Sea Dance: Ako Budva uskoro ne utvrdi datume i lokaciju, prihvatićemo poziv drugog grada

"Nije tajna ni da postoje otvoreni pozivi od nekih drugih atraktivnih crnogorskih destinacija, te je budućnost Sea Dance festivala u Crnoj Gori zagarantovana i ne dovodi se u pitanje. Ipak, vjerujem da ćemo kao i do sada naći zajednički jezik sa Opštinom Budva i partnerski riješiti sva otvorena pitanja", naveo je Kovačević
88 pregleda 12 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Filip Roganović
Sea Dance, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 10.01.2018. 14:18h

Organizatori Sea Dancea upozorili su Opštinu Budva da požuri sa utvrđivanjem detalja narednog izdanja festivala, navodeći da se to što nemaju preciziranu lokaciju i datum održavanja loše utiče na planiranje ove manifestacije i da će se, ako se dogovor uskoro ne bude postignut, odseliti u drugi grad na crnogorskom primorju.

Oni su podsjetili da je Sea Dance jedini od pet festivala koje novosadski Exit organizuje u pet država, čiji termini još nisu objavljeni, što se, navode, ne odražava pozitivno na priliv stranih turista koji u decembru i januaru planiraju odmore.

"Zvuči nevjerovatno da u XXI vijeku uopšte mora da se razgovara o tome da se ugovori i zakonske norme moraju poštovati, ali kako naš narod kaže: “Ko se o mlijeko opeče i u jogurt duva”. Za prethodno izdanje festivala obavezni aneks ugovora smo potpisali tek mjesec dana pred Sea Dance, dok je za ozbiljnu pripremu festivala potrebno najmanje devet mjeseci. Mi smo tada imali opciju da na osnovu ugovora otkažemo festival i tužimo Opštinu na višemilionske iznose za naknadu štete, ali nismo htjeli da iznevjerimo našu publiku iz cijelog svijeta, jer je snaga Exit brenda u tome što mi uvijek ispunjavamo svoja obećanja. A i nisu nam ništa krivi građani Budve koji bi na kraju plaćali tu odštetu, umjesto da uživaju direktnu korist od gostiju festivala od kojih na svaki uloženi euro u festival, nazad zarade na desetine novih", kazao je Dušan Kovačević, osnivač Exita i Sea Dancea.

On je istakao da će Sea Dance, zahvaljujući "dobroj saradnji sa Ministarstvom turizma" svakako ostati u Crnoj Gori, ali da će, ako Budva uskoro ne utvrdi datume i lokaciju, tim festivala prihvatiti poziv drugog primorskog grada sa "podjednako atraktivnim plažama".

"Nije tajna ni da postoje otvoreni pozivi od nekih drugih atraktivnih crnogorskih destinacija, te je budućnost Sea Dance festivala u Crnoj Gori zagarantovana i ne dovodi se u pitanje. Ipak, vjerujem da ćemo kao i do sada naći zajednički jezik sa Opštinom Budva i partnerski riješiti sva otvorena pitanja", naveo je Kovačević.

"Vijesti" su ranije pisale da se Sea Dance više neće održavati na Jazu, zbog problema organizatora i Opštine sa vlasnicima zemljišta, te da će najvjerovatnije biti preseljen na Buljaricu.

"Jedna od najvažnijih tema naših razgovora sa Opštinom Budva je izbor nove lokacije. Mi smo u međuvremenu uradili višestruka izviđanja terena sa našim najboljim ljudima iz oblasti produkcije i infrastrukture i imamo lokaciju koja je superiornija po više osnova. Nova plaža ima gotovo netaknutu prirodu, kristalno čisto more i, što je posebno važno, uređene kampove sa hladom, što je bila jedna od najvećih zamjerki inostranih posjetilaca vezano za plažu Jaz. Tu je prostor koji omogućuje dalji rast festivala, ali i zdrav razvoj turizma na lokaciji koja je nedovoljno iskorišćena", rekao je na ovu temu Kovačević, dodajući da su vlasnici zemljišta na ovoj lokaciji dali pismenu saglasnost za korišćenje.

Ranije je precizirano da će festival umjesto u julu biti krajem turističke sezone.

Gradonačelnik Budve, Dragan Krapović je nedavno kazao da će Skupština opštine Budva analizirati izvještaje o troškovima organizatora za minuli festival, "da će u prvom kvartalu 2018. prodiskutovati o tome šta je urađeno, da li je novac svrsishodno potrošen, kakav je bio efekat festivala za Budvu, kakav eventualno može biti" i na kraju donijeti konačnu odluku.

Bonus video: