre muzike”, objasnila je Matović.

Kako je njihov repertoar sastavljen od rok, ali i tradicionalnih numera, a sve one aranžmanski su prilagođene evergreen muzici koja najbolje zvuci na limenim instrumentima.

“Mjesna muzika Đenović u posljednjih dvadesetak godina postojanja predstavlja uporište promjena u orkestarskom sviranju u našoj zemlji. Nije sama u tome. Slično je u gradskim orkestrima Budve, Kotora i Tivta. Nije više dovoljno odsvirati tradicionalne parade, koncerti su ono što je izazov i publika ih traži. Period za nama bio je ključni za oformljivanje modernog sastava. Aranžmani su nam prilagođeni evergreen muzici, ali se čini da nam najbolje leže rock and roll kompozicije. Nije to za čuditi se. Naše malo mjesto mnogi zovu rock and roll enklavom”, otkrila je Matović.

Kako kaže odabir repertoara svakako je veoma bitan, a za njega je zadužen dirigent Mjesne muzike Đenović Aleksandar Đorđević. “On je zadužen za repertoar, od odabira do prilagođavanja kompozicija našim potrebnama i mogućnostima. On odabir vrši prema mnogim kriterijumima, od estetskih do tehničkih”, objašnjava Matović.

Orkestri poput Mjesne muzike Đenović u svijetu imaju dosta nastupa, a sagovornica smatra da se ovakva muzika i kod nas polako stiče sve veći broj ljubitelja.

“Potreban je velik rad i trud da naši duvački orkestri dođu do nivoa svjetskih orkestara. Naša tradicija je mediteranski melos, marševi i mažoretke i tako publika još uvijek percipira duvačke orkestre. Apsolutno smo za očuvanje tradicije i njegovanje tih vrijednosti, ali ovo nisu vremena kada je time lako privući publiku. Problem je, dakle, što publika nema informaciju o novom životu naših orkestara. Zato svakog puta iznenadimo na koncertima. Misija nam je da popularizujemo to što radimo”, poručuje Matović, dodajući da se nada da nastup u Podgorici neće biti jedini kad je pitanju njihov orkestar.

“Nakon koncerta u Podgorici čeka nas niz nastupa u našem gradu Herceg Novom, i to u okviru Praznika mimoze. Ljetnja sezona će, po svemu sudeći, biti uspješna. Najviše ćemo se čuti u Portonovom”, zaključuje ona.

Bonus video: