Analogno dijete u digitalnom svijetu

Crnogorski DJ i producent Luka Ćalasan, pod imenom Ruled Out, objavio novu traku i najavio predstojeći EP
839 pregleda 0 komentar(a)
Luka Ćalasan, Foto: Privatna arhiva
Luka Ćalasan, Foto: Privatna arhiva

Podgorički DJ i producent Luka Ćalasan, koji nastupa pod pseudonimom Ruled Out, objavio je novu traku “StarLink Trough Void” koja se može poslušati na YouTube servisu. On je “Vijestima” ovu numeru opisao kao melodični haus dubokog zuvka, a miks i master potpisuje Stefan Pantović iz studija Stivi.

“Početkom mjeseca sam imao više slobodnog vremena nego ikada ranije, tako da sam se posvetio stvarima koje volim, a najviše muzici. Preventivne mjere zbog globalne pandemije virusa su nas dovele u situaciju da malo usporimo i prozborimo sa samim sobom i bližnjima i to je doprinijelo zvuku ove trake. Soft karantin priča. Cilj mi je bio da ponudim jedno ambijentalno putovanje, melodičnog, klupskog zvuka, dubokih sintova i mekih boja”, objasnio je on. Ćalasan se muzici posvetio aktivnije u posljednjih pet, šest godina, ali ističe da od djetinjstva gaji ljubav ka njoj i instrumentima, te želju za stvaranjem.

“Ljubitelj sam samog zvuka i volim da ga istražujem, kao i muziku iz sredine i sa kraja 80-ih, žanrove kao što su sintvejv, haus, tehno, afro trajbal, disko i fank. Istražujem andergraund izvođače i to je čovjeku dovoljno da nađe inspiraciju i poželi i sam da se izrazi, a današnja tehnologija i Internet nam pružaju mogućnost da se sa svijetom muzike upoznamo lakše nego ikad”, ističe DJ i producent.

Ćalasan je prvi nastup imao kao pod imenom Sensible Seed 2015. na Electronic Beats festivalu u Podgorici kada je miks pult dijelio sa jednim od DJ pionira u Crnoj Gori, Igorom Stanovnikom za kojeg kaže da je bitno uticao na njega i da mu je zahvalan na tome.

“Bilo je to zanimljivo iskustvo, višečasovni haus set ispred muzičke škole je imao neku specifičnu simboliku. Igor me je nesebično i pun ljubavi približio toj kulturi i muzici o kojoj sam imao neko osnovno predznanje, upoznamo me sa osnovnim tehnikama miksovanja, njegovom kolekcijom ploča iz Londona i inspirisao da muzici pristupam u duhu ljubavi”, prisjetio se muzičar. On je kasnije uz razne starije i mlađe kolege nastupao pod imenom Moodykiid, pod kojim stvara drugačiju muziku nego kao Ruled Out.

“Moodykiid je dijete promjenjivog raspoloženja i ima moju dozvolu da šeta od hip hop instrumentala do haus bitova, dok Ruled Out ostaje u haus priči težeći klupskom zvuku”, objasnio je Ćalasan koji ističe da ga je elektronskoj muzici privuklo to što je u pitanju zvuk koji pokreće na igru, dobro raspoloženje i dozvoljava čovjeku da se prepusti svom svijetu i stavi sve oko sebe na pauzu.

“Zaljubio sam se u elektronsku muziku samim istraživanjem i otkrivanjem. Htio sam da čujem nešto što će da me pokrene, što nije na svakom ćošku i u čemu ću se pronaći. Tako sam i odlučio da se bavim muzikom. Žanrova je mnogo, svi su inspirisani nekim duhom i svojom pričom, pa sam tako i ja odlučio da zapišem zvuk koji osjećam”, priča Ćalasan.

Njegovi dosadašnji radovi mogu se čuti na YouTube i Soundcloud profilima pod imenom Moody Kiid, te na Ruled Out Bandcamp stranici, a podgorički muzičar uveliko radi na novim trakama i najavljuje saradnje sa crnogorskim reperima. Planira i da uskoro objavi EP, dok kaže da je o albumu još rano govoriti. “Moj kreativni proces je sakriven u jednom skromnom kutku spavaće sobe, vješto i pedantno spakovanom u par kvadrata između zvučnika, kompjutera i nekoliko instrumenata. Mogu da provedem cijeli dan tražeći željeni zvuk i uživam u tome. Inspirišu me analogne mašine, sintisajzeri i generalno stara oprema. Ja sam analogno dijete u digitalnom svijetu i mislim da se dobro snalazim”, kaže Ćalasan.

Dolazi vrijeme dobrog zvuka i kod nas

Komentarišući aktuelnu elektronsku scenu u Crnoj Gori, Ćalasan je pun pozitivnih utisaka i smatra da njegove kolege zaslužuju što više prostora.

“Posljednjih godina imamo veliki broj mladih, talentovanih i neafirmisanih autora. Nikad nije bilo bolje vrijeme da im se pruži šansa nego danas. Dolazi vrijeme dobrog zvuka i kod nas, i to bih rekao ne samo u elektronskoj muzici, nego i u svim ostalim žanrovima. Mislim da će muzička scena biti raznolika i interesantna narednih godina”, sa optimizmom ocjenjuje on. Uvjeren da se na muzičkoj sceni dešavaju pomaci, Ćalasan svoj stav bazira na mišljenju da se elektronska muzika prihvata na zdrav način.

“A i sve je veći broj festivala i događaja koji uvažavaju ovaj oblik muzike i to me jako raduje”, zaključuje on.

Bonus video: