Odbrana kvaliteta od potčinjenosti profitu

U vremenu sve veće komercijalizacije elektronske muzike Belgrade Techno Therapy bori se za očuvanje autentičnosti tehno zvuka i prateće kulture

2309 pregleda 161 reakcija 0 komentar(a)
Dino Ganić u studiju, Foto: Privatna arhiva
Dino Ganić u studiju, Foto: Privatna arhiva

Ubrzo nakon neuobičajene saradnje sa crnogorskom vizuelnom umjetnicom Ivanom Pejović kroz projekat “The Tetracyst”, podgorički DJ i producent Dino Ganić ostvario je novu, ovaj put sa jednim od najznačajnijih andergraund tehno kolektiva na ex Yu prostoru Belgrade Techno Therapy. Na njihovoj Soundcloud stranici podgorički muzičar je objavio jednočasovni set.

“Do saradnje je došlo preko društvenih mreža, pratimo jedni druge i podržavamo, pa su u meni vidjeli pravu osobu za njihov podkast”, objasnio je Ganić u razgovoru za “Vijesti”.

U vremenu sve veće komercijalizacije elektronske muzike Belgrade Techno Therapy bori se za očuvanje autentičnosti tehno zvuka i prateće kulture.

“Belgrade Techno Therapy je grupa šljakera, studenata humanistike i hedonista, koji sebe vide kao otpor imperativu komercijalizacije i koji su osjetili potrebu da se kolektivno organizuju. Naš cilj je promocija tehno kulture koju vidimo kao posljednju liniju odbrane moderne umjetnosti, u vremenu kada je svaka sfera života potčinjena profitu nauštrb kvaliteta. Belgrade Techno Therapy je zato, prije svega, sklonište i mjesto okupljanja za one kojima je potreban neki dodatak na svakodnevicu. Ova tehno ekipa polazi od vrijednosti koje je čuvao Underground Resistance, te se trudi da u srpskoj prestonici “pokrene prelaz” u pravom smjeru. UR je uzor koji nam je uvijek na pameti kad je u pitanju posvećenost i istrajnost. Iako znamo da smo samo jedan ‘zupčanik’ u mehanizmu velikog grada koji diktira ritam života, trudimo se da kolektivno doprinesemo razvoju rejv kulture”, objasnio je “Vijestima” jedan od članova Belgrade Techno Therapy kolektiva Marko Adžić.

Ganić je kazao da je njegov set imao premijeru na londonskom Fnoob Techno radiju, a servirao je brži i energičniji zvuk sa dozom hipnotišućih elemenata, “offbeat” ritmova i mračnom, ambijentalnom podlogom. Veoma je zadovoljan kako je prošla njegova orethodna saradnja.

“Prezadovoljni smo fidbekom koji smo dobili. I ljudi iz regiona su ispratili podkast zbog čega mi je jako drago”, istakao je Ganić.

Saradnja sa Belgrade Techno Therapy, čije se aktivnosti mogu pratiti na njihovoj Facebook stranici, omogućiće podgoričkom muzičaru da se još bolje predstavi beogradskoj i srpskoj publici, a on je analizirao razlike između tamošnje i crnogorske scene.

“Scena u Beogradu je mnogo jača od naše u Podgorici, jer ima više prostora za širenje kulture, više organizacija i naravno vodeći Drugstore koji dovodi sva svjetska imena tehno kulture u Beograd. Nikada nećemo moći da se poredimo sa Beogradom, bilo da je u pitajnu tehno ili narodna”, uvjeren je on.

Ganić, koji je inače i vizuelni umjetnik, nedavno je svoj debi “Cannibal Women From Biograd Lake” objavio za Subsist Records za koji sprema nova izdanja.

Bonus video: