Pađen: Kad pišem pjesme, osjećam se živo

Priča o novom singlu “Ima li to kraja” i priznaje da prošla godina nije bila inspirativna za njega, jer zbog pandemije, ali i čestih zemljotresa nije mogao da se koncentriše

3089 pregleda 0 komentar(a)
Jurica Pađen, Foto: Privatna arhiva
Jurica Pađen, Foto: Privatna arhiva

Period pandemije koronavirusa mnogima je bio inspirativan, ali ne i hrvatskom muzičaru Jurici Pađenu koji je za godinu napisao samo jednu pjesmu. Svoje viđenje kompletne situacije sa kojom se bori čitav svijet, ali i strah od zemljotresa koji su zadesili Hrvatsku, pretočio je u stihove pjesme “Ima li to kraja” njegovog benda “Aerodrom” koja je sa spotom puštena u etar prije nekoliko dana.

“Ova pjesma se sama nametnula. Spot je izašao u ponedjeljak, a već je među pet singlova koji su se najviše vrtjeli u svim žanrovima u izdanju Croatia Recordsa, tako su me danas obavijestili. Oni su prezadovoljni, to je odličan rezultat”, priča u razgovoru za “Vijesti” o prvim utiscima na svoj novi singl Jurica Pađen.

Ponosan je što se njegova nova numera vrti i u Crnoj Gori.

​“Javili su mi da je čak bila hit dana na Radiju Titograd. Baš me oduševilo što se radio stanica tako zove. Sivrao sam ja sa Azrom u Titogradu”, prisjetio se tog perioda Pađen.

Jurica Pađen
Jurica Pađenfoto: Privatna arhiva

Iako je proteklih godina imao energičnije singlove, novi - “Ima li to kraja” donosi potpuno drugačiju atmosferu.

“Ta je više elegična, nego energična pjesma. Ugođaj koji pravi je zloslutan po malo, zato smo snimajući spot željeli da dočaramo neku vrstu nadrealizma. Malo je vedriji od pjesme. Držao sam se onoga što je Salvador Dali znao govoriti ‘okrutne prizore slikam vedrim bojama’. Tako sam i ja pravio balans, jer stvari moraju biti u balansu, čak i kad je loše”, otkriva Pađen koji ne krije da vjeruje da sve ovo što se trenutno dešava oko nas, ipak ima kraja.

“Toplo se nadam da ima nade za nas. Čovječanstvo je prebrodilo i kugu, i koleru, španski gripi koji je kosio nenormalno. Pretpostavljam da i ovo ima svoj početak i kraj, ali gdje je taj kraj, to ćemo tek vidjeti. Siguran sam da ćemo se resetovati i ponovo krenuti punim jedrima”, otkriva svoja očekivanja nakon pandemije Pađen.

To što je za godinu napisao samo jednu pjesmu, ne znači da odustaje od muzike, naprotiv.

“Nisam bio aktivan, jer teško mi se bilo koncentrisati. Svaki treći dan smo imali zemljotres uz sve ovo. U devet mjeseci smo u Zagrebu doživjeli tri izuzetno jaka zemljotresa - iz Petrinje dva i onaj jedna kad je 22. marta prošle godine pogodio Zagreb. Gotovo svaku noć je treslo. Legneš u krevet i čekaš da li će te srušit ili ne. Možete misliti kako se spavalo i koliko mi je bilo do muzike. Ali, svejedno sam radio, vježbao sam gitaru, unaprijedio sam sviranje klavira”, pohvalio se on.

Spremaju nove pjesme
Spremaju nove pjesmefoto: Privatna arhiva

Kako kaže, ima namjeru da počne da radi nove pjesme.

“To je u meni, to je nešto protiv čega ne mogu. Kad pišem pjesme osjećam se živo. No, nećemo samo u narednom periodu slušati nove pjesme, slušaćemo i one stare jer je Croatia Recrods izdala luksuzno izdanje, dupli vinil ‘Greatest hits’ Aerodroma. To su pjesme koje je publika izabrala, a ja sam ih samo posložio. Imamo novi singl ‘Ima li to kraja’, ali u planu nam je da još za nekoliko pjesama sa aktuelnog albuma ‘Dnevni rituali’ snimimo spotove, jer ipak zbog svega ovoga nije do kraja iskorišćen i ispromovisan. Uvijek će se nešto događati i nastavićemo da radimo, samo dao Bog zdravlja”, obećava Pađen.

Na kompilaciji koja je nedavno objavljena našli su se hitovi među kojima “Stavi pravu stvar”, “Obična ljubavna pjesma”, “Fratelo”, “Što si mi u kavu stavila”, dok su od novijih pjesama svoje mjesto na istoj našle “Sunce mi se smije” i “Ja te jednostavno volim”. Pađen koji u svojoj karijeri ima veliki broj napisanih pjesama, tvrdi da mu odabir onih koji će se naći na ovoj kompilaciji, nije teško pao.

“Kao što i samo ime kaže, to su najveći hitovi pa ih je ustvari publika birala. Nije meni to teško bilo, samo sam u taj projekat uvrstio ono što znam da su ljudi izabrali. E, sad ko odlučuje o slušanosti pjesama - to je publika, radijski urednici i novinari. To je vrlo lukuzno izdanje, dupli vinil i CD, omot je radio naš umjetnik svjetskog glasa Lupino. Reakcije su dobre, nisam sad gledao posljednje vrijeme, a ušli smo na top listu najpodavanijih albuma u Hrvatskoj, tako da nije ostalo neprimijećeno”, zaključuje on.

Iluzija je misliti da je sve ostalo zdravo, a da je vakcinacija nezdrava

Vakcinacija u hrvatskoj je počela, mišljenje javnosti je podijeljeno. Neki su za, a neki protiv vakcina jer kako tvrde “nijesu dovolno ispitane”.

“Ima već skoro mjesec i po dva, od kako je počela vakcinacija. Apsolutno sam za vakcinaciju. Sjetimo se samo variole vere - velikih boginja u Jugoslaviji kad je bilo. Tada u roku od tri sedmice nije bilo - hoću, neću ili priče da je neka svjetska zavjera ili urota i pitanju. Osamnaest miliona se vakcinisalo i epidemija je iščeznula. Recimo, moj djed je umro od tuberkuloze. Šta bi on dao da je imao vakcinu protiv tuberkuloze, mislite da bi kalkulisao i pitao se da li je to zdravo ili ne”, kaže Pađen i dodaje da danas mnoge stvari nijesu zdrave.

“Nije zdrav ni vazduh ni voda, more je puno plastike. Ne možete više ribu da pojedete a da nije zatrovana česticama plastike. Vazduh je takođe zatrovan, jedino se možda još na planinama može disati normalno. Pogledajte koliko antibiotika pojedemo u mesu koje kupujemo u marketima, hormona sa kojima su životinje tretirane... Iluzija je misliti da je sve ostalo zdravo, a da je vakcinacija nezdava. Živimo u svijetu koji je generalno nezdrav, pa zbog toga se i pojavila ova pandemija. Nije ona tek tako došla niodkuda”, smatra Pađen.

Bonus video: