Marković: Ljubav je neiscrpna tema

Prvi singl za koji je sam radio muziku i tekst i snimio spot

4937 pregleda 27 reakcija 8 komentar(a)
Igor Marković, Foto: Ivan Čabarkapa
Igor Marković, Foto: Ivan Čabarkapa

Nakon što je osvojio klubove širom Crne Gore, muzičar Igor Marković riješio je da publici predstavi i autorsku muziku. Tako je posljednjeg dana zime objavio singl “Kap ljubavi” za koji je sam radio muziku i tekst, dok aranžman potpisuje Luka Radović.

“Pjesma je napisana prije nekoliko mjeseci, negdje u decembru, snimala se u januaru i bila gotova za nekoliko nedelja. S obzirom na to da sam se odlučio da uložim u opremu i ekranizujem ovu numeru, promocija se desila u petak, posljednjeg dana zime”, kaže u razgovoru za Vijesti Marković.

O svom singlu odlicno je u tekstu opisao početak i kraj ljubavi, pa otkriva šta ga je inspirisalo da napiše singl “Kap ljubavi”.

“Neiscrpna tema - ljubav. Nekad si zbog nje spreman na sve, daje ti ogromnu energiju, pokreće te, letiš. Nekad te boli da ti se čini da padaš, a najveći problem je što misliš da nisi spreman da udariš u dno i ustaneš. Zato se trudiš, daješ sve od sebe da nastaviš let, da sačuvaš bar kap ljubavi, ali dno je možda bliže nego što vidiš, a ti jači nego što mislis. Neko let nastavi, a neko sazna kako je kad ustaneš. Da li od kapi opet poželjeti isti svemir ili otvoriti nova vrata i stvoriti bolji? U svakom slučaju, bez ljubavi ne bismo mogli. Ista stvar je i sa muzikom. Zato se nadam da će sve ovo brzo proći kako bismo na pravi način uživali u njoj i sve što nam ona pruža”.

Mnogi afirmisani muzičari pauzu od nastupa zbog pandemije koriste da snimaju nove pjesme, ali rijetki i da ih plasiraju na tržište. Ipak, Marković je i pored toga što je korona glavna tema, riješio da baš sad objavi svoj prvi singl.

“Možda upravo sada jeste bio pravi trenutak da se probije led i u tom smislu. Istina, jako je teško vrijeme već godinu dana za ljude iz ove branše kada su u pitanju finansije, ali sam prije nego što nas je zadesilo sve ovo vezano za virus, zaista naporno radio, nastupao širom Crne Gore i stekao uslove da krenem sa predstavljanjem autorskog rada široj javnosti. Već sam na gostovanjima u Jutarnjem programu najavio dvije pjesme do ljeta, tako da je i to jedan od razloga zbog kojih nisam želio više da odlažem ovaj projekat", kaže Marković.

Možda će upravo sada, ljudima koji su željni muzike, a pogotovo onim koji su se uželjeli mojih nastupa, više prijati da čuju nešto novo, nego da sam to ostavio za period kad se sve vrati u normalu. Za te dane čuvam neke druge pjesme. Smatram da u ovim teškim vremenima muzika može, na neki način, ljudima koji je vole, pomoći da izađu snažniji iz cjelokupne situacije vezane za virus i evo, već osjećam, na osnovu mnogobrojnih pohvala, da nisam pogriješio što sam pjesmu pustio u etar posljednjeg dana zime”, objašnjava Marković.

No Marković nije dao doprinos samo kad je stvaranje pjesme u pitanju. Riješio je da se i tokom snimanja spota osloni na svoju kreativnost, pa je za većinu kadrova snimljenih iz drona sam zaslužan, kao i za kompletnu montažu.

“Moram priznati da mi je lakše bilo napisati tekst i muziku. Čak je bilo lakše snimiti sve ove scene uz pomoć drona, raznih opcija i mogućnosti praćenja aktera (mene), koje takva vrsta kamere nudi, nego čitava montaža, ali ako nešto jako želite i trudite se, onda možete postići mnogo. Teško je bilo sve uraditi na taj način i postici efekat da se bas i ne primijeti da je samo dron zaslužan za sve kadrove, a da sam snimatelj bio ja. Tako da mogu reći da sam nista manje ponosan i na spot, baš mi je drago što sam se odvažio da uđem i u taj svijet na ozbiljniji način. Moram spomenuti i brata, Dejana Markovića, koji mi je pomogao oko nekoliko kadrova na Žabljaku”, prisjeća se iskustva sa snimanja Marković i otrkiva da je dozvolu za snimanje uz pomoć drona lako dobio.

“Dron je prijavljen i to je to, niko nije pravio problem, s tim što nisam smio da snimam u strogo zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Durmitor, tačnije u blizini Crnog jezera. Za to je bila potrebna skupa licenca koju ću izvaditi u budućem periodu, ali mi je bilo dozvoljeno da to uradim van parka tako da sam uspio sa dozvoljene visine, ne ugrožavajuci nikog, da snimim prelijepo i neobično Crno jezero koje je bilo zaleđeno”, dodaje Marković.

Iako je, bez obzira na doba godine, Crnoj jezero gotovo uvijek primamljivo turistima, na kadrovima koji se pojavljuju u spotu Markovića, sem njega, nema drugih aktera.

“Moram priznati da mi je prijalo što nije bilo niđe nikoga”, priznaje sagovornik Vijesti.

Već godinu dana muzičari ne rade, a na pitanje da li je period bez nastupa iskoristio da se posveti autorskom radu, Marković odgovara:

“Mogu reći da taj autorski rad od početka mojih nastupa, dakle preko šest godina, nikad nije bio na čekanju. Ideje, tekstovi, muzika za iste, sve se to ređalo jedno za drugim u kontinuitetu. Jedina razlika sada je što sam konačno odlučio da polako počnem dijeliti svoj rad sa većim brojem ljudi, i na ovaj način, javno uz ekranizaciju”.

Igor Marković
Igor Markovićfoto: Ivan Čabarkapa

Prije pandemije virusa korona, muzičar je sedmično imao po četiri, pet nastupa, pa se uželio druženja sa publikom uživo.

“Naravno da nedostaje sve. Pored svih lijepih stvari koje vam ovaj posao pruža, nedostaju mi čak i one negativne strane. Jedva čekam da opet budem umoran od svih tih svirki, od putovanja s kraja na kraj drzave... Sve to mi je ušlo u krv i postalo stil života, činilo me jako ispunjenim, srećnim i teško je sada, kada se sve to naglo prekinulo", kaže Marković.

"Mislim da bi ove mjere mogle biti drugačije i fer za sve. Povećati kazne za sve one koji ih ne poštuju i prestati sa “gledanjem kroz prste”, a dozvoliti svima da rade. Svjedoci smo da se ukidanjem našeg posla i zatvaranjem ugostiteljskih objekata, nije postiglo nista, broj zaraženih čak raste. Apelujem na donosioce odluka da svima omoguće rad, a da za one koji ne poštuju propisane mjere, novčane kazne budu visoke jer mislim da ljude najviše boli i najbrže shvate ozbiljnost situacije kada ih ‘udarite po džepu’”, savjetuje Marković.

Repertoar je obnavljao, redovno vježbao i pored toga što su male šanse da će nastupa uskoro biti, no posao oko spota, sve je to usporio.

“Što se tiče repertoara, mirovao je je ovih skoro mjesec dana, kao i glas i gitara, posvetio sam se snimanju i montaži spota kako bi ispao onako kako sam i zamislio”, zaključuje Marković.

Karijera se može graditi i bez muzičkih takmičenja

Zbog nedostatka posla neke Igorove kolege su odlučile da učestvuju na muzičkim takmičenjima. Međutim, Marković na taj način ne vidi svoj put.

“Svaka čast kolegama koje grade svoje karijere i kroz takva iskustva, podržavam ih i pratim sve to vezano za njih, želim im svu sreću, ali ja sebe sve manje vidim u takvim vodama iz više razloga koje ću ovom prilikom zadržati za sebe. Karijera se naravno može graditi i van tih takmičenja, na neke druge načine, a da opet budete zadovoljni postignutim. Gradim je za sada tako, korak po korak, ne previše nametljivo i to je moj izbor, tako želim, zadovoljan sam, vidjećemo šta nam donosi sjutra”, kaže on.

Bonus video: