Poslije ovog albuma ću prerasti u majstora

Budvanski reper Necke pjesmom “Maler” najavio svoj novi album pod nazivom “Poslednji šegrt”

5184 pregleda 68 reakcija 2 komentar(a)
Nemanja Đorđević Necke, Foto: Privatna arhiva
Nemanja Đorđević Necke, Foto: Privatna arhiva

Kad je u pitanju crnogorska hip hop scena, Budva je jedan od gradova koji u posljednje vrijeme ima najviše da ponudi.Ranije su centri rep muzike bili Bar i Nikšić, ali nakon što su kolektivi Barska stoka i NaVamGa postali neaktivni ili manje aktivni, primat je preuzela budvanska ekipa, okupljena pod imenom Radio Katakomba, koju je predvodio tamošnji reper, producent i pjesnik Nemanja Đorđević Necke.

Ova grupacija posljednjih godina ne staje sa aktivnostima, a posebno je Necke znao da servira publici zanimljiva, često poetska i muzički eksperimentalna izdanja. Sada je vrijeme za novo.

Necke je objavio novu pjesmu pod nazivom “Maler”, na kojoj mu gostuju podgorički kolega Wicked, nekadašnji član Bači rimu trupe, te mojkovački Stato, inače osnivač festivala Centrum. Numera koja najavljuje novi Necketov album može se čuti na YouTube kanalu Radija Katakomba.“Nova godina, novi album... Spremam ga već više od pola godine i konačno mislim da je sazrio za objavljivanje”, počinje priču za “Vijesti” Necke.

Novo izdanje već je najavio prije tri mjeseca sa pjesmom “Najljepša jutra”, koju je ispratio i spot takođe dostupan na YouTube servisu, na kojoj mu je gostovala djevojka Iva. U međuvremenu je publici poručio da uskoro očekuje i ekranizaciju numere “Jedan žeton”. Malo prije spota za “Najljepša jutra”, videom za numeru “Stari ja palim” je zaokružio promociju svog prethodnog izdanja “Sve trupe...”, duplog konceptualnog albuma mračnog i eksperimentalnog zvuka sa kojeg je numere objavljavio već par godina.

Tada je poručio i da je vrijeme za drugačiju formu u budućnosti, malo vedriju. Necke je jedan od onih kojeg pandemija koronavirusa prošle godine nije mnogo omela u produktivnosti.

“S obzirom na okolnosti, kad sve sumiram, čini mi se da sam sa nekolicinom entuzijasta uspio da održim kontinuitet. Dva spota, dosta saradnji i projekata, snimanje i miks albuma. Nije loše ako se sagledaju okolnosti”, kaže reper koji je bio i predvodnik krosover benda Mazzom u fugazzu, koji je u međuvremenu raspušten i postao njegov solo projekat sa strane.

Ranije kada je pričao o tome kako se snalazi u situaciji kad je korona pogodila cijeli svijet, kazao je da se posvetio više svom poslu električara. Ipak, naziv “Poslednji šegrt” koji će njegov predstojeći album nositi nema veze sa njegovim poslom.

“’Poslednji šegrt’ se odnosi na više nivoa moje ličnosti i mog djelovanja. Sa jedne strane upućuje na neki čudan osjećaj da sam stalno na početku, kako na unutrašnjem, duhovnom planu, tako i na životnom i profesionalnom, pa i muzičkom... Nadam se da ću poslije ovog albuma prerasti u majstora”, kazao je napola u šali Necke.

Tema pjesme “Maler” lako se dâ dokučiti iz samog naslova, ali je zanimljivo da je za nju na neki način zaslužan lokalni Omladinski kulturni centar, a reper je objasnio i kako.

“Ideju za pjesmu mi je dala Katarina Vukadinović iz Omladinskog kulturnog centra u Budvi. Imali su neki balkanski konkurs na temu sujevjerja i gdje mi je tu sinula ideja da je tema univerzalna, a slabo obrađena. Kada sam napisao tekst i napravio prvu verziju instrumentala odmah sam na prvu ‘čuo’ Wickeda i Stata na tom gruvu. I ispostavilo se da nisam pogriješio. Odavno imam želju da odradimo nešto skupa i evo konačno se i ostvarilo”, zadovoljan je što je ispunio svoj plan Necke.

U pjesmi on, Wicked Ras i Stato pominju razne motive sujevjerja, poput crnih mačaka, pa je bilo prirodno pitati koliko takvim stvarima Necke uopšte u životu poklanja pažnju, vjeruje li u njih. Nije mu bilo lako da odgovori.

“Ne mogu to jasno da definišem. Sujevjerje je nešto čime nas hrane od malena, čak i prije našeg sjećanja, tako da postoji onaj racionalni dio mene koji se smije sujevjerju, a takođe i onaj iracionalni koji opominje da bi nešto trebalo da uradim ili ne”, iskren je on, da bi zatim kroz smijeh dodao da bi se moglo reći da je intuitivno sujevjeran.

Kad je u pitanju “Poslednji šegrt”, on je donekle otkrio koja mu je ideja vodilja i zašto je ranije kazao da će biti vedriji od prošlog albuma, što će biti promjena u odnosu na prošli gdje je atmosfera bila oblačnija.

“Novo izdanje po svom tematskom sadržaju ide ruku pod ruku sa mojim sazrijevanjem kao autorom, što je negdje i prirodno. ‘Vedrija’ tematika nije bila planirana, niti je u potpunosti dominantna na ovom albumu, ali svakako da je ima više nego na prethodnim izdanjima koja su bila prožeta konceptualnom formom grčevite borbe”, objašnjava on.

Kao što je i sa prethodnim izdanjem bio slučaj, slično se može očekivati i od “Poslednjeg šegrta” kad je u pitanju način objavljivanja. Necke će lansirati u etar jednu po jednu pjesmu. Posljednjih godina sve više muzičara sa ovih prostora se odlučuje za takav način rada, kako bi svaka pjesma dobila na pažnji, jer publika sve manje ima živaca da sluša cijele albume odjednom.

“Planirano je da se na albumu nađe desetak pjesama, od kojih je većina završena. Nemam neku jasno planiranu dinamiku objavljivanja, ali mislim da ću ih izbacivati u ne većem razmaku od mjesec dana sukcesivno. U planu je da se dosnime kadrovi za pjesmu ‘Jedan žeton’ i da se uskoro izbaci spot u punoj formi”, otkrio je Necke, nadovezujući se na prethodnu najavu za ovaj spot.

Kolektiv Radio Katakomba čiji je osnivač i koji je u početku okupio gotovo sve aktivne budvanske repere i praktično digao iz mrtvih lokalnu hip hop scenu iznjedrio je svojevremeno dva mikstejpa, nakon čega su se uz Necketa posebno izdvojili reperi Jollanda i Dobbla Galiot koji su kasnije objavili i sopstvene studijske debije. Sad je Necke iznenadio najavom treće kompilacije ovog kolektiva, a publika će moći da se tim putem upozna i sa nekim novim imenima.

“Uporedo sa mojim albumom, pripremamo treći po redu mikstejp Radia Katakomba, na kom će se, pored standardne ekipe, naći i neke nove mlade snage sa svojim zvukom. Ideja je da nastavimo tradiciju po kojoj je Katakomba poznata, a to je da se uveže i umreži u saradnji na pjesmama što više ljudi, kako afirmisanih, tako i neafirmisanih. Pored toga, sa Jollandom snimam pjesme za drugi album naše grupe Prvi na crti”, najavio je budvanski reper.

Dakle, studijskog materijala ne fali. Nedostaju samo nastupi, koji su onemogućeni zbog pandemije koronavirusa, a Necke i ekipa iz Budve, koji su ranije organizovali i hip hop festivale, nisu zbog toga nastupa odavno. Reper ne krije da mu kontakt sa publikom nedostaje i nada se da će ga konačno ostvariti do sredine ove godine.

“Što se tiče nastupa, teško je išta prognozirati. Nedostaju mi puno,jer stvarno volim da izađem na binu i podijelim sa publikom svu tu energiju i emociju”, kazao je on.

Bonus video: