Bijonse, Kanje Vest i Bili Ajliš prvi dobitnici ovogodišnjih Gremija

Sa četiri nova Gremija i ukupno 28 u karijeri, Bijonse je nova rekorderka u ženskoj konkurenciji

8380 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tejlor Svift i Bili Eiliš osvojile su glavne nagrade na dodjeli Gremija, dok je Bijonse postala najnagrađivanija pjevačica u istoriji američke diskografske nagrade.

"Folklore" Svift proglašen je albumom godine, a pjesma Eliš "Everything I Wanted" osvojio je Gremi za pjesmu godine.

Svift je prva žena koja je tri puta osvojila naslov za album godine.

Autorima pjesme "I Can't Breathe" R&B izvođača H.E.R pripao je Gremi za pjesmu godine u kategoriji u kojoj se nagrada dodjeljuje autorima, a ne izvođačima.

Napisana je kao posveta pokretu "Black Lives Matter" u SAD prošlog ljeta.

Britanac Hari Stajls pobijedio je u pop solo kategoriji za izvođenju nunere "Watermelon Sugar". To je njegov prvi Gremi.

Reperka Megan Thee Stallion proglašena je najboljom debitantkinom. Ona je nagrađena za rep singl "Savage", na kojem gostuje Bijonse.

Miranda Lambert dobitnica je Gremija za najbolji cantri album "Wildcard".

BTS je u kategoriji najboljeg pop dueta ili grupnog izvođenja izgubio od Lejdi Gage i Arijane Grande i njihovog singla "Rain on Me". Sedmočlani bend iz Južne Koreje nadao se nagradi za svoj hit na engleskom jeziku "Dynamite".

Kanje Vest uzeo je Gremi gospel album "Jesus is King", a Bijonse za video "Brown Skin Girl" u kojem je sa svojom devetogodišnjom ćerkom Blu Ajvi.

Sa četiri nova Gremija i ukupno 28 u karijeri, Bijonse je nova rekorderka u ženskoj konkurenciji.

Ajliš, tinejdžerka iz Los Anđelesa koja je dominirala prošlim Gremijima, ove je godina osvojila nagradu za svoju temu iz najnovijeg filma iz sage o Džejmsu Bondu "No Time to Die".

Gremi je godišnja nagrada za izuzetne doprinose u muzičkoj umjetnosti i diskografiji, koju dodjeljuje NARAS, američka Akademija za diskografsku umjetnost i nauku. Nagrada je ustanovljena 1959. godine.

Bonus video: