U bijegu od realnosti i izolaciji

EP “Karantin” u vidu desetominutne animacije prate četiri nove pjesme
400 pregleda 0 komentar(a)
Grupa Fantom, Foto: Privatna arhiva
Grupa Fantom, Foto: Privatna arhiva

Sve popularnija beogradska sintpop grupa Fantom objavila je prvi EP “Karantin” u vidu desetominutne animacije koju prate četiri nove pjesme. Video je moguće pogledati na YouTube servisu, a sastavljen je od gif animacija.

Već sa debitantskim singlom “Žena”, koji je objavljen u oktobru prošle godine, beogradski sintpop sastav Fantom privukao je pažnju publike i medija u regionu, a nastavio sa pjesmama “Luna”, “Bebo, pazi”, “Cveće” i “2 AM” koje sve karakterišu interesantni vizuali i često retro zvuk. Autor Petar Vagner pokrenuo je ovaj projekat, a zatim ga pretvorio u grupu koju uz njega čine vokalistkinja Luna Škopelja, inače kćerka srpske džez pjevačice koja je na sceni bila najprisutnija 90-ih, te producent Nemanja Maksimović.

“EP ‘Karantin’ predstavlja zbirku bedroom i dream pop pjesama koje je Fantom napisao i snimio sa jednom gitarom, mikrofonom i laptopom u tuđoj sobi za vrijeme vanrednog stanja. Ovu vremenski nelinearnu fazu stvaralaštva karakterišu romantizovani i sjetni tekstovi, dok se odjek zvuka šest žica smjenjuje sa skoro dominantnom melodijom sintisajzera. U bijegu od realnosti i izolaciji misli nastaju ove četiri nove pjesme”, saopštili su iz grupe koju čine Petar Vagner (autor, vokal i producent), Luna Škopelja (Bekvokal i Nemanja Maksimović (produkcija).

Ovo nije dio prvog albuma koji je Fantom najavio u nedavnom intervjuu za “Vijesti”, a koji će objaviti za nezavisnu hrvatsku etiketu Više manje zauvijek. Sa njega je izašlo već pet pjesama.

“Prvi album će kreativno biti podijeljen na dva dijela, retro i grupu pjesama gdje su neki malo moderniji zvukovi”, kazao je Vagner.

Bonus video: