Spotify lider, ali nema opuštanja

U SAD-u 40 odsto korisnika se odlučilo za tu striming platformu, ali Amazon Music joj diše za vratom

2557 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Spotify je prošao daleki put od svog osnivanja 2006. i trenutno se može pohvaliti činjenicom da je prvi izbor u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i svijetu, kad se radi o platformama za striming muzike.

Naravno, sad Spotify nudi mnogo više od muzike, tamo se može pronaći i dosta sjajnih podkasta i audio sadržaja za sve korisnike različitih životnih dobi. Kad se priča o njima, ono što sve u švedskoj kompaniji raduje jeste činjenica da čak 48 odsto američkih korisnika je starosti između 18 i 29 godina. Odmah na drugom mjestu su sa 28 odsto oni između 30 i 39 godina starosti. Dakle, izgleda da je budućnost osigurana.

Sama muzika nije dovoljna, već Spotify održava broj korisnika tako što stalno nudi nešto novo, ali sa arhivo od oko 60 miliona pjesama teško da neko neće pronaći nešto za sebe.

Ipak, ima i stvari koje u ovoj kompaniji žele da poprave. Jedan od tih detalja je koliko često se platforma koristi. Naime, prema sprovedenoj anketi, svega 26 odsto korisnika koristi je vrlo često, 18 odsto ne zna da odgovori na to koliko je koristi, a povremeno je koristi čak 56 odsto.

A konkurencija ne spava, posebno ne u SAD-u. Tokom 2020, 40 odsto korisnika odlučilo se za Spotify i trošilo novac na njemu, ali Amazon Music je vrlo blizu sa 38 odsto. Apple Music je na 29, iTunes na 26, Pandora na 24, YouTube Music na 20 odsto, a Google Play Store je bio odredište za 15 odsto korisnika koji su željeli da kupe neki album ili pjesme zasebno.

Spotify jeste lider sa oko 300 miliona korisnika i 150 miliona pretplatnika, ali na ovom tržištu stvari nikad ne miruju i očekuje se da borba za korisnike bude sve veća.

Bonus video: