Who See u novom projektu ima važnu poruku

Osnovne lekcije: čuvaj more jer jedeš ribu i kupaš se, čuvaj rijeke jer piješ vodu, čuvaj šume jer dišeš

17540 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nikšićko pivo
Foto: Nikšićko pivo

Crnogorski hip hop dvojac, Who See, prepoznat je po svojim rimama koje često ukazuju na aktuelne teme i imaju za cilj da pošalju neku važnu poruku publici. Bilo da poručuju „prevaspitaj đecu“ ili „stop krivolovu“, Dejan Dedović Deda i Mario Đorđević Noyz nas kroz svoje rime nerijetko zamisle.

Ovog ljeta sa nama su kroz novu ekološku kampanju „Amo da čistimo“, koju je pokrenulo Nikšićko Pivo. Kampanja ima za cilj skretanje pažnje javnosti na važnost zaštite životne sredine, ali i akcije sanacije nelegalnih odlagališta otpada u 12 opština. Za potrebe kampanje „Amo da čistimo“, Who See ekipa uradila je 5 animiranih video spotova, koji ovih dana trenduju društvenim mrežama.

Pitali smo ih – da li je bilo teško naći inspiraciju za ovu ekološku temu, kako vide ulogu umjetnika u slanju važnih poruka, ali i šta bi to poručili svima nama.

„Inspiracija na ovu temu je uvijek prisutna jer, nažalost, svjedoci smo vremena u kom se brzo živi, a sporo razmišlja. Često smo na putovanjima i možemo vidjeti kako se iz vozila ispred nas izbacuju limenke, kese, maramice... prolazimo kraj deponija koje ispuštaju dim i smrad, a koje su nerijetko tik uz obalu rijeke ili potoka. Ako društveno odgovorna kompanija kao što je Pivara „Trebjesa“ u nama vidi one koji mogu poslati poruku, onda nemamo pravo da ne iskoristimo priliku“, navodi Dejan Dedović Deda.

Ovo je nastavak saradnje između dva velika imena, jednog iz pivske i jednog iz muzičke industrije, nakon izuzetno uspješne prošlogodišnje kampanje „Amo popit po pivo“.

„Nastavljamo sarađivati sa Nikšićkim Pivom, pogotovo onda kad se radi o ekologiji. Ekološka pitanja su veoma važna za Who See Klapu, naročito ako je ugrožena neposredna okolina. Obojici nam je iz kuće usađeno vaspitanje koje se odnosi na čuvanje prostora i prirode, i suvišno je govoriti koji su benefiti života u nezagađenoj prirodi“, kaže Dedović.

On smatra da se na starije, formirane osobe sa svojim ustaljenim navikama, teško može uticati, osim ako im se ne „pročačka“ savjest koja se negdje ušuškala i sakrila.

Amo da čistimo
Amo da čistimofoto: Nikšićko pivo

„Zato svu energiju poklanjamo mladima, onima koji su kadri primiti k znanju neke bitne stvari koje trebaju biti rutina, a za dobrobit svih. Osnovne lekcije: čuvaj more jer jedeš ribu i kupaš se, čuvaj rijeke jer piješ vodu, čuvaj šume jer dišeš“, poručuje Dedović.

Teško je izdvojiti samo jednu lošu naviku ljudi u odnosu prema prirodi.

„Postoje mnoge loše navike koje se tiču odnosa čovjeka sa prirodom ili okruženjem uopšte. Mnoge te loše navike ne proizvodi jedinka, već smo svjedoci da to rade i neke organizacije, firme, fabrike, sistem koji se nije mijenjao stotinama godina. Često pobijedi želja ili potreba za profitom, a na štetu šume, mora, jezera...“, smatra Dedović i dodaje da je za odnos pojedinaca prema prirodi lijek kućno vaspitanje, dok se društvo emancipuje u obrazovnom sistemu.

„Gdje je problem? Volio bih i ja da znam“, kaže Dedović.

Zbog toga Who See Klapa kroz svoj muzički pravac, rap, nastoji da ukaže na sve ono što nas dotiče, okružuje...

„Mi smo se kroz svoj vijek dotakli mnogo čega. Siguran sam da svaki umjetnik ne želi propustiti priliku da pošalje svojoj ili široj publici plemenitu poruku koja govori o krivolovu, ekologiji... Sama činjenica da je neko u nama prepoznao snagu koja može da iznese takvu poruku je kompliment i ukazuje na to da mladima značimo mnogo“, poručuje za kraj Dedović.