U RAZGOVORU ZA VIJESTI

Luka Bošković: Do kraja niko nije ostao tu osim mene

Bošković se nakon rada sa nagrađivanim sastavom Esid Radio iz Podgorice otisnuo u solo vode
3389 pregleda 0 komentar(a)
Pjesma o ljudima koji gužvaju svoje snove: Luka Bošković, Foto: Privatna arhiva
Pjesma o ljudima koji gužvaju svoje snove: Luka Bošković, Foto: Privatna arhiva

Publika ga je upoznala kao glavnu kreativnu snagu benda Esid Radio, koji je prije dvije godine svoj studijski debi objavio za beogradsku etiketu Metropolis, ali će gitarista i pjevač Luka Bošković dalje nastaviti svoju karijeru sam. To je najavio svojom novom pjesmom “Zamka za snove” koja se može čuti na YouTube servisu.

“Esid Radio je jedan od bendova koji je obilježio moj rad u muzici u nekom relativno dužem vremenskom periodu kada su naše prilike u pitanju. Nažalost, nakon pet godina rada, prestao je da postoji zvanično. S obzirom na to da je novi singl rezultat osvojenog prvog mjesta na AlterPAF festivalu u septembru prošle godine, potpisan je i bend na mjestu autora iako, dok je došlo do samog snimanja, niko od članova sem mene više nije bio tu. U studijskom snimanju su pored mene učestvovali još Milan Vujović na bubnju i Filip Đurašković na bas gitari”, otkrio je “Vijestima” Bošković i dodao da će dalje svoje kompozicije snimati unajmljujući studijske muzičare kad se za to ukaže prilika.

Esid Radio
Esid Radio na jednom od posljednjih nastupa(Foto: Privatna arhiva)

Numera koja je rezultat pomenute nagrade nastala je prije učešća benda na AlterPafu u Podgorici.

“Uradio sam tekst i imao već 90 odsto muzike završeno, a onda smo na jednoj probi u to uglavili i rif tadašnjeg basiste Damjana Vujoševića i zajedno sa bubnjarem Ivanom Strugarom zaokružili stvar kompletno aranžmanski. Inspirisana je bezbrojem pokušaja i pomišljanja na odustajanje, ma šta god da je u pitanju, bilo koja djelatnost – ne samo muzika. Govori upravo o tome, o pojedincu ili pojedinki koji gužvaju svoje snove i ponovo odustaju jer ukalupljivanje u lokalnu kolektivnu svijest po ko zna koji put dostižu pred cilj”, pojasnio je muzičar.

Pobjeda na AlterPAF-u, koju su dobili glasovima publiku, Esid Radiju je obezbijedila snimanje u studiju Stivi pod producentskom palicom Stefana Pantovića i Ivana Ivanovića (članovi bendova Parampaščad i Bubnjivi) kojima se Bošković zahvalio na sjajnoj saradnji i druženju. On je kazao i da je za nastup na tom nastupu jedva “skrpio” bend koji će nastupiti, te objasnio zašto je Esid Radio prestao sa radom.

“Stvari su jednostavno nastavile da se odvijaju u suprotnim smjerovima da bi nas na kraju različite obaveze, sfere interesovanja, pogledi na muziku i stvaralaštvo i najviše (ne)posvećenost definitivno odvukle na različite strane. U potpuno drugarskoj atmosferi, dodao bih, svi smo i dan danas drugovi, samo ne sviramo zajedno”, istakao je Bošković.

A kakvi su mu dalji planovi sada kada se upustio u solo vode?

“Nastavljam dalje sam, radim dosta svirki na taj način u Podgorici za sada, ali ću u svrhe promocije autorskog rada sigurno proširiti domet nastupa i na druge gradove koji budu zainteresovani. Za format benda je ponuda mnogo ograničenija, tako da kada se ukaže prilika nastupe takvog tipa prateća ekipa će biti spremna, naravno. Što se studijskog rada tiče, on se nastavlja dalje, izlaziće novi singlovi, spotovi, sve što u datom trenutku bude zanimljivo, nema stajanja kao i do sada”, obećava i on.

Priča Esid Radija nažalost postala je kliše, pogotovo u glavnom gradu, gdje bendovi i pored nekih postignutih uspjeha ne traju dugo, a crnogorska rok scena u posljednje vrijeme ne odiše živahnošću.

“Moguće da se stiče takav utisak, ali ja se nadam da je to samo neko zatišje pred buru jer znam nekoliko bendova koji već neko vrijeme spremaju materijale, pa se nadam da će se to uskoro realizovati i zaživjeti”, prokomentarisao je Bošković.

Preporučujemo za Vas