Danska džez veteranka u Podgorici: Širenje muzičke moći kroz zajedništvo

"Očekujemo dobar koncert i nadamo se da ćemo pružiti nešto novo i iznenađujuće publici u Podgorici”, kazala je Mazur za “Vijesti”
0 komentar(a)
Merilin Mazur, Foto: Stiven Frajhajt
Merilin Mazur, Foto: Stiven Frajhajt
Ažurirano: 04.06.2018. 15:49h

Džez grupa Shamania, koju predvodi višestruko nagrađivana danska kompozitorka i perkusionistkinja Merilin Mazur, nastupiće 8. juna u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici od 20 časova. Shamania je orkestar sa sjedištem u Danskoj, ali ga čini deset muzičarki iz cijele Skandinavije. Njihove nastupe karakteriše fokus na žensko tijelo, ples i ritam, ritualnost i energičnost.

“Zaista jedva čekamo da zasviramo u Podgorici jer niko od nas nije bio u vašoj zemlji, a izgleda predivno. Zato se radujemo što ćemo doći i provesti malo vremena u Crnoj Gori. Moju grupu Shamania čine nevjerovatne žene muzičarke i uvijek se dobro zabavljamo na našim koncertima. Muzika je neka vrsta naše avanture, puna različitih boja, energija i raspoloženja - poetična i sanjiva, misteriozna, luda, moćna, sa našim fizičkim gruvom i jakom plesačicom koja doprinosi vizuelnom momentu. Očekujemo dobar koncert i nadamo se da ćemo pružiti nešto novo i iznenađujuće publici u Podgorici”, kazala je Mazur za “Vijesti”.

Shamania je nastala na inicijativu Džez festivala u Kopenhagenu, kakav je bio proces i ideja iza ovog projekta, kako ste birali članove?

Pozvali su me da ponovo okupim moj stari bend Primi, u pitanju je velika grupa koju sam imala početkom 80-ih čija ideologija je bila eksperimentisati sa ženskim ekspresijama i društvom, sa posebnim fokusom na tijelo, ritam i glas. Ovoga puta mi je sugerisano da okupim grupu koju će činiti žene iz cijele Skandinavije. To me je inspirisalo da napišem potpuno novu muziku i bacim se u potragu za jakim instrumentalistima kako bi stvorila ovu novu, veliku grupu. Znala sam da imam sličan fokus, a sad sam bila u mogućnosti i da okupim velike nove talente iz okruženja. Sve muzičarke su nove i stare poznanice, različitih godina - pjevačice, duvači i velika ritam sekcija. Članove sam tražila kroz moje mnoge muzičke veze, kao i putem Interneta i postala sam vrlo srećna hemijom u grupi koja aktivno nastupa sad već tri godine.

Ritualno, primitivno, prirodno, divlje - ovi termini se često koriste kada se opisuje vaš umjetnički izražaj, zašto?

Moja muzika je prilično kompleksna, ali i pored toga ove četiri riječi dobro idu uz Shamaniu. Obožavam meliodične kvalitete i gruv, a volim i da pustim da muzičari i individualno cvjetaju i pronalaze načine za širenje sirove muzičke moći kroz zajedništvo.

Kojeg su džez stila vaše kompozicije?

Džez je za mene muzika slobode, improvizacije i individualizma. U mojim kompozicijama se osjeća moje klasično muzičko iskustvo, kao i inspiracija koju pronalazim širom svijeta i u mojim muzičarima. Tako da bi se moglo reći da sviramo world jazz.

Svirali ste sa džez velikanima kao što su Majls Dejvis, Jan Garbarek, Vejn Šorter... Ko je ostavio najjači utisak?

Majls mi je dao veliku muzičku snagu. Moram da kažem da mi je mnogo značio - i prije i poslije i tokom sviranja sa njim. Ali je Jan Garbarek neko sa kim sam osjećala najveću bliskost kad je u pitanju muzički izraz i upravo zbog toga sam sa njim najduže i sarađivala, 14 godina.

Što mislite o statusu žena kompozitora u džezu, da li se kao žena lider grupe ikada nailazili na probleme?

Uvijek sam vjerovala u svoje ideje i pratila ih bez obzira na probleme na koje sam nailazila ili uloge koje tradicija želi da dodijeli ženama. Moja prva iskustva u džezu bila su ulozi kompozitorke, pijanistkinje i plesačice, tako da je bilo potpuno prirodno oformiti grupu kako bi stvarala svoju muziku.

Možete li nam reći nešto više o džez sceni u Danskoj?

U Danskoj ima mnogo dobrih muzičara, postoji veoma dobra i široka muzička scena, mada nema dovoljno zainteresovane publike za svu tu dobru muziku. Ovih dana je teško naći dobar klub ili koncertnu salu gdje možete svirati. Ali nas u julu očekuje gigantski džez festival koji će trajati 10 dana, a Shamania je na listi izvođača.

U Podgoricu dovodite i koreografkinju, koliko ples ima bitnu ulogu u vašim nastupima?

Smatram da je vrlo važno da muzika bude i vizuelni doživljaj. Voljela bih da ples bude veći dio našeg nastupa. Naša plesačica uglavnom radi koreografiju samo za sebe, osim u par momenata kada se sve pokrećemo.

Kakvi su vam planovi za blisku budućnost?

Shamania je snimila predivan novi album i trenutno se bavimo datumom izdavanja. Tako da bend ima obećavajuću budućnost, a kasnije ove godine očekuje nas i koncert na Islandu. Osim Shamanie, sarađujem sa mnogim drugim umjetnicima, pa ću tako ove godine komponovati i svirati sa Big bendom Danskog radija.

Bonus video: