Što više radim više sam inspirisan

Crnogorski DJ i producent Al Ex nakon rada u duetu Iks-Oks sada je posvećen solo karijeri

3116 pregleda 78 reakcija 0 komentar(a)
Aleksandar Kralj Al Ex, Foto: Privatna arhiva
Aleksandar Kralj Al Ex, Foto: Privatna arhiva

Publika je crnogorskog DJ-a i producenta Aleksandra Kralja upoznala prije svega kao dio dua Iks-Oks, koji je nastupao po Crnoj Gori i šire, između ostalog i na Sea Dance festivalu, od svog nastanka 2015. uglavnom servirajući zvuk koji su opisivali kao “tech house” sa jakim bas linijama i puno perkusija.

Kralj je sada posvećen solo radu pod imenom Al Ex, nedavno je objavio jednu solo traku, a za naredni period priprema izdanje na vinilu. U međuvremenu, sarađivao je sa vizuelnom umjetnicom Ivanom Pejović na njenom podkastu “The Tetracyst” za koji je odradio tvrđi i mračniji tehno set, što je zvuk kojem je sad više posvećen, dok se ona pobrinula za vizuelni dio priče, kao i u svim prethodnim epizodama.

“Zadovoljan sam finalnim rezultatom, ispalo je nekako sve kako sam i zamislio. U pitanju je jedna nova priča iz Crne Gore, koju podržavam, ideja spajanja audio i video dizajna je jako primamljiva i na taj način nekako daje kompletnu sliku. Vidio sam prvi video urađen za podkast ‘The Tetracyst’ koji su radili Ivana i moj kolega Vakat (podgorički DJ i producent Aleksandar Grum) i jako mi se dopala cijela ta ideja i onda smo tako i ugovorili termin za moj miks”, objasnio je crnogorski muzičar koji živi i stvara u Beogradu kako je došlo do ove saradnje.

Na pitanje kakav je bio pristup njegovom setu, koji je Ivana opisala kao set sa puno bita, buke i distorzije i karakterističnim basom, Kralj je istakao da uglavnom u takvim momentima pušta da ga trenutne emocije i inspiracija ponesu, bez nekog prethodnog plana.

“Kao i uvijek što se mene tiče nekog posebnog pristupa setu i nema, trudim se da idem uvijek po nekom osjećaju koji u tom momentu prolazi kroz mene. Inspiracije, kako za miksanje, tako i za produkciju ne fali, čak što više radim, više se i inspirišem, jer se konstantno uči nešto novo. Zbog toga mi je i to sve jako interesantno”, ispričao je Al Ex.

Što se tiče njegovog dosadašnjeg rada, veće se može pohvaliti da je dijelio miks pult sa nekim poznatim imenima, a i da je dobio pohvale svjetski poznatih izvođača u svom žanru, kao što je recimo Oskar Mulero.

“Muzikom se bavim nekih pet godina, od kojih tri u Iks-Oks duetu i sada već dvije godine kao solo izvođač. Nastupao sam solo u par klubova u Srbiji, tu su i Ada Bojana i Exit 2019 na Urban Bug stejdžu. Prvi zvanični nastup je bio na događaju “Tresor Showcase” gdje su nastupali Zadig b2b Marcelus, u organizaciji Click2Dreama. Za sada sam objavio tri trake na tri kompilacijska izdanja na španskom lejblu Subsist, od kojih je traka sa prvog izdanja jako dobro prošla, jer su je puštali izvođači kao što su Oskar Mulero i Kike Pravda, neki od najboljih španskih izvođača tog zvuka, na svojim nastupima u Moskvi i u kultnom ‘Tresoru’ u Berlinu. Tako da je to bio jedan baš lijep početak moje karijere pod imenom Al Ex. U julu ove godine je izasla treća traka i završio sam jedan remix za jednog italijanskog kolegu, koji bi trebalo da izađe kao dio njegovog EP-a u januaru ili februaru naredne godine na jednom britanskom lejblu”, otkrio je Al Ex.

Kaže da se njegov zvuk danas dosta razlikuje od onoga što je puštao i slušao na početku producentske i DJ-ske karijere, a komentarišući aktuelnu situaciju sa pandemijom koronavirusa i njen uticaj na umjetnike, istakao je da, ako ništa drugo, bar je uticala na njega da se još više posveti stvaranju.

“Muzika od mog početka do sada se razlikuje mnogo, trenutno muzika koju radim mi se najviše sviđa i najviše me interesujem jer mislim da je beskonačna. Što se tiče koronavirusa, zaista ne znam što bih rekao, osim da mislim da je ovo očigledno totalno ludilo od situacije, a na mene je uticalo jako dobro to ludilo, jer sam se posvetio muzici mnogo više, najviše u produkciji, što će se tek vidjeti u sljedećem periodu. Moja muzika je od početka u tehnu i do sad je napredovala mnogo u ovom periodu kad smo zatvoreni u kućama. Kad puštam muziku, pristup mi nije mnogo drugačiji u odnosu na rad u studiju, pušam muziku kakvi bih i sam pravio i koja mi zvuči i kao DJ-u i kao producentu kao dovoljno dobra”, objasnio je on.

Osim najavljenog EP-a na kojem radi za početak naredne godine, kaže da nema trenutno ništa novo da zvanično najavi.

“Osim mene, na tom izdanju će se naći i švedski DJ i producent Patrik Skoog. Jedino je upitno hoće li izaći digitalno ili na vinilu, volio bih ovo drugo, u narednom periodu mi je svakako cilj da imam svoj EP na vinilu”, istakao je Al Ex.

Bonus video: