Barski bend "Akademia" snimio pjesmu staru 30 godina

Bend “Akademia” na društvenim mrežama objavio numeru “Čekajući 22. vijek” za koju su morali da preprave tekst
1925 pregleda 2 komentar(a)
Bend “Akademia”, Foto: Privatna arhiva
Bend “Akademia”, Foto: Privatna arhiva

Barski rok bend “Akademia” prošle godine snimio je pjesmu “Čekajući 22. vijek” koja je završena prije nekoliko dana, pa su period karantina iskoristili da je prezentuju publici na Fejsbuku i Instagramu.

Za sada numeru koja je nastala 1989. godine neće kačiti na YouTube kanal, jer kako kažu, čekaju da snime spot, što će zbog aktuelne situacije oko virusa korona morati da pričeka.

Gitarista “Akademie” i autor muzike Božidar Gagović priča kako je došlo do toga da numeru koja je nastala prije 30 godina napokon snime.

“Naš bend godinama nije snimao ništa, jer 90-ih godina bili smo više fokusairani na svirke i nastupe, a prije nekoliko godina kada smo počeli da radimo autorsku muziku nismo je se odmah sjetili. Tražeći po nekim mojim starim snimcima našao sam tekst koji je napisao Željko Milović, prisjetio se melodije, zatim završio demo koji sam poslao ostalim članovima benda “Akademia” kojima se dopalo tako da smo pjesmu još u oktobru snimili kod braće Dobrilović, dok je miks rađen u studiju “Gain” kod našeg druga Novaka Brajovića. Zahvaljujemo se Stefanu Bjeletiću koji je odsvirao trube i Mariji Brajović koja je pjevala prateće vokale”, priča za “Vijesti” Gagović.

“Kako je pjesma tek završena prije nekoliko dana, činilo nam se da je idealna prilika da je sada pustimo jer je ozbiljna i tekst je dubok, pravi za ovo vrijeme. Naravno, Željko je ispravio tekst, tako da iako se prva verzija zvala ‘Čekajući 21. vijek’, pomjerili smo je sto godina naprijed. Ovo je prva pjesma benda koja je kod svih koji su je čuli pobrala pozitivne kritike, tako da smo i mi veoma zadovoljni, to je prava ‘Akademia’”, dodaje Gagović.

Mada je “Akademia” prepoznata kao rok bend, a novi singl rađen je u rege zvuku, sagovornik “Vijesti” tvrdi da ne mijenjaju žanr.

“Mi snimamo kako nam dođe, ne robujemo žanrovima niti se istima opterećujemo. Htjeli smo sa njom da se prisjetimo nekog lijepog vremena, srećnih 80-ih, zato je ona u elektro-pop rege fazonu. Srećan sam kad napravimo pjesmu koja me podsjeća na neka ljepša vremena”, ne krije Gagović.

Kako kaže, siguran je da u svojoj arhivi ima još pjesama koje će tek pustiti u etar.

“Kad se sve ovo sa koronom završi u planu nam je da radimo dvije pjesme. Jedna od njih je ‘Kao nekad’ numera koju sam svojevremeno otpjevao sa Renatom Perazić, dok će novu verziju pjevati Gajo i Marija Brajović. Takođe, u planu nam je da snimimo i Marijin singl koji sam radio za nju prije 10-ak godina - ‘Zar imaš hrabrosti’, koji je tada bio u dens fazonu, dok će sada zvučati u pop rok žanru. Kad sve to saberemo, siguran sam da ćemo skupiti dovoljno pjesama, jer nam je u planu da do kraja godine objavimo i drugi album”, zaključuje Gagović.

Bonus video: