Dvadeseti EXIT Festival održaće se od 13. do 16. avgusta 2020.

"Između širenja panike, koje u prethodnom periodu nije manjkalo i optimizma, mi uvijek biramo ovo drugo” poručuju iz EXIT tima, i dodaju zanimljivu referencu na festivalsku revolucionarnu istoriju: “Prije tačno 20 godina, nakon decenije izolacije i rata 90-ih, našli smo izlaz i prihvatili ga kao svoje ime. Sada je vrijeme da pronađemo globalni izlaz iz pandemijske krize.”

2385 pregleda 0 komentar(a)
EXIT, Foto: EXIT
EXIT, Foto: EXIT

Zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnji dvadeseti EXIT festival odložen je za period od 13. do 16. avgusta 2020. godine, saopštili su organizatori.

"Nakon što je epidemija završila u većini balkanskih zemalja, srpska premijerka Ana Brnabić zamolila je da se EXIT Festival ne otkaže, već pomjeri na kasniji ljetni termin. Ova vijest postala je jedna od vodećih vijesti u svjetskoj muzičkoj industriji prošle sedmice i ulila potrebnu nadu za povratak live događaja i vraćanja života u normalu. Sada, nakon dodatnih konsultacija, novi datumi 20. rođendanskog slavlja najvećeg festivala u regionu i jednog od vodećih festivala svijeta određeni su za 13. do 16. avgust ove godine! Exit tim najavljuje i da će se cijeli događaj organizovati u bliskoj saradnji s Nacionalnim kriznim štabom Republike Srbije, a kao jedna od mjera će biti smanjen kapacitet festivala", navodi se u saopštenju.

Takođe, biće zatvoreni pojedini rovovi i tuneli u kojima je inače smješteno oko 40 bina i zona. Ipak, najimpresivnija mjesta Petrovaradinske tvrđave koja čine EXIT legendarnim, kao što su kolosalna Dance Arena, Main Stage i kultne No Sleep bine, kao i još neke pozornice, sijaće i ovog ljeta punim sjajem! "Ponovno pokretanje prodaje ulaznica počinje 1. juna, dok više detalja o festivalu, mogućnostima refundacije i programu stiže u narednim danima. Festivalski tim je potvrdio da je veliki broj izvođača izuzetno željan da nastupi ovog ljeta. Mnogi su bili u izolaciji mjesecima, odvojeni od fanova, pa EXIT vide kao mogućnost da se svi zajedno ponovo ujedine".

Organizatori kažu da je na adresu EXITa stigao je veliki broj poruka i mailova podrške od umjetnika, agenata i drugih festivala, koji održavanje festivala vide kao šansu za oživljavanje kompletne svjetske event industrije.

“Još važnije od oživljavanja muzičke industrije je signal nade i optimizma koji šaljemo cijelom društvu, a to je da je najgore iza nas. Između širenja panike, koje u prethodnom periodu nije manjkalo i optimizma, mi uvijek biramo ovo drugo” poručuju iz EXIT tima, i dodaju zanimljivu referencu na festivalsku revolucionarnu istoriju:

“Prije tačno 20 godina, nakon decenije izolacije i rata 90-ih, našli smo izlaz i prihvatili ga kao svoje ime. Sada je vrijeme da pronađemo globalni izlaz iz pandemijske krize.”

Regionalni turistički eksperti na nedavno održanoj tribini “Od otkazivanja do otkaza” u okviru međunarodne konferencije EXIT strategy, iznijeli su procjenu da je Srbija napravila jako pametan potez što je prva objavila ovakvu vijest, jer će mladi upravo biti prvi koji će putovati, te da će države koje to prepoznaju brže oporaviti turizam od drugih. O preporuci srpske premijerke da se Exit odloži za avgust izvijestili su i brojni globalni mediji.

"Čuveni britanski list Gardijan naveo je da je Srbija uspjela da prevaziđe zdravstvenu krizu bez težih posljedica, dok britanski Telegraf ističe procjenu da će do avgusta epidemiološka situacija biti pod potpunom kontrolom u čitavoj Evropi. I američki Pollstar piše o drastičnom poboljšanju zdravstvene situacije i prenosi kako primjer EXITa može pomoći da se ubrza oporavak cjelokupne svjetske muzičke industrije. Srbija, kao i mnoge evropske države, ponovo će otvoriti svoje granice bez ikakvih limita ili PCR testova. Organizatori napominju da ukoliko slučajno dođe do novog talasa epidemije u pojedinim državama, posjetioci iz tih zemalja moraće proći PCR test koji će biti besplatan ili dostupan po veoma niskoj cijeni. Ipak, srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je da epidemiolozi očekuju da će situacija u cijeloj Evropi do avgusta biti u potpunosti pod kontrolom", zaključeno je u saopštenju organizatora.

Bonus video: