Pet decenija crkve sv. Džona Koltrejna

Afrička pravoslavna crkva sv. Džona Koltrejna nedavno je proslavila pedesetu godišnjicu postojanja

5384 pregleda 22 reakcija 0 komentar(a)
Ikona sv. Džona Koltrejna, Foto: MTV Mtv
Ikona sv. Džona Koltrejna, Foto: MTV Mtv

Ako niste ljubitelj organizovane religije, ne brinite se - niste usamljeni. Religioznost već decenijama doživljava drastičan pad u Evropi i SAD, istraživanja od prije par godina pokazala su recimo da se mladi više identifikuju sa stavovima Karla Marksa nego sa Biblijom. Ipak, ako ste ljubitelj džeza, možda bi mogli da preispitate svoje ateističke stavove, jer na zapadnoj obali Amerike postoji crkva koja bi mogla da vas zainteresuje, crkva Svetog Džona Koltrejna. Ako neka religija zaslužuje porast popularnosti, onda je to sigurno ona bazirana na ekstatičnoj muzici koja širi svijest slušalaca, muzici jednog od američkih najduhovnijih džez kompozitora.

Afrička pravoslavna crkva sv. Džona Koltrejna nedavno je proslavila pedesetu godišnjicu postojanja, a u San Francisku su je osnovali episkop Franco King i njegova supruga velečasna majka Marina King. Od vrlo malog broja sljedbenika ova crkva je danas postala dosta radikalna, dok se polaznici bacaju u ushićenje na molebanima gdje umjesto hora slušaju transcedentnu muziku pomenutog džez sveca.

Crkva sv. Džona Koltrejna
Crkva sv. Džona Koltrejnafoto: OKAYPLAYER

Moćno potapanje u taj vajb uhvaćeno je u tridesetominutnom dokumentarcu Aeona pod nazivom “The Church of Saint Coltrane” koji se može pogledati na YouTube servisu. Crkveni bend, sa sve episkopom Kingom koji svira sprano saksofon, zalazi u duboko u Koltrejnovu muziku, posebno sa fanki izvođenjima kultnog albuma “A Love Supreme” iz 1964. slavnog džezera.

Ovo izdanje religijske muzike definisalo je Koltrejnovu karijeru pred sam kraj njegovog kratkog života. Džez legenda preminula je tri godine nakon objavljivanja ovog albuma, proživjeviši na ovoj našoj planeti svega 40 godina. Koltrejn, međutim, nije uvijek bio tako mističan. Prije nego što je pronašao svog idiosinkrazijskog boga koji mu je pomogao da se riješi herionske zavisnosti 1957, džezer je bio zvijezda u velikom usponu na sve nesigurnijem mjestu. Nakon njegovog “duhovnog osvješćenja”, kako je opisao prekretnicu u svom životu u tekstu koji je bio dio omota albuma “A Love Supreme”, Koltrejn je postao muzički jevanđelista. A episkop King čuo je kroz Koltrejna boga kako govori. Kingovo muzičko krštenje desilo se 1965. kad je slušao slavnog džezera uživo u “Jazz Workshopu” u San Francisku.

Drugi sljedbenici uglavnom se identifikuju sa Koltrejnom na biografskom nivou. Saksofonista, otac Robert Hejven je takođe bivši zavisnik od droga i alkohola, koji kaže da ga je otrijeznila Koltrejnova magija. U ovoj crkvi je pronašao svoj duhovni i muzički dom.

Ikona sv. Džona Koltrejna
Ikona sv. Džona Koltrejnafoto: Legacy

U pomenutom dokumentarcu može se vidjeti i da su doživljaji polaznika ova crkve koji nisu muzičari jednako duboki. Ono što ih veže je naravno ljubav prema Koltrejnu i to je očigledno najbitniji kriterijum kako bi postali član crkve u koju ljudi dolaze i ostaju zbog muzike. Ipak, episkop King se ne ustručava da besjedi. Ikonograf crkve kazao je da ga je King preobratio sa jednom jednostavnom frazom, koju je samouvijereno ponavljao i ponavljao: “Sve je u muzici”.

Bonus video: