Tanja Jovićević na mini turneji

Nekadašnja pjevačica benda “Oktobar 1864” imaće nastupe u Nikšiću i Podgorici

3942 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vesko Belojevic
Foto: Vesko Belojevic

Nekadašnja pjevačica klutnog rok benda “Oktobar 1864” Tanja Jovićević imaće mini-turneju po Crnoj Gori.

Naime, jedna od vodećih pop pjevačica regiona će u društvu Kiza bluz benda nastupati najprije u Nikšiću, u Propaganda baru (večeras i sjutra), dok je nastup u Klubu boćara u Podgorici zakazan za nedjelju od 21 čas.

Klub Boćara koncert Tanje Jovićević organizuje kao poklon Glavnom gradu uoči 13. jula - Dana državnosti.

Tanja Jovićević važi za jednu od vodećih pop, bluz i džez pjevačica u regionu, koja je prepoznatljivost stekla kao vokal sastava Oktobar 1864 tokom osamdesetih godina prošlog vijeka.

Muzikom je počela da se bavi rano, a sa 17 godine se pridružila grupi “Oktobar 1864” koju su osnovali Goran Tomanović, Zoran Karapandža, Željko Mitrović i Dean Krmpotić. U periodu od 1984. do 1991. godine su snimili albume „Oktobar 1864“, „Igra bojama“ i „Crni ples“. Upravo je naslovna numera trećeg albuma „Crni ples“ uvrštena na listu 60 najboljih pjesama u izdanju Diskografske kuće PGP RTS. Nakon raspada grupe, Tanja je nastavila samostalnu karijeru.

Sarađivala je sa najpoznatijim džez muzičarima u zemlji i regionu, a nerijetko je nastupala i u džez klubovima u inostranstvu. Domaća publika pamti njen nastup na Festivalu Budva ’98 kada je otpjevala pjesmu „Jutro“ koja joj je donijela nagradu za najbolju interpretaciju i drugu nagradu stručnog žirija. Četiri godine kasnije snimila je svoju verziju pjesme „Iznad grada“ za potrebe albuma „Kao da je bilo nekad“ posvećenog Milanu Mladenoviću i njegovoj grupi Ekatarina Velika. U septembru 2012. godine je sa Željkom Mitrovićem i grupom Berklee Groove snimila baladu „Dur i mol“. Sa kolegom Vladom Maričićem je 2014. godine snimila album „Magija koja ne prestaje“. Na njemu su bile numere „Ovo nije Holivud“, „Želim te“, „Dva stara kofera“, „Ispod kestena“ i druge. Dvije godine kasnije je sa svojim mladim bendom nastupila na manifestaciji Beer garden koja je održana u Beogradu. Na Evergreen festivalu 2019. godine je ponovo oživjela pjesmu „Crni ples“ koja joj je donijela veliku popularnost početkom devedesetih godina prošlog vijeka. Ranije je često nastupala sa bendom Rich Bitch, a u posljednjih nekoliko godina radi na tome da pronađe grupu muzičara sličnog senzibiliteta, te da konačno snimi i svoj prvi samostalni album. Iako je često nazivaju „rok damom“, ona kaže da je bliža bluzu. Za sebe kaže da je „izvođač“, bez obrazovanja i bez „specijalno mnogo talenta“, ali da je oduvijek pjevala srcem i da je zbog toga stekla mnogo obožavalaca koji i dalje prate njen rad i nadaju se novim pjesmama.

Bonus video: