Šeter: Izvorna muzika je kulturno blago koje treba čuvati

Nagrađivana interpretatorka narodne muzike na konferenciji za medije povodom ovog nastupa kazala je da će to biti njen prvi solistički koncert, te da je zbog toga uzbuđena, ali i da ima tremu
196 pregleda 1 komentar(a)
Tanja Šeter, Foto: Zoran Đurić
Tanja Šeter, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.12.2017. 15:05h

Status izvorne muzike u Crnoj Gori nije idealan, ali ostaje nada da će se popraviti, jer je u pitanju kulturno blago naše zemlje, njen brend koji treba čuvati, istakla je pjevačica Tanja Šeter koja će u ponedjeljak 18. decembra imati koncert u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici.

Nagrađivana interpretatorka narodne muzike na konferenciji za medije povodom ovog nastupa kazala je da će to biti njen prvi solistički koncert, te da je zbog toga uzbuđena, ali i da ima tremu. Ona se nada da će sala biti puna, a najavila je i goste iznenađenja. Ovaj koncert za nju je poseban i po tome što će obilježiti 30 godina karijere, ali i što će poslužiti kao promocija za Tanjin novi album „Tanko poje za gorom đevojka“.

„Na CD-u se našlo 27 pjesama iz svih krajeva Crne Gore i ima tri pjesme koje do sad nisu zabilježene na nosaču zvuka, za koje sam saznala od učitelja u penziji Vesja Jovanovića koji godinama sakuplja stare narodne pjesme i čuva ih od zaborava. Ja sam imala tu privilegiju da pristupim tim pjesmama i odaberem koju god želim da snimim. Tim je veći značaj ovog CD-a za bogaćenje kulturne riznice, jer je ovo nekomercijalni projekat u koji smo ja i saradnici ulagali iz čiste ljubavi prema muzici i želji da izvornu muziku čuje što više mladih ljudi“, objasnila je Šeter.

Ona je kazala da je 27 možda veliki broj pjesama, ali da je naša riznica toliko bogata da joj je bilo lakše da doda, nego da oduzme par pjesama sa spiska za album. Pjevačica je naglasila koliko značajnu ulogu u ovom projektu je igrao kompozitor i tekstopisac Predrag Peđa Nedjeljković, koji će biti i vođa orkestra na Tanjinom koncertu.

„Sa istim žarom i željom kao ja na realizaciji ovog CD-a je radio i Peđa. Ja sam bila pjevačica i bekvokal, a on je imao šest, sedam uloga i mjesecima nije normalno spavao, nego je vrijeme provodio u studiju i zahvaljujem zbog toga , bio je nemjerljiva pomoć. Ovaj CD je više njegov nego moj“, izjavila je pjevačica i zahvalila se i svim ostalim muzičarima koji su učestvovali u ovom projektu.

Nedjeljković je kazao da mu je drago da je projekat priveden kraju i poželio uspjeh Tanji u budućim poduhvatima, pa tako i na predstojećem koncertu.

„Otpjevaćemo što više pjesama, ali nećemo stići baš svih 27. Ipak, našli način da ih predstavimo na najbolji način. Publici dugujem i koju pjesmu sa mog prvog albuma, biće mojih autorskih... Dejan Škuletić će pjevati prateće vokale i otpjevati sa mnom našu zajedničku pjesmu. A imaću i sjajne goste koji mogu uticati samo na to da ovaj koncert dobije na vrijednosti. Ko su, neću otkrivati“, enigmatično će Šeter.

Sekretarka sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković Vukčević poručila je da Glavni grad ima obavezu da zajedno sa akademskom zajednicom i ostalim institucijama njeguje izvornu muziku kao umjetnički vid čuvanja naše tradicije i ukupnog kulturnog nasljeđa.

„U tom smislu smo odlučili da organizujemo Tanjin koncert i Merovića smatrajući da na taj način iskazujemo poštovanje za njihov rad, inspirišemo mlade staraoce da krenu njihovim stopama i našoj publici pružimo veliko zadovoljstvo pokazujući da smo svjesni značaja izvorne muzike i naravno doprinosimo prednovogodišnjem raspoloženju, ali i postavljanju kriterijuma kako bi trebalo da izgledaju koncerti izvorne muzike u DEUS-u“, dodala je ona.

Koncert Tanje Šeter je besplatan za sve posjetioce, a karte se mogu preuzeti na biletarnici KIC-a.

Bonus video: