Satira i odgovor na ono što danas prolazi

Brut i Iva potpisuju i tekst, a nekoliko bitmejkera muziku ove numere koja obilježava upliv Kostićeve u moderniji r’n’b trep zvuk, nakon što se pjevačica školovana na Berkli koledžu u SAD ranije publici predstavila kroz džez projekte. Kostićeva je, uz Đorđa Jovčića, radila i muziku za originalnu verziju pjesmu koja nosi naziv “Arena Yandhimir”, koja je izašla krajem prošle godine
1315 pregleda 0 komentar(a)
Iva Kostić, Foto: Privatna Arhiva
Iva Kostić, Foto: Privatna Arhiva

Mlada crnogorska pjevačica Iva Kostić ekranizovala je remiks pjesme “Arena” na kojem je sarađivala sa sve popularnijim srpskim reperom Brutom, a video koji je izašao pod srpskom etiketom Parabellum može se pogledati na YouTube servisu.

Brut i Iva potpisuju i tekst, a nekoliko bitmejkera muziku ove numere koja obilježava upliv Kostićeve u moderniji r’n’b trep zvuk, nakon što se pjevačica školovana na Berkli koledžu u SAD ranije publici predstavila kroz džez projekte. Kostićeva je, uz Đorđa Jovčića, radila i muziku za originalnu verziju pjesmu koja nosi naziv “Arena Yandhimir”, koja je izašla krajem prošle godine.

“Ta pjesma je nastala u aprilu prošle godine, dok sam radila na nekoliko drugih projekata. Jedan od saradnika mi je pustio bit koji mi se jako svidio, tako da sam tekst i melodiju za refren imala na licu mjesta. Strofe sam takođe napisala spontano, a što se inspiracije tiče, mislim da će svakome ko i malo poznaje današnju muzičku scenu biti jasno da je ovo satira i odgovor na većinu toga što danas prolazi”, pojasnila je Kostićeva u razgovoru za “Vijesti”, a zatim otkrila i kako je došlo do saradnje sa srpskim reperom koji je nedavno imao i uspješan nastup u Podgorici.

“Brut me kontaktirao nekoliko dana nakon što je izašao original, a spot smo snimili u Beogradu početkom prošlog mjeseca. Prve noći smo snimali vani, na Terazijama, ali vrijeme i okolnosti nisu bili na našoj strani, tako da smo odlučili da cijeli spot snimimo u hotelu ‘Moskva’, što se ispostavilo kao pun pogodak. Veoma sam zadovoljna dosadašnjim reakcijama, s obzirom na to da je original dosta kontroverzniji od remiksa, bilo je svakakvih komentara, ali meni je sve to jako simpatično”, istakla je pjevačica.

Ona je prošle godine objavila i pjesmu na engleskom “Twisted Love”, a budući da je muzičko obrazovanje sticala u inostranstvu, te da je nastupala po Evropi, kaže da ima namjeru da se obraća publici široj od našeg govornog područja.

“’Twisted Love’ je projekat koji je takođe nastao spontano, dok sam radila na džez albumu ‘Đorđijana’. Pripremala sam ga svega dva mjeseca, jer sam imala veliku želju da objavim nešto impulsivno. Bazira se na dualnosti i sačinjen je od dvije pjesme ‘Caustic Love’ i ‘Empress’. Meni je oduvijek bio cilj da se obraćam internacionalnoj publici, tako da od mene u budućnosti možete očekivati pjesme na više jezika, ne samo engleskom i našem”, najavila je ona. Kostićeva je pokrenula u svom Herceg Novom i festival Caustic Fort sa ciljem promocije mladih crnogorskih umjetnika.

“Smatram da taj festival pokreće dosta toga dobrog, ne samo za Herceg Novi, već čitav region. Voljela bih da nastavim saradnju sa Hercegnovskim strip festivalom, koji su dovodili izvanredne slikare i upotpunili moju viziju ovog događaja. Ove godine planiram da festival dignem na viši nivo i nadam se da ću dobiti dovoljno sredstava za to”, kazala je Kostićeva.

Pjevačica koja je na muzičkoj sceni prisutna od svoje desete godine već je sarađvivala sa brojnim svjetskim umjetnicima i to planira i da nastavi da radi.

“Od završetka studija u Bostonu i godine dana života u Čikagu, ostvarila sam dosta kontakata, tako da sam konstantno na vezi sa Zapadom. Imam prijatelje u Americi sa kojima pripremam duete, ali ne bih sada puno da otkrivam, osim da možete očekivati dosta toga lijepog”, zaključila je ona.

Ne ograničava se na žanrove, ni vrste umjetnosti

Kostićeva je na Berkliju, pored pjevanja, završila i savremenu kompoziciju i produkciju, pa još od 2012. je kompletan autor - piše, komponuje i producira svoje pjesme, a kaže da ovaj upliv u moderniji zvuk nije nešto novo za nju.

“Još tada (2012) sam krenula da stvaram nešto što je dosta ličilo današnjem trepu, ali s obzirom da sam perfekcionista, nisam ništa objavljivala. Oduvijek sam željela da budem svestran umjetnik, tako da sam nastavila da radim na svom zvuku, i od tada napravila dosta pjesama na koje sam jako ponosna i jedva čekam da ih predstavim široj publici”, kazala je ona, i istakla da ne želi da se ograničava na jedan žanr.

Iva Kostić
Iva Kostić(Foto: Privatna Arhiva)

To znači da se neće odreći džeza po kojem je već poznata publici, jer planira da objavi studijsku verziju albuma “Đorđijana”, projekta koji je posvetila svojoj baki, a predstavila ga lani u sklopu Mjeseca poštovanja džeza u Crnoj Gori.

Kostićeva ne samo da ne želi da se ograničava na jedan žanr, već ni na jednu umjetnost - sebe vidi kao svestranog umjetnika i još po povratku iz Amerike krenula je da razvija, kako kaže, sekundarne talente i stvara van granica muzike.

“Trenutno radim na par projekata kao modni dizajner i bavim se izradom ‘nosive umjetnosti’, odnosno ručno rađenih odjevnih predmeta. Neke od njih ću izložiti 11. marta u Galeriji ‘N.EON’ u Beogradu, kao gost izložbe abstraktne umjetnosti Ade Bel. Što se muzike tiče, planiram da razvijam svoju izdavačku kuću i objavljujem singlove i spotove, a 14. marta ću gostovati na Brutovom nastupu u klubu ‘Problem’ u Beogradu”.

Bonus video: