Harmonikaši njeguju tradiciju

“Još jednom je mladost pokazala koliko je vrijedna izvorna muzika i na koji način treba da se njeguje", kazao je direktor NVU Muzička baština Almir Muratović

1479 pregleda 1 komentar(a)
Učesnici Festivala izvorne muzike, Foto: Privatna arhiva
Učesnici Festivala izvorne muzike, Foto: Privatna arhiva

Festival izvorne muzike, koji organizuje NVU Muzička baština, održan je prije dvije noći u Centru za kulturu u Bijelom Polju.

U programu su učestvovali učenici srednjih škola, a festival je organizovan sa željom da najljepše izvorne pjesme sačuvaju od zaborava.

Direktor te nevladine organizacije Almir Muratović je rekao da je cilj festivala i edukacija mladih naraštaja o muzičkom nasljeđu Crne Gore.

“Još jednom je mladost pokazala koliko je vrijedna izvorna muzika i na koji način treba da se njeguje. Pored srednjoškolaca pjevača, predstavili su se mladi harmonikaši koji su budućnost ovog grada kada je muzika u pitanju. Želja nam je da i ovim putem animiramo sve one mlade ljude koji sviraju i gitaru i harmoniku, ili neki drugi instrument”, kazao je Martinović.

Podsjetio je da će se u okviru projekta krajem juna održati još jedan koncert nazvan “Veče bjelopoljske harmonike”, na kojem će, rame uz rame sa mladim harmonikašima stati sugrađani koji su nedavno svirali harmoniku.

Pored učenika iz BIjelog Polja nastupio je Dražen Baković, učenik srednje muzičke škole i bivši učesnik Pinkovih zvjezdica, koji se bjelopoljskoj publici predstavio sa pjesmom “Grana od bora“.

„Volim narodnu muziku i od malih nogu naučio sam da je prava vrijednost upravo u staroj izvornoj pjesmi. One mi se sviđaju, volim da ih pjevam i večeras sam sa zadovoljstvom odazvao pozivu profesora Martinovića“, kazao je Dražen.

Bonus video: