Guberinić o solo karijeri: Ljudoliki pristup muzici

Album nosi naziv “Humanlike“, a najavni singl „Killer“ rađen je u kantri fazonu. No, neće sve numere biti u ovom žanru.

2293 pregleda 40 reakcija 0 komentar(a)
Nataša Guberinić, Foto: Privatna arhiva
Nataša Guberinić, Foto: Privatna arhiva

Nekadašnja pjevačica kultne dens grupe Tap 011, Nataša Guberinić riješila je da izađe iz sijenke. Naime, iako je u muzici preko 20 godina, a njene koleginice koje su bile u pomenutom bendu- Ivana Peters, Goca Tržan i Ana Štajdohar odavno uspješno grade solo karijere, Nataša je nakon Tapira dugo bila dio raznih klupskih bendova.

Međutim, riješila je da se malo posveti solo karijeri, a numera “Killed” koju je pustila u etar prethodne sedmice najava je njenog albuma prvijenca koji će nositi naziv “Humanlike”.

“Sa TAP 011 sam imala lijepu saradnju i Ana i ja se družimo i dalje. Ali i prije nego što sam ušla u tu grupu, imala sam bendove sa kojima sam nastupala. Oduvijek sam naviknuta na timski rad i onda je logičan nastavak za mene bio neka grupa”, otkriva u razgovoru za Vijesti Guberinić zašto nakon Tapira nije krenula sa solo karijerom.

“Svih ovih godina nastavila sam da se bavim muzikom, samo što sam se više okrenula studijskom radu, pomagala drugim izvođacima i negdje na tom putu mi se iskristalisala ideja da ja zapravo imam jako veliki bend, upravo sa ljudima sa kojima radim studijski na stvaranju muzike. S druge strane, došla sam i u godine kada nemam problem sa tim da se izrazim i da mi ne smeta što taj izraz ne prija svima”, objašnjava ona.

Odlučila je da sa promocijom singla koji najavljuje album krene u najgore vrijeme, s obzirom na to da je zbog aktuelne pandemije muzička industrija na ivici. Ipak, na sve numere publika će morati da sačeka dok ista ne prođe.

“Kada sam počela sa radom na ovim pjesmama, nije bilo pomena virusa ili pandemije, ali kako je vrijeme odmicalo, te stvari su se poklopile i mi smo zaustavljeni u tom stvaralačkom procesu i koraku. Singl ‘Killed’ je moj način da dam nadu i ostalima koji prolaze kroz stvaralačke ili egzistencijalne krize, da će i ovo proći, da ćemo ponovo moći da energiju razmjenjujemo i uživo, a ne samo putem drustvenih mreža”, poručuje Guberinić.

Album nosi naziv “Humanlike“, a najavni singl „Killer“ rađen je u kantri fazonu. No, neće sve numere biti u ovom žanru.

“’Humanlike’ je bio radni naziv albuma, prosto zato što sam ja na mrežama već godinama pod imenom - Ljudolika. Bilo je i logično, jer je cio album na engleskom, a uključuje žanrove koji su vrlo svirački, ljudski, organski, onakvi kakvi su nekad jedino i bili, dakle, jedan ljudoliki pristup muzici. Planiram više kantri pjesama, jer je to žanr koji je pripovjedački, iskren, sirov i u kome ja privatno uživam”, obećava ona. Nataša se već oprobali kao autor, pa se nije previše oslanjala na druge autore, već je sama pisala numere koje će se naći na njenom prvijencu.

“Pjesmu u nastanku uglavnom radim sama, pisem tekstove, pravim te linije pjevanja, međutim, uvijek je potrebna ekipa koja će tvoju ideju da uobliči. To je proces razmjene i vrlo bliske saradnje. Tu može da se desi i da dođe do neslaganja, da se meni ne svidi aranžman koji je bend odsvirao, da se njima ne svidi pjesma... ali, na kraju dana treba da odlučim da li se finalni proizvod poklapa sa mojom početnom idejom. Zato je izbor saradnika od ključnog značaja i onda ona priča ‘energetski se poklapamo’ itekako pije vodu”, objašnjava muzičarka.

Ona se osvrće i na činjenicu da danas muzičarima nije lako da nađu pjesmu, jer se autori radeći na novim numerama trude da koriste “oprobani recept”, pa da njihova djela liče na neki aktuelni hit, ne bi li tako lakše došla do publike.

“E sad, ako ste zvijezda i čekate da vam se sve napiše, osmisli, a vi samo to da otpjevate, tu nema mnogo kalkulisanja i kompromisa. Ja ne znam da napravim hit, mogu donekle da ga prepoznam kad je pop muzika u pitanju, jer sam mnogo godina na radiju, ali da pravim hitove i to za sebe, to mi nije ni na kraj pameti. Pravim muziku koja se meni sviđa, koju ću voljeti da čujem i sad i mnogo godina kasnije. Zato sam i odlučila da to budu žanrovi koji su odoljeli testu vremena”, ističe Guberinić.

Prvi singl sa albuma je na engleskom, a i naziv prvijenca takođe, pa je logično da ni ostatak pjesama Nataša neće otpjevati na maternjem jeziku. Međutim, kako kaže, pjesme su na engleskom bez neke pretenzije kad je tržište u pitanju.

“Već godinama sarađujem sa stranim izvođačima i čini mi se da je lakše da ostvarimo razmjenu na engleskom. Bolje se snalazim kad su tekstovi u pitanju, što je potpuni apsurd, ali nadam se da će u budućnosti da me prođe i ta blokada, pa ću napisati na srpskom i za sebe nešto dobro”, nada se ona. “Još jedan razlog da sačekamo sa izdavanjem albuma dok ne prođe ova globalna katastrofa je i to što želim da sa bendom putujem i muziku predstavim i na nekim festivalima van naših granica”, zaključuje ona.

Umjetnost kao jedino utočište

Prije nekoliko godina zajedno sa voditeljkom Unom Senić na Beoviziji Guberinić je izvela numeru „Samo bez straha“. Pomenuta pjesma govori o ženama koje su žrtve nasilja i mnogo se o njoj pričalo i nakon festivala. Hoće li i za nju biti mjesta na Natašinom prvijencu, odgovara:

“’Samo bez straha’ je bio jedan eksperimentalni projekat. Una i ja zajedno već mnogo godina radimo na Play radiju. Čitava ekipa je bila uključena u ono što smo htjeli da kažemo na Beoviziji. Te ljude niste možda mogli da vidite na TV-u, ali oni su bili tu na svakom koraku. Nadali smo se i pokušavamo i dalje da skrenemo pažnju javnosti da tragičnu statistiku femicida u Srbiji, a vjerujem da je tako i na Balkanu. Žene još uvijek nemaju onu poziciju koja im pripada, prava i zaštitu koja im je potrebna i mnogo je neriješenih pitanja i bolnih tema, a svaka od nas je sigurno prošla neki oblik što nasilja, što nepoštovanja ili nipodaštavanja. ‘Samo bez straha’ se neće naći na albumu, jer je to bio projekat za sebe, ali se nadam da ćemo u budućnosti ponovo moći da pokrenemo ovaj dijalog”, otkriva Guberinić. Iako je rada da kroz muziku podstiče društvenu odgovornost, što je pokazala kroz pomenutu numeru, na njenom prvijencu numera sa takvom tematikom neće biti.

“Pošto sam shvatila da na albumu ‘Humanlike’ neće biti društveno-angažovanih pjesama, to je projekat u kome sam potpuno pobjegla u muziku da se spasem svega onoga s čime se susrijećemo od kad oči otvorimo. Mislim da je u ovim teškim vremenima, bilo koja umjetnost jedino sigurno utočište. Nadam se da će album naići na odobravanje i da će se svidjeti onima koji vole muziku, jer sam sigurna da ima mnogo Ljudolikih”, smatra Guberinić.

Bonus video: