Bend "Iskaz": Siže ljubavi, zahvalnosti i ispunjenosti

“Iskaz” u spotu za “Ko ti je rekao” okupio najbolje prijatelje, kolege, uzore i predstavio svoje korijene

562 pregleda 0 komentar(a)
Grupa “Iskaz” u Podgorici -, Foto: Filip Roganovic
Grupa “Iskaz” u Podgorici -, Foto: Filip Roganovic
Ažurirano: 03.06.2020. 09:10h

Dog Eat Dog, Guano Apes, Onyx, Dope Dod, Hed PE, Crazy Town, Delinquent Habits, Hollywood Undead, Goblini, Ritam Nereda, Sunshine, Sajsi MC, Bvana, Prti Bee Gee, Elemental, Smoke Mardeljano samo su neki od muzičara koji se pojavljuju u novom spotu benda “Iskaz”.

Novi singl pančevačkog sastava poznatog po svojim društveno-politički angažovanim numerama nosi naziv “Ko ti je rekao” i naći će se na njihovom dugo očekivanom predstojećem, novom, petom studijskom izdanju “Lavirinat”. Numera govori o tome kako je moguće ostvariti svoje snove, ukoliko postoji iskrena želja, volja i odlučnost da se napravi nešto ni od čega, poručili su iz grupe.

Kao bend koji je samostalno krenuo iz malog industrijskog grada i postepeno gradio priču, Iskaz poziva sve “sanjare” da prije prate svoje srce i instinkt, nego “pravila” onih koji im govore da je nešto nemoguće postići. Za sve postoji način ukoliko je u osnovi iskonska ljubav i posvećenost, smatarju oni. Inače poznati kao krosover bend koji poput grupa Sunshine i Skindred kombinuju nekoliko žanrova, među koima ponajviše rep i hardkor, oni su u spotu ugostili neke od svojih uzora, kao i najboljih prijatelja i saradnika i tako na neki način pokazali odakle potiču njihovi muzički korijeni.

Video je svojevrstan omaž Iskazovoj dosadašnjoj karijeri i radu i obuhvata neke od bitnijih trenutaka, kao i susrete sa ličnostima koje su uticale na rad benda. Spot je ujedno i pokušaj da se dočara kako iz ugla benda izgleda vrijeme provedeno iza bine, na putu i između koncerata.

“Postoji veliki dio materijala koji nije dospio u video, ali bi za kompletnu sliku bilo potrebno mnogo više od tri i po minuta pjesme, tako da ćemo to ostaviti za drugi put. Za sada je ‘Ko ti je rekao’ siže zahvalnosti i ispunjenosti koju osjećamo zbog svega postignutog i ljubavi koja ponekad boli, ali nikad nije neuzvraćena”, poručili su iz benda sugerišući da bi možda mogli od njih da očekujemo i dokumentarni film o grupi..

Novi singl jednog od bendova sa ex Yu prostora, koji je uz Dubiozu najviše poznat po svom društveno-političkom aktivizmu je na svim striming servisima Prepoznat po svojim eksplozivnim živim nastupima, Iskaz je jedan od najvoljenih alternativnih sastava među crnogoskom publikom, što im je obezbijedilo uspješne nastupe širom zemlje, na gotovo svakom festivalu - od Lake festa do Party busa, Lude, srčane i vatrene koncerte po klubovima. Upravo na Party Busu došlo je do vrlo neočekivane saradnje dviju grupa, Iskaza i Ničim izazvan na pjesmi “Okej Okej” koja je i ekranizovana

“Trudimo se da svako izdanje donese makar donekle novi zvuk. Mi gledamo da idemo u korak sa vremenom, mada vrijeme ne nosi uvijek najbolje stvari. Pojavile su se neke stvari koje prosto nama ne prijaju i onda to nećemo da koristimo. Ali volimo da pratimo i što ljudi slušaju, nove bendove, nove pravce koji se pojavljuju i onda to malo integrišemo u sebe. Recimo taj hip hop je jedan od jačih elemenata koje imamo u svom izrazu, tu je prisutna elektronika, d’n’b scena je poprilično jaka i oduvijek smo je voljeli, mada nismo imali toliko tog zvuka do sada.”

Bonus video: