GRUPA POCKET PALMA

Pozitivna muzika koja te tjera na more

Sve popularniji hrvatski sintvejv sastav surfuje na talasu uspjeha svojih singlova i albuma
722 pregleda 0 komentar(a)
Sa hrvatskim se sve preokrenulo: Pocket Palma, Foto: Privatna arhiva
Sa hrvatskim se sve preokrenulo: Pocket Palma, Foto: Privatna arhiva

Od prošlogodišnjeg hita “Godišnji” hrvatska sintvejv grupa Pocket Palma privlači sve veću publiku, dobija hvale kritike i nalazi se na top listama kako singlova, tako i grupa godine. Krajem prošle godine objavili su studijski debi za Aquarius, a nedavno zabilježili prvu saradnju sa grupom Mangroove na pjesmi “Volim te” za koju je snimljen i spot dostupan na YouTubeu.

“Saradnja se dogodila nekako prirodno, njima je bio potreban muški vokal i u Luki su vidjeli odličnu priliku, a mi smo se par puta ranije i družili sa njima, bili su nam super, pa zašto da ne. Drago nam je da se ta saradnja dogodila, mislim da je stvarno slatka jer je u pitanju jedna prava proljećna pop pjesmica”, priča za “Vijesti” Anja Papa koja sa Lukom Vidovićem čini ovaj sastav.

Kako je nastala Pocket Palma?

Luka i ja smo se upoznali 2012. u srednjoj školi i on je već tad imao bend i taman tad je počeo da sa mnom radi nešto. Bilo nam je smiješno, jer sam ja njemu zapravo bila “Side project” (sporedni projekat). Onda smo pokrenuli taj projekat kojim smo se bavili posljednjih šest godina, to je bio naš projekat na engleskom, radili smo malo mračniju elektroniku. Međutim, sad prije malo više od godinu dana smo se odlučili da preokrenemo stvari sa skroz novim konceptom i pređemo na tu retro muziku, jer ja lično sintove već nekoliko godina, ali nikako nam se nije uklapalo to u koncept Side projecta, pa nisam mogla da dođem do izražaja, no eto prije godinu dana nam je bilo potrebno nešto novo, nešto svježe, pa smo odlučili sve da okrenemo, sa novim imenom da radimo muziku na hrvatskom i to nam je očigledno bio dobar potez jer je mnogo bolje prihvaćeno nego sve ranije što smo objavljivali.

Kakva je ideja benda zvučno i tekstualno?

To je stvarno jako teško opisati, jer mi smo podjednako inspirisani baš popom iz 80-ih i sintvejvom što je žanr inspirisan elektronskom filmskom muzikom 80-ih, tako da smo se našli tu negdje između. Ono što nas je podstaklo da radimo to što radimo je taj sintvejv pokret, ali da ga radimo na moderan, pop način. Mislim da Pocket Palma kao ime jako puno govori o našoj muzici, to je pozitivna muzika koja izaziva nostalgiju i tjera te da želiš da ideš na more. (smijeh)

Reakcije bolje nego što su očekivali: Pocket Palma
Reakcije bolje nego što su očekivali: Pocket Palma(Foto: Privatna arhiva)

Što se tiče tematike pjesama, tekstovi su šarenoliki i zanimljivi. Kakav vam je proces rada, kako ga dijelite?

I Luka i ja najviše pišemo o događajima iz svog života. Proces dijelimo podjednako, stvarno nema nekih pravila, nekad Luka napiše pjesmu za mene, nekad ja za njega, nekad sjednemo i zajedno napravimo, ali nekako kod Pocket Palme se napravilo da većinu pjesama je ili Luka napravio od početka do kraja ili ja, pa onda prije ulaska u studio se dogovorimo ko će što da pjeva. Ali nas dvoje smo toliko dugo zajedno i dijelimo jako puno iskustava tako da nekako ko god da napiše tekst druga osoba se može poistovijetiti jer mislimo na istu stvar.

Dosta brzo je došao dogovor sa mejnstrim kućom, jel’ vas to iznenadilo, prepalo?

Nije prepalo, ali nas je definitivno iznenadilo, kako mi radimo već dobrih 6-7 godina, toliko smo navikli da sami objavljujemo stvari, da sad kad smo prešli na hrvatski uopšte nam nije palo na pamet da tražimo diskografa. Većinom smo od drugih kolega o raznim diskografskim kućama slušali samo horor priče i uopšte nam nije to činilo veliku razliku, bilo nam je stvarno svejedno tada. Dok nam se oni nisu javili, dok nismo mi pošli na razgovor i shvatili da je tamo sve opušteno, vrlo jednostavno, nekako nešto između prijatelja i porodice.

Spremaju još mnogo toga: Pocket Palma
Spremaju još mnogo toga: Pocket Palma(Foto: Privatna arhiva)

Što dalje spremate?

Sprema se sve i svašta, ovaj album toliko dobro prolazi da želimo da ga izmuzemo koliko možemo, a imamo jako puno pjesama koje imaju potencijala da budu singlovi, pa sad smišljamo spotove, što ćemo dalje. Nadam da će do jeseni sve biti okej, pa da krenemo i na turneju. A osim toga punom parom radimo na novom materijalu.

Kako zamišljate idealan godišnji?

Jako se razlikujemo. Luka bi najradije išao na neko ostrvo, na more, ali van sezone i da pada kiša, da se zatvori i da radi muziku. Ne znam, on je čudan. (smijeh) Meni je idealan godišnji odmor negdje jako daleko, možda Seul. Uvijek kad sam tamo znam da niko ne može do mene koliko god da se trudi, mogu malo da se odvojim od svega što mi je već poznato.

Nismo očekivali da ćemo da “iskačemo iz paštete”

Jeste li zadovoljni reakcijama na album i prošlom godinom koja vam je bila dosta uspješna?

Zapravo i ova je. Mi smo se zapravo dosta iznenadili, naš prvi EP “Godišnji” smo objavili na proljeće 2019. i to sam ja forsirala da se izbaci što prije, da bude prije ljeta, htjela sam da prije nego što se pojavi još puno sličnih izvođača budemo među prvima i već tad na proljeće smo napravili jedan minimalni bum, ali smo odmah shvatili da nam ide bolje nego prije. I onda se dogodio Aquarius records i tu se stvar okrenula skroz naopačke, jer je puno olakšalo stvari što se tiče PR-a i tih nekih tehničkih stvari. Oni su nas pogurali u medije, baš smo, što se kaže, iskakali iz paštete, mnogo ljudi je počelo da nas prati i to nam je zaista drago jer bilo kakav fidbek koji smo dobili je bio odličan. Nismo očekivali ništa loše, ali zaista nismo ni očekivali toliko dobrog fidbeka, stvarno smo baš srećni zbog toga.

Preporučujemo za Vas