Omogućiti publici da čuje nešto novo

Lider crnogorske tehno scene Aleksandar Grum objavio svoj treći album, a prvi pod pseudonimom Vakat
990 pregleda 1 komentar(a)
Već priprema brojna izdanja za ovu godinu: Aleksandar Grum, Foto: Privatna arhiva
Već priprema brojna izdanja za ovu godinu: Aleksandar Grum, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.03.2020. 20:44h

Lider crnogorske tehno scene Aleksandar Grum objavio je novi, svoj treći studijski album “Dah”, a prvi pod pseudonimom Vakat pod kojim se bavi tvrđim i mračnijim tehno zvukom. Izdanje koje sadrži 11 traka objavljeno je za, kako kaže Grum, jednu od njemu omiljenih etiketa - španski Subsist records, a dostupno je u digitalnom i fizičkom (CD) formatu i može se poslušati i kupiti na Bandcamp stranici izdavača (šest eura za CD, osam za digitalno izdanje). Izlazak ovog izdanja podgorički DJ i producent na neki način će proslaviti nastupom koji će imati sjutra veče u podgoričkom klubu “District”.

“Sve trake su nastale u prethodne dvije godine. Bilo je ih je i više, pa sam zajedno sa vlasnikom lejbla Fonom odabrao najbolje koje su ušle na album. Cilj izdanja je prije svega da definiše zvuk koji radim pod imenom Vakat”, ispričao je Grum za “Vijesti” i dodao da je već ekranizovao jednu od traka sa albuma, “Scratch” čiji video se može pogledati na YouTube servisu.

“Dah” je prvi Grumov album nakon ‘’Life Through the Eyes of a Plastic Doll” koji je pod pseudonimom Redial Tone objavio prije dvije godine, a za ovu najavljuje da će biti vrlo aktivan, pa već ima nekoliko potvrđenih izdanja i radi na novim trakama.

“Pored Vakat projekta sa kojim sam najaktivniji, poslije skoro tri godine, imam i novo Redial Tone izdanje, takođe potpisano za Subsist, koje će izaći tokom godine”, najavio je podgorički DJ.

On je početkom godine ostvario i saradnju sa makedonskim kolegom Podimeom sa kojim je nedavno objavio EP, a njih dvojica već rade na novom.

“Muzika koju radim sa njim je bliža hausu nego tehnu, a s obzirom da Podime živi u Makedoniji, a ja u Podgorici, malo su otežani uslovi za rad, uglavnom je sve online i samim tim malo sporije se razvija, ali ne žurimo, jer obojica pored toga imamo solo projekte koji su u prvom planu. Naše prvo izdanje je izašlo na ploči na Baile musik, i kako smo bili zadovoljni rezultatom, riješili smo da nastavimo”, istakao je Grum.

Vrijedan studijski rad u narednom periodu krunisaće i nastupima, a prvi ga očekuje već sjutra veče u podgoričkom “Districtu” gdje će samostalni cjelovečernji nastup. Žurka će početi od 23 sata, a ulaz će koštati tri eura. Zatim će 4. aprila nastupiti u podgoričkom klubu “Laka”, gdje će dijeliti miks pult sa Filipom Xaviem.

Kad su u pitanju elektronski događaji u Podgorici u posljednje vrijeme čini se da su se stvari podigle na viši nivo budući da je glavni grad dobio prostor u kojem se često održavaju žurke u vidu “Kolektora”, a neke od događaja podržala je i organizovala Opština. Grum to pozdravlja, ali ukazuje da i dalje postoje nedostaci i problemi.

“Super je što ima dešavanja, jeste korak naprijed u smislu aktivnosti, ali nisam siguran da li je korak naprijed u muzičkom smislu. Odavno mislim da na našim prostorima nedostaje kreativnosti za bukinge, konstantno se bukiraju ista imena, publika nema mogućnosti da čuje nešto novo”, smatra podgorički DJ.

Podgorički DJ je dijelio miks pult sa slavnim imenima kao što su Džef Mils, Oskar Mulero, Jonas Kop, Kris Libing, a kao Vakat prvo izdanje “Siren EP” izdao je 2017, dok je prvi put nastupio godinu kasnije uz poznatog DJ Deepa.

Klupski nastupi inspirativniji

Grum je dodao i da je veliki problem nedostatak klubova u Crnoj Gori koji su posvećeni promociji elektronske muzike, a na nekoliko novih lokacija u Podgorici na kojima se u posljednje vrijeme organizuju velike žurke nastupa uzak krug domaćih izvođača koji ne dobijaju puno prostora.

“To su uglavnom kratki setovi, od 1.30 sat iza ponoći do dva, fokus je na hedlajnere, a uglavnom na tim žurkama kao domaća podrška budu rezidenti tih organizacija ili sami organizatori ili njihovi drugovi. Mislim da je za razvitak DJ-eva mnogo bolji put kroz klubove, gdje će fokus biti na njima i gdje mogu da rade duže setove. Tu uvijek ima dovoljno prostora za sve, pa i za izlazak iz mučike ‘sigurne zone’, što je konkretno meni vrlo bitno za inspiraciju”, objasnio je Grum.

Bonus video: