Sajsi MC: Neću se raspadati do prvog januara

Za početak 2018. pripremam nešto nevezano za rad sa DJ BKO, totalno drugačiju vrstu saradnje, najavila je reperka
407 pregleda 1 komentar(a)
sAJSI mc, Foto: Facebook.com/SajsiMCOfficial
sAJSI mc, Foto: Facebook.com/SajsiMCOfficial
Ažurirano: 30.12.2017. 18:27h

Prošlu godinu privodila je kraju "Sedativima", ovu započela "Antidepresivima", ali i pored toga završava je "Nesanicom".

Beogradska reperka Sajsi MC u vidu novogodišnjeg poklona fanovima objavila je spot za "Nesanicu" i to nije sve, jer je ubrzo nakon toga u etar pustila i pjesmu "Žileti". Kako je kazala "Vijestima", do izlaska ovog članka trebalo bi da objavi još jednu pjesmu koja će zaokružiti njen aktuelni album "Rad, rad i samo bleja".

Sajsi je bila jedna od najprisutnijih muzičarki u regionalnim medijima, dosta zahvaljujući i odluci da u posljednjih 365 dana skoro svakog mjeseca objavljuje pjesme sa albuma sukcesivno, a taj proces je počela i završila jednom novinom - zapjevala je u pjesmi "Antidepresivi", a u "Žiletima" pjeva gotovo cijelu pjesmu. Ipak, kaže da joj nije namjera da uzme posao njenoj sestri Tijani kojoj su bili prepušteni pjevački djelovi Sajsinih pjesama.

"Nadam se da se neće naljutiti, jer sam na*ebala ako ostanem bez pjevačice (smijeh). Nema ljubomore kod nas. Ona mi je zapravo pomagala oko ovoga, jer nemam iskustva u pjevanju, ali pošto sam ja smislila ovu melodiju, onda su ona i BKO bili u fazonu da to i otpjevam", objašnjava reperka.

Zašto si se baš sad usudila da zapjevaš?

Zato što ono samo kao repujem, pa da uradim još nešto. Mislim, to je ego, znaš. Hoću da probam nešto drugačije, da budem kao diva i na nastupu napravim drugačiju dinamiku, da ne bude samo rep. Onda sam počela da pjevam, zato što mi je rep iskreno malo dosadio, pa kao hajde da promjenim način na koji izgovaram rime tako što ću da ih otpjevam ili poluotpjevam, to je bio trip.

U modernom repu sve je više pjevanja i muzike za provod koja je takođe tebi karakteristična?

Tako je, sve više repera, ma skoro svi sada rade to polupjevanje. I normalno je da taj trend nastane jer je klasičan rep možda malo naporan za mejnstrim, a svi ti reperi su u stvari mejnstrim izvođači, pa kapiram da to rade da bi održali svoju poziciju. Mislim, nemam pojma, ne razmišljam mnogo o tome, ali to je nešto što sam primjetila, ne mora da znači da sam u pravu. Ja sam počela da pjevam, a zapravo nisam ni počela nego se samo nešto zaje*avam sa tim da bi meni bilo zanimljivije, a i zato što me ne zadovoljava više samo da repujem.

Objavila si "Nesanicu" uoči Nove godine, znači li da ćeš je u tom stilu dočekati?

Nadam se da neću. Ja ću preskočiti ovu Novu godinu što se tiče raspadanja i ostalih stvari, ali ću zato 1. januara to odmah da nadomjestim.

Utisak je da je "Nesanica" priča o jednom načinu života i ljudima koji ga praktikuju?

Da, ja sam nesanicu u toj pjesmi opisala kao djevojku koja je jako surova prema meni, ne da mi da zaspim tako što, kao što kažem u drugoj strofi, krene nasilno da me ljubi. I to su te neke senzacije koje dobijaš ako mnogo ne spavaš, na fizičkom nivou osjećaš kao da te neko nasilno ljubi i radi stvari koje ne možeš da vidiš, a koje dolaze spolja. Neke moje doživljaje nesanice pokušavala sam da kroz pjesmu sprovedem, kako se osjećam dok mi se to dešava i kapiram da mnogi imaju isto iskustvo.

Kad si počela da objavljuješ pjesme sa aktulenog albuma rekla si kako ti je u početku zvučala glupo ideja da ih izdaješ sukcesivno, jednu po jednu.

To definitivno nije format koji mi je blizak, jer sam navikla na klasične albume, ali sa druge strane imati svaki mjesec nešto je super. Doduše, preskočili smo par mjeseci, pa zato sad moramo tri pjesme odjednom, ali primamljivo mi je bilo to što će nešto stalno da se dešava. Pristala na taj trip rada zato što ćemo da ubrzamo proces i stalno ćemo imati neki fokus - kao sad ćemo da radimo ovu pjesmu koja mora da izađe taj mjesec. Da je to klasičan album - koji ja stvarno volim, jer je cjelina, ima smisla, ima priču - ja bih voljela da je tako, ali to je nemoguće. Ovo doba jednostavno ne podržava takav format. Samo fanovi najžešći isprate cijelu priču, ali ipak je nama prioritet da ovo proširimo na što više ljudi.

I bilo te je dosta u medijima tokom godine?

Pa da, ispostavlja se da je to bio dobar potez. Doduše, van albuma su ostale dvije pjesme s kojima sad ne znamo što da radimo. Da li ćemo "Bleju..." proširiti na sljedeću godinu? Uvijek neki haos sa nama, al' dobro.

Imate li konkretnih planova za narednu godinu ili ćete nastaviti tako haotično?

Pa mi smo ti "go with the flow" (bujuca nas nosi), takva smo ekipa. Mada pripremam nešto za januar nevezano za rad sa DJ BKO, neku totalno drugačiju vrstu saradnje. To bi trebalo da izađe 15. januara, a odmah na proljeće ćemo se vratiti našem radu.

Bonus video: